Voeding

Meer energie. Winterkost vol vitamine B en mineralen

Echte Hollandse kost smaakt met het winterse weer natuurlijk extra lekker. En daar komt bij dat die winterse maaltijden, zoals bijvoorbeeld een oer-Hollandse boerenkool stamppot, bomvol vitamines en mineralen zitten. Je krijgt er bijvoorbeeld veel energie van. En dat kunnen we in de wintermaanden goed gebruiken.

winterkost

Meer energie nodig?

In de winter hebben we zin in stevige winterkost, in de zomer in een frisse salade. Ons lichaam past zich waarschijnlijk aan de omgevingstemperatuur aan. Er zijn geen fysieke oorzaken voor extra behoefte aan zwaardere maaltijden in de winter. Is de reden dan dat we meer energie nodig hebben in de winter en daarom meer behoefte hebben aan ‘stevige kost’? In theorie klopt het: als het koud is, heeft je lichaam iets meer energie nodig om zich warm te houden. Dat gaat echter maar om een paar procent. En laten we eerlijk zijn: in de huidige tijd van centrale verwarming en thermo-ondergoed, hebben we het niet echt koud meer.

 Koud in de winter?

Onze verre voorouders hadden het wel koud in de winter. Maar ook zij aten in de winter niet zwaarder en vetter dan in de zomer – integendeel, in de winter was er juist minder voedsel beschikbaar. Je was na de winter eerder magerder geworden dan dikker.

Vitamines en energievoorziening

Een echte wetenschappelijke verklaring is er dus niet. We hebben er gewoon zin in. Wat wel wetenschappelijk is bewezen, zijn de effecten van vitamines als het gaat om de energievoorziening in het lichaam. B-vitamines helpen bijvoorbeeld bij de spijsvertering en zorgen ervoor dat ons eten goed verteert en opgenomen wordt in ons lichaam. Ook helpen ze bij de opbouw en afbraak van eiwitten, koolhydraten en vetten. Tot slot hebben de B-vitamines een rol bij de energieproductie in de cellen.

Vitamines in winterkost

Een winterse stamppot bevat veel energievitamines, de B-vitamines. Maar dat is niet het enige. De vitamines B6, B11 en B12 zorgen ook voor een goede weerstand, net als vitamine A, C en D. Om fit de winter door te komen, is het belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Zo krijg je alle vitamines in voldoende mate binnen. Wil je zeker weten dat je alle vitamines en mineralen binnen krijgt? Dan kun je kiezen voor een multivitaminesupplement ter aanvulling.

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht