Zorg

Harde waarschuwing op Facebook voor gevaren van vuurwerk

Rein de Vries (44) uit Groningen schreef ’Happy 2014’ op zijn rechterhand, maakte hier een foto van en plaatste die op Facebook. De Vries waarschuwt voor de gevaren van vuurwerk, hij mist namelijk drieënhalve vinger.

 

vuurwerk

Rein de Vries. Foto: Dagblad van het Noorden

Waarom heb je dit gedaan?

“Ik schrok erg van het nieuws dat op veel scholen illegaal vuurwerk wordt verhandeld. Dit spul schijnt echt militaire proporties aan te nemen. Deze foto is mijn eigen campagne waarmee ik mensen bewust wil maken van de gevaren van vuurwerk.”

 Hoe ben jij je hand precies kwijtgeraakt?

“Dat was bij een bedrijfsongeval in 1997. Ik werkte toen in een drukkerij en kreeg mijn hand tussen de persen toen ik die aan het schoonmaken was. Ik mis nu mijn pink, ringvinger, middelvinger en het bovenste stuk van mijn wijsvinger.”

 Maar dat heeft toch niets met vuurwerk te maken?

“Klopt, maar de gevolgen van mijn ongeluk en die van een vuurwerkongeluk zijn dezelfde, je mist je vingers. Ik speelde bas, dat kan nu niet meer want daar heb ik mijn vingers bij nodig. Ik mag gelukkig nog wel autorijden maar daarvoor moest ik wel opnieuw rijexamen doen.”

 Niet een beetje cru om die foto op Facebook te zetten?

“Mensen reageren over het algemeen goed. Ze vinden het dapper dat ik ervoor uitkom. Daarnaast zegt dit beeld meer dan een paar woorden. Ik hoop echt dat mensen zich nog eens achter de oren krabben voordat ze dat misschien überhaupt niet meer kunnen.”

 En wat ga jij dit jaar doen met oud en nieuw?

“Samen met wat vrienden gaan we naar een huisje in Paterswolde. Ik weet zeker dat zij wel wat vuurwerk kopen. Zelf koop ik het al jaren niet meer. Ik help misschien wel met de vuurpijlen afsteken. Dat lukt nog prima met mijn hand.”

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3347 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht