Zorg

Diabetes voorkomen of effecten verminderen bij diabeten

Het aantal min of meer zwaarlijvige Nederlanders met diabetes groeit sterk. Maar veel van de veertigers en vijftigers die als gevolg van hun leefstijl diabetes type 2 krijgen, zien hun eigen suikerziekte nauwelijks als een probleem. 

“Meer dan de helft van de diabeten had hun ziekte kunnen voorkomen en kan de effecten nog steeds verminderen”, weet professor Henk Bilo van het UMCG. “Als ze drie keer per week een uur sporten, als ze een actieve levensstijl aannemen en als ze minder gaan eten. Het probleem is dat veel van deze mensen dat blijkbaar niet wíllen.”

Diabeten hadden ziekte kunnen voorkomen  of kunnen effecten verminderen

Zelfs mensen die al diabetes hebben, kunnen de verschijnselen tijdelijk en soms heel lang kwijtraken, door veel beweging en betere voeding. “Door gezonder te leven krijgen ze weer een normale stofwisseling. Dat geldt natuurlijk niet voor iedereen met diabetes, maar wel voor een forse groep, misschien wel 30 procent.” Voor de duidelijkheid, we hebben het hier over diabetes type 2, de variant die vroeger ouderdomsdiabetes werd genoemd.

Diabetes type 1

Er is ook een groep met diabetes type 1, de variant die zich vaak al op kinderleeftijd openbaart. En we hebben het ook niet over de mensen van boven de tachtig jaar of de kleine groep met aangeboren aanleg voor type 2. “Maar dat is alles bij elkaar hoogstens 10 procent”, weet epidemioloog Ronald Stolk.

Kans op hartaanval. Diabetes voorkomen.

Diabetes heeft ernstige gevolgen. Mensen met diabetes lopen twee tot zes keer meer kans op een hartaanval dan mensen zonder. Bilo: “We hebben het vaak over zichtbare gevolgen van diabetes zoals blind worden en amputaties van ledematen. Maar veel ernstiger is misschien wel de te vroege sterfte.” Daar wil Bilo dan wel bij aantekenen dat het in Nederland toch lang niet zo slecht gaat. Er komen wel veel diabeten bij, maar minder dan in andere westerse landen. Het sterfterisico is in Nederland lager dan in andere westerse landen. “Blijkbaar is de zorg in Nederland relatief goed.”

Te veel suiker in bloed

Diabetes ontstaat door te veel suiker, oftewel glucose in het bloed. Van dat glucose heeft een mens altijd een klein beetje nodig. Het teveel wordt door insuline afgebroken. Veel mensen met diabetes type 2 zijn insuline-resistent. Doordat er langdurig te veel suiker in het bloed is, is de insuline niet meer in staat het gehalte aan glucose te verlagen.

Versuikeren

Het lichaam verandert door dat teveel aan suiker. “Je krijgt hetzelfde als bij een geconfijte kers”, zegt Bilo. “Je lichaam versuikert letterlijk. Organen, gewrichten en kleine deeltjes in het bloed worden geconfijt. Ze verstijven als het ware. Daarnaast gaat het lichaam op een andere manier hormonen produceren. Het lichaam reageert heftiger op veranderingen.”

Buikvet versus brede heupen

Een vrij recente ontdekking is dat diabetes niet alleen samenhangt met te dik zijn, maar dat het uitmaakt wat voor sóórt vet je hebt.

Dikke billen, zwembandjes en zware armen en benen zijn minder erg dan vet in de buik. Het diepe buikvet doet het meeste kwaad; vet tussen de darmen, om je maag en in je lever. “Als het lichaam geen plek meer vindt om het vet op te slaan aan de buitenkant, wordt het binnen in de diepe buik opgeslagen”, legt professor Stolk uit. “Het bekende bierbuikje is het meest gevaarlijk voor het ontwikkelen van diabetes.” De peer-vorm van veel vrouwen: slank van boven en breed rond de heupen, is beter dan de appelvorm van een rond bolletje met de buik als breedste punt.

Tailleomvang

Ga ontspannen staan en sla bij de uitademing een meetlint om je buik ter hoogte van je navel. Bij mannen is het boven de 102 centimeter kritiek, bij vrouwen boven de 88 centimeter. Dat wil zeggen: bij een bredere buikomvang neemt het risico op diabetes fors toe. Er zijn nog wel wat verschillen tussen de rassen. Bovenstaande getallen gelden voor blanken. Bij Aziatische mensen is er al bij een dunnere buik sprake van meer risico terwijl negroïde mensen juist iets dikker kunnen zijn.

bewegen diabetes

Tips

Suikervrij? – Al een flink aantal jaren is bekend dat suiker op zich niet belangrijk is voor diabetes. Het lichaam maakt namelijk ook suiker aan uit vet. Als je ’s avonds chips hebt gegeten, maakt het lichaam de volgende dag veel glucose aan. Dan helpt het niets meer om dan gebakjes zonder suiker te gaan eten. Probeer gewoon minder te eten en minder te snoepen en snacken.

Bewegen- Kies iets wat vol te houden is. Zoek het niet in het extreme maar in het haalbare. Elke dag een half uurtje wandelen of fietsen zet meer zoden aan de dijk dan een enkele keer tien kilometer hardlopen. Altijd de trap nemen in plaats van de lift op je werk, helpt meer dan eens per week een halfuur fietsen op de hometrainer.

Het Universitair Medisch Centrum Groningen en Dagblad van het Noorden hebben de Medische Publieksacademie opgericht. Met een serie lezingen en artikelen willen ze wetenschappelijke medische kennis vertalen naar een breed publiek.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3344 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht