Zorg

Datingsite voor mensen met verstandelijke beperking.

Had hij maar een oudere broer of twee, die hem meenamen naar de kroeg. Dat was mooi geweest. Leon Brinksma (23) uit Oosterzee wil net als anderen aan de bar hangen op zaterdagavond. Maximaal drie biertjes zal hij dan drinken en op de dansvloer komt hij niet.

 

Daten, datingsite, internet

Foto: Leeuwarder Courant

Leon heeft een lichte verstandelijke beperking, woont bij zijn ouders maar staat ingeschreven voor zelfstandig begeleid wonen in Sneek. Op de vraag of hij eenzaam is, antwoordt hij zonder hapering ’ja’. Hij wil, net als iedereen een vriendin (liefst blond, maar dat hoeft niet per se, maximaal twee piercings en wel een beetje make up) en vrienden. Maar dat gaat niet vanzelf. “Ik vind vrienden maken moeilijk”, zegt Leon. “In het begin, later klets ik wel veel.”

Ontmoetingssite

Aan veel mensen kun je niet meteen zien dat ze een beperking hebben. “En daarom worden ze heel snel afgerekend als ze niet ’normaal’ reageren”, zegt Leons vader Harrie Brinksma. Om in contact te komen met nieuwe mensen schreef zijn zoon zich in op de ontmoetingsite Vriendenvoorhetleven.nl, die alleen toegankelijk is voor mensen met een verstandelijke beperking. ’Ik ben een vrolijke jongen met wie je kunt lachen.’ Tot nu toe leverde het hem nog geen nieuwe vrienden of een vriendin op. “Er staat bijna niemand op uit het Noorden en de meesten zijn veel ouder”, zegt Leon.

Profielen

Dat onderkent initiatiefneemster Dilys Derksen (36) uit Kampen, die een deel van haar jeugd doorbracht in Haren. “We zijn vanaf 3 juli in de lucht en 177 mensen hebben nu een profiel aangemaakt, onder hen zijn nog weinig mensen uit Friesland, Groningen en Drenthe”, zegt Derksen. Zij werkt als consulent bij MEE, een instelling die mensen met een verstandelijke beperking ondersteunt en in haar vrije tijd stort ze zich op de website. Derksen hoopt op meer aanmeldingen om de keus voor Leon te vergroten. Ze streeft naar duizend profielen. “Nu zijn het nog te weinig.”

‘Foute mannen”

“Ik kwam twee jaar geleden op het idee door een gesprek met een meisje dat ik begeleidde, nou ja een vrouw ze was toen 32 jaar. Zij was op zoek naar een relatie en wist niet hoe ze dat aan moest pakken. Maar ze wist ook niet veel over seksualiteit. Ze had wel eens op een datingsite gestaan maar haar begeleiders hadden dat terecht afgeraden omdat er foute mannen kunnen reageren.”

Vrienden voor het Leven

Derksen bedacht Vrienden voor het leven. Een beschermde site waar je een profiel krijgt als je je aanmeldt met je begeleider van een instelling. “We doen er alles aan om misbruik te voorkomen. Als ik twijfel zoek ik zelf contact”, zegt Derksen. Via nieuwsbrieven en vraagbaak Zwaantje (“een soort Lieve Mona”) probeert ze leden ook voor te lichten. “Bijvoorbeeld dat het niet handig is om meteen te mailen; Ik ben Jan en ik wil een relatie met je.”

 Vrienden om mee te kletsen

Gonda (43) uit de gemeente Stadskanaal wil helemaal geen relatie. Zij is op zoek naar vriendinnen om mee te kletsen en ’dingen mee te delen’. “Ik heb een lichte verstandelijke beperking en een klein sociaal netwerk. Ik werk bij de sociale werkplaats. Maar collega’s op het werk dat is heel anders dan privé.”

Vanaf haar zesde jaar ging Gonda naar het speciaal onderwijs. “En dan krijg je een stempel”, dat stempel maakt vrienden maken lastiger zegt ze: “Maar ze vergeten dat we elkaar allemaal nodig zijn. De een kan goed schrijven, de ander goed borduren.” Gonda schreef zich in bij Vrienden voor het leven en hoopt dat meer mensen uit haar omgeving zich melden. “Het is best lastig vanaf zo’n website. Je ziet mensen niet in het echt. En ik heb geen zin om heel ver te reizen.”

Website

Vrienden voor het leven is een stichting. Een profiel aanmaken op de site kost geld: 5 euro voor een maand, 24 euro voor een half jaar. De beheerders hebben de mogelijkheid berichten die via de site worden verstuurd te lezen. “Dat doen we als er een melding komt van ongewenst gedrag”, zegt Derksen.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht