Zorg

Melkgebitten onderhouden. Het belang van fluoride

Ouders zouden jonge kinderen fluoridepillen moeten geven in de strijd tegen tandbederf. Dit betogen hoogleraar kaakchirurgie Ruud Bos van het Universitair Medisch Centrum in Groningen en de Groningse huisarts Bert Tent.
peuter, gebit, tanden, tandenpoetsen, tandenborstel, melktanden

Bron: Flickr/ Micah Sittig

Kaakchirurgen luidden deze week de noodklok over de toename van het aantal zeer jonge kinderen met verrotte melkgebitten.
De chirurgen kunnen er niet meer tegen dat ze onder narcose complete melkgebitten moeten trekken omdat die niet meer te vullen zijn.
De oorzaak is te veel snoepen, zoete drankjes en slecht poetsen. “Blijkbaar lukt het niet om die ouders en kinderen zo ver te krijgen dat ze gaan poetsen”, zegt Tent. “Ik adviseer mijn patiënten met jonge kinderen dus om maar weer fluoridepillen te slikken, net als vroeger.”

Fluoride in drinkwater

Bos zou ook toevoeging van fluoride aan het drinkwater toejuichen, net als in sommige andere landen. “Maar dat ligt politiek erg lastig en is dus niet zomaar te realiseren.”
Fluoridepillen worden niet meer geadviseerd door bijvoorbeeld het Ivoren Kruis. “Maar dat is omdat ze ervan uitgaan dat kinderen twee keer per dag poetsen met fluoridehoudende tandpasta”, zegt Bos. “Dat blijkt in praktijk dus vaak niet te gebeuren.”
 
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht