Zorg

Bloedtransfusie. Zoeken naar geschikt bloed.

Het is iedere keer een puzzel. Soms een zoektocht naar een speld in een hooiberg. Maar uiteindelijk vindt het IHBlaboratorium van de bloedbank Sanquin in Groningen uit wat voor bloed iemand het beste kan krijgen.

bloed

Bron: Flickr/ Neeta Lind

Het is een klein clubje analisten, maar ze doen belangrijk werk. En ze zijn niet door robots te vervangen, zegt Elly Adema. Zij is hoofd van het laboratorium voor immuno-hematologische diagnostiek (ihd).
Daar bepalen ze wat voor antistoffen iemand bezit tegen vreemd bloed. Er wordt veel meer onderzocht bij Sanquin, de Nederlandse organisatie voor bloedvoorziening. Al het bloed dat door de 500.000 bloeddonors wordt gegeven ten behoeve van medemensen in nood, passeert een laboratorium. Daar wordt het onderzocht op door bloed overdraagbare infectieziekten.

Verhuizing routinelab

Nog niet zo lang geleden was er in Leeuwarden een lab om het Friese bloed te onderzoeken. Dat is een paar jaar geleden naar Groningen verhuisd, waar het bloed uit heel Noordoost- Nederland naar toe gaat. Maar dit zogenaamde routinelab, is aan het verhuizen naar Amsterdam. Daar wordt straks het bloed uit alle regio’s geanalyseerd.

De acht mensen van het IHDlaboratorium blijven echter in Groningen. Zij doen gespecialiseerd onderzoek voor de ziekenhuizen in Noordoost-Nederland.

Antistoffen tegen ander bloed

Wanneer een patiënt die bij een operatie een bloedtransfusie nodig heeft, antistoffen tegen bepaalde bloedgroepen blijkt te maken, kunnen de analisten precies uitzoeken welk soort bloed hij of zij wel verdraagt.

Het is geen massawerk, want slechts 3 procent van de mensen maakt antistoffen. In Groningen onderzoekt het IHD-lab circa twaalfhonderd monsters per jaar. In een simpel geval duurt het twee uur, maar het kan ook meer dan een dag duren voordat de puzzel klaar is. Want bloedgroepen zijn ingewikkelder dan de bekende indeling in A, B en nul, met de toevoeging positief of negatief. “Er zijn meer dan twintig verschillende bloedgroepsystemen en wel tweehonderd bloedgroepen”, zegt Adema.

De analisten voeren nauwgezet een reeks proeven uit om te bepalen tegen welke bloedgroepen iemand antistoffen aanmaakt. In de reageerbuis worden op miniatuurschaal bloedtransfusies in allerlei varianten nagebootst, waarbij de vorming van klontjes een veeg teken is: dan is er sprake van antistoffen.

Soms blijkt dat iemand alleen een heel zeldzaam voorkomende bloedgroep verdraagt. Als die in de eigen voorraad van Sanquin-Noordoost niet aanwezig is, wordt die elders in het land gevraagd en desnoods uit de diepvries in Amsterdam gehaald.

Allochtonen komen minder makkelijk aan bloed

Lastig is het soms om voor mensen van buitenlandse komaf geschikt bloed te vinden. Bloedgroepen zijn ongelijk verdeeld over de wereld. Doordat allochtonen nog niet vaak bloeddonor zijn, zijn de typische allochtone bloedgroepen ondervertegenwoordigd in de bloedbank.

Waarom heeft iemand antistoffen tegen bepaalde bloedgroepen?

Antistoffen tegen bepaalde bloedgroepen komen soms spontaan in iemands lichaam voor, maar zijn meestal het gevolg van eerdere bloedtransfusies of van zwangerschap. Als van iemand is vastgesteld welke antistoffen hij heeft, krijgt hij een keurig bloedgroepkaartje waarop dat is vermeld. Dan kan hij het bij een volgende ziekenhuisopname tonen.

Dit verhaal is eerder gepubliceerd in de Leeuwarder Courant

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht