Zorg

Hoe werkt een haartransplantatie? ’Mijn hoofd was niet klaar om kaal te zijn’

Schrijver en journalist Jaap Huisman (58) onderging een haartransplantatie in Poznan, Polen. Nu, vijf jaar later, heeft hij een weelderige coupe en ligt er een boek: Kaalheid is een keuze.

kaal, haartransplantatie, gpd

Jaap Huisman Bron: GPD

Jaap Huisman was niet eens echt kaal. Inhammen en wat dun op de kruin, meer niet. Toch vond Huisman zichzelf vanwege deze tekenen van ’aftakeling’ op een goede zaterdagmiddag terug in een bruin gemeubileerde woonkamer in Roosendaal, waar hij samen met de vertegenwoordiger van een Poolse kliniek naar een video van een haartransplantatie zat te kijken.

Het is ruim vijf jaar geleden, maar hij gruwt er nog van. “Zodra ik de stukken huid met haar gesneden zag worden, steeg de misselijkheid op. Alsof ik naar een slachting keek. Ja, ik had twijfels. Het is dat ik kort daarna een telefoontje kreeg: ik kon snel in de kliniek terecht. Als ik er twee maanden over had nagedacht, had ik het waarschijnlijk niet gedaan. Ik was als de dood. Ik dacht: straks kom ik terug met een tapijttegel op mijn kop.”

Resultaat na haartransplantatie

Die vrees bleek ongegrond, zo kunnen we anno 2011, vijf jaar na de transplantatie, vaststellen.

Huisman heeft een fraaie coupe, losjes in een zijscheiding gedragen. Fijne slag erin. Niks mis mee. Het wekt geen enkele associatie met het bungabungakapsel van Berlusconi of de nogal nadrukkelijke zijscheiding waar Gerard Joling zich jarenlang mee tooide -immers beiden lotgenoten.Huisman draagt zijn haar naturel.

En hij gaat om de zes, zeven weken naar de kapper. “Voor de transplantatie ging ik nooit meer, er zat geen fut meer in. Levenloos. Nu valt het haar weer goed te modelleren.”

Operatie tegen kaalheid

Hij wijst op een foto, in die Poolse kliniek in Poznan gemaakt: ’5 januari 2005’ lezen we op een post-it tegende grijzemuur.Daarvoor staat de schrijver. Voorovergebogen. Hij schenkt de lens volledige zicht op zijn kalende kruin. Zo gaat datmet nieuwkomers in de kliniek van arts Kolasinski. De averij wordt vereeuwigd om er vervolgens voor eens en altijd mee af te rekenen op de operatietafel.

De Poolse haarverplaatser informeerde naar de reden van Huismans komst – ’ijdelheid’. En: ’Mijn hoofd is er niet klaar voor.’Voor kaalheid dan.

In zijn boek Kaalheid is een keuze, dat vorige week werd gepresenteerd, schrijft hij diverse hoofdstukken over de betekenis van ’haar’ door de eeuwen heen, waaruit een universele regel van alle tijden luidt: ’Het bepaalt je identiteit.’ Tijdens de operatie viel hij in slaap. Helaas niet de hele rit. Hij kreeg nog wel mee dat het mes tijdens het snijden een kervend geluid maakte.

In een notendop de verrichte werkzaamheden: Kolasinski had halverwege het achterhoofd hoofdhuid met productieve haarzakjes weggesneden en teruggeplant in de lege inhammen. Deze haarzakjes blijven haren produceren, zo beloven de klinieken, omdat deze haarzakjes ongevoelig zijn voor een hormoon dat haarzakjes vroegtijdig doet afsterven.

Huisman wordt dus nooit meer kaal.Het hoofd werd omzwachteld met drukverband.

Revalidatie van haartransplantatie

“Daarna begon het pas. Ik had een hoofd als een bloedhond, alles ging hangen. Ik was vooraf gewaarschuwd en ik had alle representatieve afspraken verzet, maar na een maand zag ik er nog heel slecht uit.” En jeuk, een allesoverheersende jeuk. “Af en toe nog steeds.Dat is wel een nadeeltje: het blijft een gevoelige hoofdhuid. Nog steeds. Ik moet er niet te veel aan zitten, anders gaat het weer jeuken.”

Verder is Huisman voor de rest van zijn leven gedoemd om het middel finasteride te slikken om de haargroei te stimuleren. Bijwerkingen?
“Ze zeggen dat je er minder lustgevoelens van krijgt, maar daar heb ik geen last van.”
Een andere bijwerking is de driehonderd euro die het middel per jaar kost.Maar dit alles opgeteld is een klein offer, afgezet tegen de prachtige haardos die Huisman zichzelf cadeau heeft gedaan. “Het heeft me zelfbewustheid en zelfvertrouwen gegeven.”
En hordes vrouwen, dan wel mannen, die achter hem aanhollen? “Nou ja, kale mannen worden ook heel aantrekkelijk gevonden.”

Kosten haartransplantatie

Jaap Huisman ging naar Polen, en niet naar een Nederlandse kliniek, vanwege de kosten. Toentertijd rekende Transhair – bekend van de reclames met Dick Advocaat en Gerard Joling – voor achthonderd follikels (waarmee kleine inhammen worden gedicht) een bedrag van 3300 euro.

Voor 1300 euro kreeg Huisman in Polen duizend grafts (kleine stukjes huid en haar die worden verhuisd).

Kaalheid is een keuze, Verkenning van een menselijke obsessie, uitgeverij Thoth, 17,90 euro.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3339 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht