Zorg

Alcoholpoli helpt jongeren die comazuipen

De speciale alcoholpoli van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) in Assen, de enige in Drenthe, heeft dit jaar ruim twintig tieners behandeld. Het gaat om jongeren tot 18 jaar die een alcoholvergiftiging of letsel opliepen na overmatig drankgebruik.

Comazuipen, alcohol

Jongste patiënt was 12 jaar

Onder de patiënten zijn iets meer jongens dan meisjes, maar het verschilt niet veel. De jongste patiënt was 12 jaar. “Dat is echt een uitzondering”, zegt kinderarts Ineke Hoogeveen van het WZA. “De gemiddelde leeftijd van jongeren die door alcohol in het ziekenhuis belanden, is 16 jaar. Bij de meisjes steeg de leeftijd opvallend genoeg: van 15,3 naar16,7 jaar.Dat verheugt ons,al is het te vroeg om te concluderen dat jongeren later met alcohol beginnen. De meeste tieners die bewusteloos raken door de drank komen niet in het ziekenhuis. Wat wij zien, is het topje van de ijsberg.”

Alcoholpoli

Op de eind 2012 geopende alcoholpoli in Assen werken een kinderarts, een medisch maatschappelijk werker en een psycholoog samen aan gedragsbeïnvloeding om het drankgebruik op jonge leeftijd te stoppen. Onderzoek heeft uitgewezen dat alcohol drinken op jonge leeftijd schadelijk is voor de ontwikkeling van de hersenen.
“Als een jonge patiënt binnenkomt, staat stabilisatie en het voorkomen van extra schade voorop”, zegt kinderarts Hoogeveen. “Er worden lichaamsfuncties gecontroleerd en bloedonderzoek verricht om het alcoholpromillage vast te stellen. Als opname nodig is, wordt vaak vocht toegediend.”

Roes uitslapen

Als de jonge patiënt de roes heeft uitgeslapen, wordt hij of zij samen met de ouders meteen aangesproken op het drankgebruik. Ook wordt uitgelegd dat het de bedoeling is dat de tiener en de ouders meewerken aan de nabehandeling op de alcoholpoli. “Dat is vrijwillig, maar zeker niet vrijblijvend”, zegt maatschappelijk werker Theo Klooster. “Op één na deden ze allemaal mee, ook al zijn de jongeren in het begin meestal afwijzend.”

Reden achterhalen

De kinderarts en de maatschappelijk werker praten met de jongere om te kijken wat de reden is van het overmatige alcoholgebruik. Het wordt daarna besproken in een zogeheten multidisciplinair team met een psycholoog.
Maatschappelijk werker Klooster zegt dat vooral jongens vaak een achterliggend probleem hebben. De helft is bekend bij jeugdzorg of een hulpverleningsinstantie in verband met problemen in hun gedrag of in het gezin. “Wij werken nauw samen met andere instanties. Als extra hulpverlening nodig is, wordt dat geregeld. Meisjes zijn vaker gevoelig voor groepsdruk. Dan kan assertiviteitstraining helpen.” Een half jaar na het eerste contact is nog een gesprek om te horen wat de jongeren en de ouders met de hulp en adviezen hebben gedaan.

Kosten

Het Asser ziekenhuis betaalt de kosten van de nabehandeling tot nu toe zelf. De zorgverzekeraars hebben volgens kinderarts Hoogeveen afgesproken dat ze vanaf komend jaar gekwalificeerde alcoholpoli’s zoals die in Assen wel gaan financieren.
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3339 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht