Zorg

Pas op met vuurwerk! Oogkas beschermt niet tegen afgezwaaide vuurpijl

Een lont verkleint de kans op afgerukte handen, een vuurwerkbril beschermt tegen afgezwaaide vuurpijlen. Oogarts Marc Talsma van het Medisch Centrum Leeuwarden vindt dat zo’n bril standaard in elk vuurwerkpakket moet zitten.

 

vuurwerk

Foto: Omroep Brabant

Waarom vindt u dat iedereen die vuurwerk afsteekt een vuurwerkbril op moet zetten?

 “Doe maar eens een tijdje je ogen dicht. Je zult merken, dat bevalt niet. Je realiseert je pas hoe belangrijk een oog is als je er een of alle twee mist. En neem van mij aan; met een kunstoog zie je echt niks.”

 Maar zo’n vuurwerkbril zet toch geen enkele puber op zijn hoofd…

“Je moet jongeren ook niet gaan vertellen dat ze een bril op moeten doen of hoe leuk dat ding er uit ziet. Je moet vertellen hoe ontzettend vervelend het is als je blind wordt. Maar ook met één oog zijn er al heel wat beperkingen. Autorijden mag vaak wel maar professioneel chauffeur kun je niet worden, laat staan piloot. En bij defensie of politie kom je ook niet meer aan de bak.”

Hoeveel vuurwerkslachtoffers behandelt u tijdens een jaarwisseling in het ziekenhuis?

“Gemiddeld vijf hier in Leeuwarden. De meeste patiënten zijn tussen 12 en 20 jaar en vaak slachtoffer van illegaal vuurwerk.”

 Wat voor oogletsel kun je oplopen door vuurwerk?

“Het oog kan beschadigen door de  hitte van de brandwond, door de kracht van de explosie of door chemische verbranding. Een oog ligt niet voor niets in een beschermende oogkas, maar een vuurpijl komt er echt wel bij. Een oogarts zal er alles aan doen om het te redden en soms moet het er na vier of vijf operaties toch nog uit. Maar het oog kan ook meteen verloren zijn, door de explosie aan stukjes gescheurd.”

Ook omstanders zetten wat u betreft een vuurwerkbril op. Is dat niet wat veel gevraagd?

 “De helft van de vuurwerkslachtoffers bestaat uit mensen die er bij staan te kijken. Iedereen heeft dat toch wel eens gezien, zo’n simpel vuurpijltje dat niet de lucht in schiet maar alle kanten op. Dat zie je niet aankomen. Eigenlijk kun je het veiligste maar gewoon vanachter het raam naar vuurwerk kijken.”

23 blinde ogen

Tijdens de jaarwisseling 2012-2013 zijn 23 ogen blind geworden telde het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG). Komende jaarwisseling houdt het NOG voor de zesde keer bij hoeveel ogen verloren gaan. Sinds de start in 2007 zijn dat 111 in totaal. De oogartsen zijn voor een verbod op consumentenvuurwerk. Erik Veneboer uit Hoogeveen is daar juist tegen. Hij startte onder de naam Vuurwerkvreugde op internet een actie. Veneboer (die zelf vuurwerk verkoopt) ergert zich aan de roep om een verbod. ’Er zijn heel veel mensen en kinderen die veel plezier beleven aan vuurwerk.’ Zondagavond hadden zo’n 800 mensen zijn actie ondersteund.

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3341 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht