Zorg

Longen repareren. Stamcellen die kapot weefsel herstellen

Het is dé droom van iedereen met een longziekte: dat kapotte longen weer gerepareerd kunnen worden. Grote kans dat dit in de toekomst kan. Dankzij stamcellen die kapot weefsel herstellen of aanvullen met gezond weefsel.

Long, sporten

Afbeelding Longen- NDC Mediagroep

Je longen weer zo goed als nieuw. Vrij kunnen ademen, zonder benauwd te zijn: het is de ultieme wens van iedereen met een longziekte. De impact van een longziekte is groot. Niet alleen voor mensen met een longziekte, ook voor hun naaste omgeving. Carolien Fierkens (45) verloor haar partner Gerard aan een longziekte, ondanks zijn enorme vechtlust. Carolien: ‘Ik hoop dat het Longfonds iets vindt om kapotte longen te repareren.’

COPD en Longfibrose genezen?

Op dit moment zijn longziekten als COPD en longfibrose niet te genezen: de schade aan de longen is onomkeerbaar. Wat kapot is, blijft kapot. Maar nieuw wetenschappelijk onderzoek met stamcellen lijkt de droom van Carolien en van duizenden mensen met een longziekte dichterbij te halen. Verschillende wegen kunnen leiden tot longreparatie: de ‘slapende’ stamcellen in de long activeren, het maken van stamcellen en het bouwen van stukjes long.

‘Slapende’ cellen

Wanneer een cel volgroeid is en zijn werk doet in ons lichaam, kan hij niet ineens een carrièreswitch maken en ander werk gaan doen. Stamcellen zijn eigenlijk net klaar met school. Dat betekent dat ze kunnen kiezen uit één of meerdere werkzaamheden waarin ze zich gaan specialiseren. Zo’n stamcel kan zich dus ook specialiseren in één van de ruim dertig verschillende longcellen. Een toepassing zou kunnen zijn het inspuiten van stamcellen uit het beenmerg bij longpatiënten. Die stamcellen gaan zelf op zoek naar ontstekingen in het lichaam. Het vermoeden is dat die stamcellen, eenmaal in de longen aangekomen, ontstekingen gaan remmen. Daar zijn verschillende groepen wetenschappers wereldwijd mee bezig. Andere stamcellen zitten in het longweefsel zelf. Bij schade gaan ze zich ter plekke vermenigvuldigen. Zo groeit er een nieuw stukje longweefsel, alleen niet genoeg om alle schade te herstellen. Stamcelonderzoekers proberen nu te ontdekken welke stofjes het herstel door de stamcellen ‘aansporen’. Als we die stofjes kennen en kunnen vertalen naar een medicijn, dan is dat een grote sprong vooruit. De stamcellen in de long die nu ‘slapen’, zouden we met zo’n medicijn wakker kunnen maken en kunnen aanmoedigen om hun werk te gaan doen.

Stamcellen maken

Die ‘slapende’ stamcellen zijn echter moeilijk te vinden in de longen. Daarom kiezen sommige onderzoekers voor een andere richting: ze maken stamcellen uit eigen cellen van de huid. Daarvan kunnen onderzoekers al lichaamseigen longcellen maken. De volgende stap is een manier te vinden om longcellen te maken die, naast voor gebruik in het lab, óók geschikt zijn voor gebruik in mensen. Het zou fantastisch zijn als dat lukt. Dan is de schade niet meer definitief, maar kunnen we echt kapotte longen gaan repareren.

En er is meer: wetenschappers zijn erin geslaagd om een luchtpijp na te bouwen van in het lab gekweekte cellen. Er lopen al longpatiënten rond met zo’n nagemaakte luchtpijp. Verder onderzoek moet laten zien of op deze manier niet alleen een luchtpijp, maar ook stukjes long gemaakt kunnen worden. De grootste uitdaging daarbij is dat de cellen ook nog allerlei ingewikkelde taken moeten kunnen uitvoeren, zoals het opnemen van zuurstof.

Ontdekkingen onderweg

Er is nog een lange weg te gaan. De stappen die nog volgen om echt tot longreparatie te komen of nieuwe longen te maken, kunnen nog jarenlang in beslag nemen. Dat is geen verloren tijd. Want in de tussentijd leren we veel over de werking van longcellen en wat er misgaat bij longziekten. Bovendien vinden we op de weg naar longreparatie ook nieuwe toepassingen. Een voorbeeld is het maken van ‘longen op chips’. Daarbij moet je niet denken aan een chip zoals in je computer of telefoon, maar aan een soort steiger waar longcellen op groeien. Die chips kunnen onderzoekers vervolgens blootstellen aan fijnstof of bacteriën, om te kijken hoe de longcellen reageren. Maar ze kunnen ook geneesmiddelen op die cellen loslaten en misschien zo nieuwe medicijnen vinden.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3346 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht