Zorg

Klant kritisch over zorgpolis.Topdrukte bij verzekeraars en vergelijkingssites

Vergelijkers en zorgverzekeraars worden rond de feestdagen overspoeld met vragen van consumenten over hun zorgpolis. Verzekerden zijn meer dan ooit bezig met de inhoud van hun pakket, zo blijkt uit een rondgang.

 zorgverzekering, zorgpremie

Eén kans om over te stappen

Bij de klantenservices regende het de afgelopen dagen telefoontjes. Mensen willen vooral weten of zij vanaf volgend jaar nog wel naar het ziekenhuis of naar de fysiotherapeut van hun keuze kunnen. De vergelijkingssites en verzekeraars verwachten de komende week nog topdrukte. Verzekerden kunnen tot eind dit jaar hun zorgpolis opzeggen. Daarna moeten ze weer een jaar wachten voordat ze kunnen overstappen.

Klanten vragen advies

Bij de grootste zorgverzekeraar CZ klopten al veel klanten aan voor advies. “Klanten stellen heel bewust vragen. Je merkt dat ze zich georiënteerd hebben op hun verzekering en om die knoop door te hakken nog om bevestiging vragen. Zij zijn vooral bezig met de inhoud, welk pakket bij ze past en wat de verschillen tussen de verschillende verzekeringen precies zijn”, licht woordvoerster Els Potma van CZ toe.

Vergelijkingssite

Die ontwikkeling ziet vergelijkingssite Zorgkiezer.nl eveneens. Volgens directeur Peter Ruys hebben mensen meer dan ooit behoefte aan hulp. “Er is een grote groep die bewust geen sturing wil van de verzekeraar en bereid is om daarvoor te betalen.”

 Bewust overstappen

Tegelijkertijd is er volgens Ruys een groep overstappers die juist bewust kiest voor de goedkoopste polis, met een beperkte keuzevrijheid. “Omdat zorgverzekeraars in goedkope budgetpolissen maar weinig ziekenhuizen hebben gecontracteerd, zijn de kosten laag en is de premie laag. Vooral onder jongeren, mensen die gezond zijn en weinig gebruik maken van zorg zijn dat soort selectpolissen populair”, constateert Ruys.

 Klant kritischer

Bij verzekeraars Menzis en Achmea zien ze vooral dat klanten dit jaar een stuk kritischer letten op de prijs maar wel exact willen weten wat ze in ruil daarvoor terugkrijgen. “Mensen rekenen de premie door en willen een goede prijs-en kwaliteitverhouding. Doordat er veel te kiezen valt, vragen ze om advies”, zegt Richard Lancee van Menzis.Volgens de Consumentenbond kiest een op de drie overstappers via de Consumentenbond voor een goedkopere polis.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3347 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht