Zorg

Rugpijn door zwaar tillen. Een game moet oplossing bieden voor verzorgend personeel

 Het verplaatsen en tillen van patiënten maakt het werk van verpleegkundigen en verzorgenden tot een van de zwaarste beroepen met het meeste verzuim. Studenten en docenten van NHL Hogeschool bedachten een serious game als oplossing voor de tilproblemen die onder andere voor rugpijn zorgt.

 
Hoe kunnen we de lichamelijke belasting van verpleegkundigen en verzorgenden verkleinen? Met die vraag kwamen Zorggroep Noorderbreedte en ZuidOostZorg twee jaar geleden bij NHL Hogeschool.
Met eigen ogen zagen de studenten en docenten in zorginstellingen hoezeer het verzorgend personeel onder druk staat.

Rugpijn door zwaar tillen. Een game moet oplossing bieden voor verzorgend personeel

,,Verpleegkundigen rennen letterlijk door de gangen en zijn vaak gehaast. Dat resulteert in verkeerde til-en plaatstechnieken’’, zegt Derek Kuipers, als toegepast onderwijskundige betrokken bij het project.
,,In de opleiding is wel aandacht voor til-en verplaatstechnieken, maar op een traditionele manier, door middel van instructieonderwijs. Veel beweeggedrag is onbewust, dat is ingesleten’’, vertelt Boudewijn Dijkstra, docent-onderzoeker bij zorg en welzijn.
De studenten bedachten uiteindelijk, met assistentie van experts op het gebied van tillen en verplaatsen, een serious game die de speler stimuleert een houding aan te nemen die het minst belastend is in hun werk. Ze kregen hulp van het Leeuwarder bedrijf Grendelgames.

Gamende verpleegkundige

game, tillen, rugpijn

Verpleegkundestudent Renze Merkus probeert de game uit<br />( Foto: NDC Mediagroep)

Eerstejaars verpleegkundestudent Renze Merkus (23) wordt uit een lokaal geplukt om het spel te demonstreren. Door zijn armen op een bepaalde manier naar voren te houden, kan Renze schaapjes pakken die alle kanten op dartelen in een soort weide met groene, oranje en rode cirkels.
Als Renze zijn armen te ver naar voren houdt, kleurt de weide rood: 1 punt. Beweegt hij echter naar rechts of naar links om zo een schaapje te grijpen, dan is het gras groen en scoort hij hoger.

Oefening voor de rug

,,Een goede oefening voor je rug: de computer geeft het wel aan als je
te ver voorover buigt’’, reageert de student. Of hij de game ook nuttig vindt? ,,In zekere zin wel, maar het is een wat kinderlijke manier om iets te leren’’, vindt Renze.
Een typerende reactie, vindt Kuipers, die de onderzoekers ook zagen bij de van oudsher traditionele zorginstellingen.
,,Het is nogal ingewikkeld om met een spelletje aan te komen bij zorgprofessionals. Maar als je vertelt wat het doel is van de game, vinden mensen het waardevol.’’

Gamen getest door zorgwerkers

Het effect van het spel is getest op een groep van zestig zorgwerkers van MCL, Noorderbreedte en ZuidOostZorg. Dertig van hen speelden zes weken lang drie keer in de week drie spelletjes, de andere dertig vormden de controlegroep.
De game wordt in elk geval onderdeel van de opleiding verpleegkunde. Kuipers: ,,Het mooiste zou zijn als alle zorginstellingen zo’n computerset in hun kantine zetten.’’ Of de verpleegkundigen de tijd nemen om een potje te gamen tussen de werkzaamheden door, is echter de vraag. Daarom moet de game ook thuis gespeeld kunnen worden op de spelcomputer.
.
Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht