Zorg

Verborgen leed bij mantelzorger. Informatie over hulp belangrijk

De diagnose Parkinson sloeg in als een bom, jaren geleden. De verbijstering maakte langzamerhand plaats voor berusting, want de ziekte vorderde langzaam. Berusting, maar ook momenten van verdriet. De dag dat hij ontdekte dat hij zijn veters niet meer kon strikken werd hij overmand door angst.

mantelzorg

Jaap en Mirjam Hunze verlenen mantelzorg aan hun zoon. Foto: ANP

Hij kon zijn tranen niet bedwingen. Met liefde maakte zijn echtgenote zijn veters vast. Dat deed ze ook de jaren daarna. Ze moest hem later helpen de knoopjes van zijn overhemd vast te maken. Ze hielp hem onder de douche, droogde hem af. Ze sneed zijn brood en gaf hem hapjes. Ze veegde zijn lippen af als ze hem een slok melk had gegeven. Op visite gingen ze niet meer en er kwam ook minder bezoek. Er kwamen steeds meer dagen dat ze alleen elkaar zagen. Haar wekelijkse avond bij het zangkoor schoot er bij in. Aanvankelijk omdat ze te moe was. Later omdat ze hem niet meer alleen durfde te laten. Ik ben z’n vrouw niet meer, dacht ze, ik ben zijn verzorgster.

 Mantelzorg

Een anoniem gemaakte beschrijving uit de praktijk. Heel vaak gaat mantelzorg goed, is het geen te grote belasting voor de zorger. Maar er is ook veel verborgen leed in de gemeente Aa en Hunze, bevestigt Bianca Huivenaar, consulent mantelzorg bij Aa en Hunze. De gemeente en de Stichting Welzijn Aa en Hunze willen in kaart brengen hoeveel mensen met mantelzorg te maken hebben. Op papier zijn dat er enkele tientallen, er zijn ruim tachtig gevallen geregistreerd. In werkelijkheid moeten het er vele malen meer zijn.

Wat is mantelzorg?

Huivenaar: “Wat is mantelzorg? Er is een mooie definitie die landelijk wordt gebruikt. Als iemand acht uur in de week drie maanden lang door een familielid of een kennis wordt verzorgd, is er sprake van mantelzorg. Ik hanteer liever een andere omschrijving. Ik stel liever de vraag: als u nu niet geholpen zou worden, zou u dan nog zelfstandig thuis kunnen wonen? Als die vraag wordt beantwoord met nee, dan is er sprake van mantelzorg.”

 Het lot

Mensen die aan mantelzorg doen, krijgen die taak door het lot toebedeeld. “Het wordt niet aan je gevraagd of je mantelzorger wil zijn. Het overkomt je. Een gehandicapt kind of een dementerende vader komen op je pad. Mensen zijn zich vaak niet eens bewust dat ze mantelzorger zijn. Een vrouw met een gehandicapt kind zegt vaak: ik een mantelzorger? Nee hoor, ik ben gewoon moeder.”

 Evenwicht

“Heel vaak gaat het goed met de mantelzorg. Als het evenwicht goed is, als de belasting voor de zorger niet te groot wordt, hoeft er geen hulp te komen. Maar in de loop van de tijd kan het evenwicht zoek raken. Als je iemand met een chronische ziekten of Parkinson verzorgt bijvoorbeeld. Het begint met hulp bij het strikken van de veters, maar op een gegeven moment moet je ook helpen om onder de douche vandaan te komen. Op zeker moment wordt al je beschikbare tijd ingevuld door de zorg en vergeet je jezelf. Je bent teveel met de ander bezig. Je sociale leven wordt beperkt. Zulke mantelzorgers komen in de knel. Het kan ze uiteindelijk de relatie gaan kosten met degene die ze verzorgen.

Hulp krijgen

Mantelzorgers die in moeilijkheden komen, weten vaak niet dat ze hulp kunnen krijgen. Als je alleen al weet dat er hulpmogelijkheden zijn, kan dat al rust geven. Er zijn ook mensen die de zorg moeilijk los kunnen laten omdat ze vinden dat het hun eigen verantwoordelijkheid is. Maar als je er aan onderdoor gaat, dan breekt de hulp aan degene die je verzorgde af en dat wil je juist niet. Als je goed voor een ander wil zorgen, dan moet je eerst goed voor jezelf zorgen. Wanneer je wordt geinformeerd over de bestaande mogelijkheden, kun je zelf bepalen welke ondersteuning je wilt. Als je hulp krijgt om je behoeftige partner te wassen, hou je samen juist tijd over om weer leuke dingen te gaan doen.”

 Netwerk

Huivenaar en haar collega’s van de Stichting Welzijn willen voorkomen dat mantelzorgers in problemen komen en degenen die al in de moeilijkheden zitten de helpende hand bieden. “Dat kan door het netwerk van de mensen zelf in te schakelen. Maar ook door het geven van informatie, het organiseren van bijeenkomsten van lotgenoten. En er zijn getrainde zorgvrijwilligers die meer kunnen en willen dan een kopje thee zetten.”

Dit verhaal is eerder gepubliceerd in Dagblad van het Noorden

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht