Zorg

Kinderen hebben steeds vaker slecht gebit. Sap funest voor melkgebit

Steeds meer peuters hebben slechte gebitjes. Daar moet een einde aan komen, vinden tal van zorginstellingen. In Dokkum is daarom een nieuw preventieproject.
peuter, gebit, tanden, tandenpoetsen, tandenborstel, melktanden

Bron: Flickr/ Micah Sittig

De eenjarige Bente Verwer opent schuchter haar mond. Er zit wat tandsteen op haar gebit. Dat is makkelijk te verhelpen. Bente heeft niets in de gaten, maar vanaf nu letten haar ouders en tandarts Pieter Ubbink beter op haar gebitje. Steeds meer peuters en kleuters hebben slechte tanden en kiezen. Nog niet de helft van alle vijfjarigen heeft een gaaf gebit. En een aangetast melkgebit is vaak een voorbode van een slecht blijvend gebit.

Slechte melkgebitjes

Daar moet verandering in komen, vinden tandarts Pieter Ubbink in Dokkum, GGD Fryslân Jeugdgezondheidzorg, het Centrum Bijzondere Tandheelkunde (CBT) van het MCL en De Friesland Zorgverzekeraar. Onlangs startten ze een nieuw preventieproject voor peuters van bijna twee jaar oud. Het UMCG doet wetenschappelijk onderzoek naar het verloop.
Het zijn vooral de verkeerde drink- en eetgewoonten die funest zijn voor de melkgebitjes.

Sapjes zorgen voor slecht gebit

“Veel peuters lopen de hele tijd rond met een flesje met limonade of vruchtensap. Sommigen gaan ermee naar bed. Dat is niet goed”, vertelt Frans Haenen van GGD Fryslân Jeugdgezondheidszorg.
Maximaal zeven keer per dag een eet- en drinkmoment voorkomt te grote belasting voor het gebit. “De hele dag door drinken betekent steeds een zuuraanslag op je tanden en kiezen, daardoor ontstaan gaatjes.” Ouders geven dat drinken met de beste bedoelingen.
“Melk of ongezoete sapjes zijn ook niet goed. Alleen water is niet schadelijk”, legt Haenen uit.

Operatie bij slechte tanden

Ook het poetsen houdt vaak niet over. “Feitelijk moet je de gebitten van kinderen tot tien jaar napoetsen. Of geef ze op zesjarige leeftijd een elektrische tandenborstel, dat scheelt ook.”
Bij het CBT in het MCL komt uiteindelijk 1 procent van alle jonge Friese kinderen terecht, vertelt tandarts Reinanka Hovens. Dat zijn er zo’n driehonderd per jaar.
“Er komen steeds meer peuters en kleuters met dramatisch slechte gebitten bij ons, die niet meer bij een ‘gewone’ huisarts te behandelen zijn.” De operatie in het MCL is niet zo maar wat. “Kinderen moeten onder narcose en soms halen we er wel vier tanden uit. Dat is echt ingrijpend voor zo’n kind.”
Dat heeft direct gevolgen. Hovens: “Het is niet zo dat daarna het probleem is opgelost. Het wisselen van tanden is verstoord.
De blijvende tanden en kiezen komen dan door en groeien daardoor soms niet goed.” Betrof het vroeger vooral de kinderen van laagopgeleiden die met slechte gebitten rondliepen, nu doet het tandbederfprobleem zich voor in alle lagen van de bevolking.

Eerder naar de tandartst

“Eigenlijk zouden kinderen niet op hun derde of vierde voor het eerst naar de tandarts moeten, maar op hun tweede. Dan wennen ze er ook aan”, vindt hij.
Het project in Dokkum richt zich ook op kinderen net onder die leeftijd, die op bezoek komen in het consultatiebureau van de GGD, dat boven de tandartsenpraktijk zit. Ouders krijgen extra informatie vande verpleegkundige over voeding en tandzorg voor de kleintjes.
Is er reden tot zorg, dan kunnen de ouders met hun kind direct door naar tandarts Pieter Ubbink of naar hun eigen tandarts.
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3346 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht