Zorg

Griepgolf komt deze winter pas later

De jaarlijkse griepgolf laat deze winter lang op zich wachten. Vaak komt er na de feestdagen een griepgolf op gang, na de dagen waarin veel mensen dicht op elkaar binnen zitten en elkaar handen schudden en zoenen. Maar de kans is groot dat de griepgolf nu pas eind januari op gang komt of zelfs later.

ziek

( Foto: NDC Mediagroep)

Uit de wekelijkse griepcijfers van onderzoeksbureau Nivel en uit de metingen van DeGroteGriepmeting blijkt dat er nog vrijwel geen sprake is van influenza in Nederland. Er zijn wel mensen die last hebben van griepachtige verschijnselen, constateert DeGroteGriepmeting, maar dat is meestal niet meer dan een zware verkoudheid. Vervelend, maar niet te vergelijken met een echte influenza.

Huisartsen krijgen wel enkele patiënten met griepklachten. Maar in de 25 keel- en neusmonsters die voor de zekerheid zijn afgenomen, slechts in één geval een echt griepvirus gevonden.

De jaarlijkse wintergriep is een wereldwijd verschijnsel en bereikt Nederland altijd vanuit omliggende landen. Ook België en Duitsland kennen deze winter nog vrijwel geen griep, blijkt uit cijfers van wereldgezondheidsorganisatie WHO. De Belgische griepcommissaris Marc Van Ranst schat dat pas eind januari sprake kan zijn van een griepepidemie. Het duurt altijd een kleine maand voor een griepgolfje uitgroeit tot een echte epidemie.

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht