Zorg

Last van een winterdepressie. Wat is het en wat kun je ertegen doen?

In Nederland heeft ongeveer 1% van de bevolking last van een winterdepressie. Wat is het en wat kun je ertegen doen?Een mogelijke oorzaak is het anders of minder goed functioneren van de biologische klok.

winterdepressie

Foto: mailtherapie.nl

Vermoeidheid

“Er is een aantal verschillen tussen een winterdepressie en andere vormen van depressie”, zegt Witte Hoogendijk, hoofd van de afdeling Psychiatrie van het Erasmus MC. “Zo slapen patiënten meer in plaats van minder, ze eten meer in plaats van minder en ze hebben een extreem gevoel van lichamelijke vermoeidheid.”

Wandeling

Hoogendijk noemt manieren om een winterdepressie tegen te gaan: “Patiënten kunnen extra licht tot zich nemen, met een lichtsterkte van 5.000 tot 10.000 lux. Dit kan met een speciale lamp, maar het werkt ook heel goed om een ochtendwandeling te maken, zelfs wanneer het bewolkt is.”


Stemmingsklachten

Naast de mensen die lijden aan een winterdepressie, heeft 1% van de bevolking last van seizoensgebonden stemmingsklachten. “Deze mensen hebben geen depressie, maar willen vaak wel langer slapen en hebben last van vermoeidheid. Ook bij hen helpt extra licht vaak”, aldus Hoogendijk.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht