Zorg

Nieuwe drankwet: moet alle alcohol nu het huis uit?

Jongeren hebben zich er dit jaar op kunnen voorbereiden: de leeftijdsgrens voor het drinken van alcohol gaat op 1 januari omhoog van 16 naar 18 jaar. Maar wat moet je als ouder nu doen? Want mag je 16-jarige zoon thuis nog steeds een biertje drinken? Of moet alle alcohol het huis uit?

Comazuipen, alcohol

Natuurlijk, we zijn allemaal jong geweesten hebben zelf ook op ons zestiende – of vaak zelfs eerder – een eerste biertje genuttigd. Dus waarom mogen onze kinderen nu ineens tot hun 18de geen druppel meer drinken? Les 1: beroep je niet alleen op je eigen ervaring, maar kijk naar de feiten.

Onwetende ouders

“Ouders laten zich vaak beter informeren over een nieuwe zorgverzekering dan over belangrijke zaken als de invloed van alcohol op het puberbrein”, zegt jeugdpsycholoog Mireille de Visser. Samen met kinderarts Nico van der Lely is zij oprichtster van de alcoholpoli van het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft. Daar worden jaarlijks zeker vijftig jongeren met een alcoholvergiftiging binnengereden en daar word je niet blij van. “Alcohol is heel schadelijk op die leeftijd, vooral als je het in grote hoeveelheden drinkt. Ouders hebben daar vaak geen weet van.”

 Zestien is zuipen

Ouders halen nu vaak drank in huis voor de zo populaire sweet 16 feestjes van zoon of dochter. Vrienden nemen de rest mee, want zestien jaar worden betekent zuipen. “Deze generatie drinkt vaker, meer en hogere alcoholpercentages dan de vorige. De leeftijdsgrens van zestien jaar is nu een soort vrijbrief om je helemaal klem te zuipen.”

Dat de overheid het tij vanaf 1 januari probeert te keren, is volgens De Visser dan ook volkomen terecht. Ouders kunnen maar beter meteen gevolg geven aan de nieuwe drankwet. “Niet omdat Den Haag weer iets heeft bedacht, maar om zo snel mogelijk de norm om te buigen naar geen drank onder 18 jaar. Als dat lukt, vallen de drinkers buiten de boot, in plaats van de geheelonthouders.”

Hoe reageer je op je puber?

Pubers zullen hun ouders voor de voeten werpen dat hun leeftijdsgenoten ook gewoon mogen blijven drinken, dat er zonder drank geen klap aan is, kortom: dat leven zonder drank een ramp is. Zo zijn pubers, verzekert de Delftse psychologe. “Hoe erg is het nu echt dat ze niet mogen drinken? Pubers zijn van zichzelf al zo leuk en ongeremd. Die hebben helemaal geen drank nodig om het gezellig te hebben.”

Anti-alcoholcontract

Ouders kunnen zelf trucs bedenken om het niet drinken aantrekkelijker te maken, stelt De Visser. Zo kunnen ze een anti-alcoholcontract met hun kind opstellen. Als dochterlief tot haar achttiende niet naar de fles grijpt, krijgt ze bijvoorbeeld een scooter cadeau.

 Goede voorbeeld geven

Ook is het van belang om zelf ook het goede voorbeeld te geven. Dat betekent niet dat je meteen alle drank uit huis moet verbannen, maar drink met mate in het bijzijn van je kinderen. “Ga voor jezelf na of je op een verantwoorde manier met alcohol omgaat. Dus na een sportwedstrijd aangeschoten naar huis rijden met je vijftienjarige zoon is niet verstandig. Maar een wijntje bij het eten kan natuurlijk prima.”

 

 

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3350 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht