Zorg

Duizenden ouderen te gezond voor tehuis. Bezuinigingen sinds 1 januari.

Ruim 15.000 hoogbejaarden die ruim een jaar geleden nog recht hadden op een bed in een verzorgingshuis, hebben dat door nieuwe regelgeving nu niet meer.

bejaarde, senior, bejaarden, oude, ouderen, oud

Bron: Flickr/ garryknight

Hulpverleners en deskundigen houden hun hart vast. “Want is er thuis genoeg hulp?”, vraagt zorgconsultant Wine te Meerman van adviesbureau Berenschot zich af.
Sinds 1 januari komen ouderen met de indicatie ‘zorgzwaartepakket (zzp) 3’, het verzorgingshuis niet meer in. Het zijn veelal tachtigplussers die moeilijk ter been zijn, weleens iets vergeten of hulp nodig hebben bij het uit bed komen, bij het douchen of de maaltijd.

Soorten ZZP

In een verzorgingshuis zouden ze tot twaalf uur hulp per week krijgen, maar volgens de nieuwe normen is ‘zzp 3’ gezond genoeg om met de nodige thuiszorg zelfstandig te blijven wonen.
Ouderen met de indicaties zzp 1 en zzp 2 waren vorig jaar al niet meer welkom in het verzorgingshuis. Een plaats is er alleen nog voor mensen vanaf zzp 4. “Dan zit je bijvoorbeeld in een rolstoel of ben je zo aan het dementeren, dat je niet meer weet welke dag en hoe laat het is”, zegt Bernadet Naber van Actiz, de koepel van verzorgings-en verpleeghuizen.

Bezuinigingen op ouderen

Maar ook die ouderen met indicatie zzp 4 zijn 1 januari 2016 aan de beurt. Als er dan voldoende zorg is van familie of buren hebben zij evenmin recht op een bed in een verzorgingshuis.
De maatregelen zijn het gevolg van bezuinigingen van het kabinet Rutte. Uiteindelijk moet er €3,5 miljard per jaar worden bezuinigd op de langdurige zorg. De ruim 40.000 ouderen met zzp 1, 2 of 3 die nu al een plekje in een verzorgingshuis hebben, mogen overigens wel gewoon blijven. Actiz zegt dat niemand op straat wordt gezet.
Consultant Te Meerman voorziet problemen, want ook op de thuiszorg wordt fors bezuinigd. “Terwijl je zou denken: hou dan in ieder geval die thuiszorg op peil, want er komt extra vraag. Het wordt heel spannend of het allemaal lukt.”

Failliete verzorgingshuizen

De groep ouderen die het verzorgingshuis niet meer inkomt, loopt de komende vier jaar op van 15.000 tot 56.000 personen. De strengere zzp-normen hebben ook grote financiële gevolgen voor de verzorgingshuizen. Voor één oudere met zzp 3 werd door de overheid €5000 per maand betaald. Door het wegvallen van die groep worden massaal locaties van verzorgings-en verpleeghuizen gesloten.
Te Meerman becijferde dat de komende vier jaar 800 van de 2200 locaties de deuren moeten sluiten. Tienduizenden hoogbejaarde bewoners moeten verhuizen van de ene locatie naar een andere. Unie KBO voorspelt dat verzorgingshuizen failliet gaan omdat de exploitatie niet meer rond is te krijgen.
Actiz maakt zich zorgen over de leegstand. “Honderden verzorgingshuizen sluiten de deuren, terwijl het aantal 85-plussers het komende decennium verdubbelt”, zegt woordvoerster Naber.
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3339 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht