Zorg

December toptijd verzekeraars. Na 1 januari weer jaar stilte

De zorgverzekeraars hebben dit jaar zo’n 500 miljoen euro uitgegeven aan hun reclamecampagnes. Naar verwachting stappen een kleine één miljoen verzekerden over. Kan die 500 euro per verzekerde niet beter besteed worden?

zorgverzekering

December, toptijd

Voor de marketingafdelingen van de zorgverzekeraars en voor vergelijkingssites zoals Independer, Zorgkiezer en Verzekeringssite is de maand december dé toptijd van het jaar. En dan helemaal de dagen tussen kerst en oud en nieuw. Zo’n driehonderdduizend Nederlanders wachten traditioneel tot deze dagen om over te stappen op een andere zorgverzekeraar.

Vertekend beeld

Door al dat reclamegeweld ontstaat een vertekend beeld. Alsof iedere Nederlanders nu aan het overstappen is. Niets is minder waar, blijkt uit onderzoek van bureaus als Nivel en Vektis. Het overgrote deel van de Nederlanders, meer dan driekwart van de verzekerden, is nog nooit overgestapt van zorgverzekeraar. Stapte in 2012 nog 7,2 procent van de verzekerden over, dit jaar lijkt het zelfs te dalen tot zo’n 5,5 procent.

Niet de moeite

Overstappen levert de meeste consumenten te weinig op, ontdekte Nivel in zijn onderzoek. Pas als het per jaar meer dan 27 euro scheelt in premie, maakt het de gemiddelde consument echt wat uit, becijferde Nivel. Omdat alle premies dit jaar wat gedaald zijn en de ene verzekeraar minder vrije keus biedt dan de andere, is overstappen voor veel mensen de moeite niet.

Waarom dan al die reclame?

Waarom worden we dan toch bestookt met reclamefilmpjes en advertenties? Omdat dit de dagen zijn waarop de reclamemakers en vergelijkingssites hun geld moeten verdienen. De rest van het jaar heeft het geen zin meer want na 1 januari moeten we weer een jaar wachten om onze huidige verzekering op te mogen zeggen.

Straks weer stil

De vier grootmachten in de zorgverzekeringswereld hebben nu nog even kans aan corporate marketing te doen. De missie van de marketeers en reclamemakers van Achmea, VGZ, CZ en Menzis is de consument een goed ’gevoel’ te geven bij het merk. Het gevecht om het kleine stukje extra marktaandeel is bijna bijzaak. Na 1 januari zullen we een klein jaartje weinig van de verzekeraars horen tot ze volgend jaar december weer ’los’ gaan.

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht