Zorg

CT-scan geeft rokers hoop. Tumoren in vroeg stadium te zien

Een jaarlijkse CT-scan van (ex-)rokers kan het aantal doden door longkanker flink omlaag brengen. Dat blijkt uit een Amerikaans-Nederlands onderzoek.

longen UMCG

Foto: NDC Mediagroep

Dankzij de scans kan het aantal doden onder Amerikaanse (ex-)rokers tot zo’n 25 procent dalen, is de verwachting. De tumoren worden namelijk al in een vroeg stadium zichtbaar en kunnen daarna snel worden behandeld. In Amerika is door een gezondheidsraad al geadviseerd de jaarlijkse CT-scan voor verstokte rokers en ex-rokers tussen 55 tot 80 jaar in te voeren.
Mogelijk volgt zo’n advies ook in Nederland, als hier over een of twee jaar een soortgelijk onderzoek is afgerond, vertelt hoogleraar Harry de Koning, die ook het Amerikaanse onderzoek leidde. “Binnen vijf jaar na de diagnose longkanker is 80 tot 85 procent van de patiënten nu overleden. Het is een van de meest dodelijke vormen van kanker.”

Longkanker ontdekken met scan

De afgelopen vijftig tot zestig jaar lukte het niet een manier te vinden deze percentages omlaag te brengen, mede omdat de ziekte op een longfoto pas laat te zien is.
De CT-scan zorgt er wel voor dat veel mensen onnodig worden doorverwezen, zo bleek in Amerika. Ook onschuldige plekjes zijn zichtbaar op de scan. Daarom wordt bij het Nederlandse onderzoek minder snel doorverwezen. Als er op de foto een verdachte plek verschijnt, wordt na drie maanden gekeken of die groter is geworden.

Voor wie is deze scan?

De scan is bedoeld voor rokers en oud-rokers die gedurende lange tijd tenminste een pakje per dag hebben gerookt. In de leeftijdsgroep tussen 55 en 80 jaar komen jaarlijks zo’n 7500 gevallen van longkanker voor.
De patiëntenorganisatie voor mensen met longkanker heeft verheugd gereageerd op de resultaten van het onderzoek, vertelt Laurence Maes van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties. “Voor de heel zware rokers die al dertig jaar verslaafd zijn, is dit een hoopvolle ontwikkeling. Toch moeten we vol in blijven zetten op preventie.”
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht