Zorg

De leverziekte hepatitis. Wat is hepatitis A?

Hepatitis is een ontsteking van de lever. Als de ontsteking ontstaat door een virus, spreekt men van virale hepatitis. Virale hepatitis is wereldwijd de meest voorkomende leverziekte.

riool, hygiëne, riolering, hepatitis

Wikimedia/ BetacommandBot

Er zijn momenteel zes verschillende vormen van virale hepatitis bekend. Deze worden aangeduid met de eerste letters uit het alfabet: hepatitis A, B, C, D, E en G.

Wat is hepatitis A?

Hepatitis A ontstaat door het hepatitis A-virus. Hepatitis A is een minder ernstige vorm van hepatitis, die vooral bij kinderen voorkomt. Kinderen hebben vaak geen ziekte- verschijnselen. Bij volwassenen veroorzaakt hepatitis A vaak ziekteverschijnselen die enkele maanden kunnen aanhouden. Deze ziekteverschijnselen kunnen bij volwassenen aanzienlijk ernstiger zijn dan bij kinderen, vooral als er al een andere vorm van hepatitis bestaat.

Hoe raak je met Hepatitis A besmet?

U kunt besmet raken met het hepatitis A-virus door het eten en drinken van voedsel of water dat verontreinigd is met ontlasting dat het virus bevat. Het virus kan in het voedsel en drinken komen als na de toiletgang en voor het eten of bereiding van eten de handen niet gewassen worden. De kans op besmetting neemt toe naarmate de hygiënische omstandigheden slechter zijn. Te denken valt aan slechte persoonlijke hygiëne, maar ook aan het ontbreken van goede sanitaire voorzieningen, zoals een goede drinkwatervoorziening en een goed rioleringssysteem.

Hepatitis door voeding

Riolen die uitkomen in zwemwater vormen niet alleen voor zwemmers een directe infectiebron, maar ook indirect voor schaal- en schelpdieren, bijvoorbeeld garnalen, oesters en mosselen. Deze voeden zich namelijk met organisch materiaal. Als besmet (zee)voedsel wordt gegeten door mensen kan men hepatitis A krijgen. In verre landen kunnen ook andere voedingsmiddelen een bron van besmetting zijn, bijvoorbeeld rauwe groenten, fruit of salades, omdat deze gewassen kunnen zijn in, of besproeid met, water waarin het hepatitis A-virus zit. Bij jonge kinderen kan dat ongemerkt gebeuren.

Hepatitis door seks

In Nederland is ongeveer 10% van de jong- volwassenen ooit besmet geweest met het hepatitis A-virus. Daarna zijn zij levenslang beschermd tegen de ziekte. Volwassenen lopen de besmetting meestal op via kinderen of tijdens een reis naar landen waar hepatitis A veel voorkomt: landen in het Middellandse Zeegebied en ontwikkelingslanden. De kans op besmetting is in deze landen veel groter dan in Nederland. Hepatitis A kan soms ook overgedragen worden door seksueel contact, met name door anale seks, dat wil zeggen seks waarbij zeer kleine hoeveelheden ontlasting in de mond komen door bijvoorbeeld het likken van de anus. Hepatitis A kan in uitzonderlijke gevallen ook worden overgedragen door bloed en bloedproducten, bijvoorbeeld stollingsfactoren zoals gebruikt bij de behandeling van hemofiliepatiënten.

Wanneer wordt je na besmetting ziek?

Wanneer u besmet bent geraakt met het hepatitis A-virus duurt het 2 tot 7 weken voordat u ziek wordt (incubatietijd). De incubatietijd is de tijd tussen besmetting met het virus en het krijgen van ziekteverschijnselen. Er ligt dus een periode tussen het besmet raken en het echte ziek worden. In het laatste deel van de incubatieperiode bent u al wel besmettelijk, omdat dan al virusdeeltjes met de ontlasting worden uitgescheiden.

Welke klachten heb je bij Hepatitis A?

Hepatitis A kan zo licht verlopen dat u het niet eens merkt. De verschijnselen treden na de incubatietijd op en zijn over het algemeen vermoeidheid, lichte koorts, soms pijn in de bovenbuik en misselijkheid. Bij volwassenen gaat hepatitis A meestal gepaard met geelzucht, dit is het geelkleuren van huid en oogwit, het donker worden van urine (de kleur van cola) en het ontkleuren van ontlasting (de kleur van stopverf). Kinderen worden minder vaak geel. U bent besmettelijk tijdens het laatste deel van de incubatieperiode, maar meestal niet meer als de geelzucht begint te verdwijnen, omdat het virus dan overwonnen is. In de praktijk wordt een besmettelijke periode
aangehouden van één week voor tot één week na het begin van de klachten (koorts of geelzucht).

Gevolgen hepatitis A-besmetting

Hepatitis A duurt in de meeste gevallen niet langer dan 6 weken. Bij volwassenen kan hepatitis A soms wel drie maanden of langer duren en ernstiger verlopen. Ook patiënten met een chronische leverziekte en hepatitis C hebben een groter risico op een ernstiger ziekteverloop. Tijdens de herstelperiode en daarna kan de patiënt nog lang moe zijn. Bij 10 % van de patiënten treedt een tweede piek van de ziekte op. Als u besmet bent geraakt met het hepatitis A-virus, blijft u geen drager van het virus. Hepatitis A leidt niet tot chronische hepatitis, dat wil zeggen: hepatitis A is geen blijvende ziekte. Als u eenmaal hepatitis A hebt gehad, bent u er de rest van uw leven
immuun voor. Heel soms verloopt hepatitis A zo ernstig dat ziekenhuisopname nodig is en in zeldzame gevallen kan iemand er aan overlijden.

Behandeling hepatitis A

Er is geen behandeling met medicijnen voor hepatitis A. De ziekte moet haar natuurlijke beloop hebben. Als u zich grieperig voelt en huid, oogwit, ontlasting en urine verkleuren, moet u naar uw arts gaan. Na lichamelijk onderzoek en bloedonderzoek kan uw arts de diagnose stellen en u adviezen geven om te voorkomen dat u de besmetting aan anderen overdraagt.

Als u zich ziek voelt, kunt u zelf bepalen of een paar uur rust per dag noodzakelijk is. Het is verstandig om de eerste tijd geen alcohol te gebruiken. Een dieet hoeft u niet te volgen.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3338 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht