Zorg

Snelle actie bij acute leukemie. Wat is leukemie?

Acute leukemie is nog steeds in 60 procent van de gevallen een dodelijke ziekte. Vaak is snelle actie geboden en de behandeling bestaat uit zware chemokuren en soms ook nog stamceltransplantatie. Maar er zijn veel verschillende vormen van leukemie, waaronder ook een chronische vorm waar slechts een lichte behandeling of zelfs gewoon afwachten genoeg is. Voor één specifieke vorm van leukemie is er sinds enkele jaren een ’wonderpil’.

leukemie, kanker, chemotherapie

still uit de film “Achtste groepers huilen niet”. Bron: YouTube

Acute leukemie is nog steeds in 60 procent van de gevallen een dodelijke ziekte. Vaak is snelle actie geboden en de behandeling bestaat uit zware chemokuren en soms ook nog stamceltransplantatie. Maar er zijn veel verschillende vormen van leukemie, waaronder ook een chronische vorm waar slechts een lichte behandeling of zelfs gewoon afwachten genoeg is. Voor één specifieke vorm van leukemie is er sinds enkele jaren een ’wonderpil’.

Wat is leukemie?

Leukemie is kanker van de bloedcellen. Stamcellen in het beenmerg maken continu bloedcellen, vele miljarden per dag.
Daarbij ontstaat een enkele keer een foutje. Als de schadelijke bloedcellen die daardoor ontstaan de overhand krijgen, wordt de patiënt ziek.

Behandelingen tegen leukemie

Artsen proberen de kwaadaardige cellen te bestrijden met chemotherapie, die àlle snelgroeiende cellen doodt, dus hopelijk ook alle leukemie-cellen. Als dat niet genoeg is, is een beenmergtransplantatie het uiterste middel. De stamcellen die het foute bloed aanmaken, maar ook de gezonde cellen, worden gedood en vervangen door gezonde stamcellen van een donor.

Symptomen van leukemie

De eerste symptomen van leukemie zijn wat vage klachten als moeheid, pijntjes en ontstekingen. De dokter doet voor de zekerheid een bloedtest en daarin is leukemie meestal meteen te herkennen. “Als er een verdenking is van acute leukemie dan ondernemen we meteen actie en wordt de patiënt zo snel mogelijk, soms die avond nog opgenomen”, legt hematoloog Hanneke Kluin uit.

Wat is acute leukemie?

In het ziekenhuis wordt met een naald een beetje beenmerg weggehaald om het soort leukemie exact te bepalen. “Er zijn vormen van chronische leukemie die heel sluipend ontstaan. Iemand voelt zich al een tijdje moe. Er is zelfs een chronische soort waar de patiënt heel weinig van merkt en die ook niet of nauwelijks behandeld hoeft te worden. Bij chronische leukemie heeft de behandeling minder haast en kan het veel rustiger.”

Bij acute leukemie is dat anders. De patiënt voelt zich binnen een paar dagen ineens heel slecht, er wordt leukemie aangetoond in het bloed, “en dan neem je iemand patsboem op, zonder tijd om te wennen. Dat is een enorme schok voor de patiënt en diens omgeving.”

Chemotherapie

De leukemie-patiënten worden meerdere malen vier tot zes weken opgenomen op een aparte afdeling van het UMCG en krijgen daar een zware chemokuur. De afdeling is geïsoleerd en er zijn strenge hygiënevoorschriften en een luchtfiltersysteem, om de kans op infecties zo klein mogelijk te maken. “Als bijwerking van de chemotherapie stopt ook de aanmaak van de eigen witte bloedcellen, waardoor de afweer van deze patiënten heel laag is”, vervolgt Kluin. “Je hoopt dat patiënten er niet ziek van worden en uit bed kunnen blijven. Op alle kamers staan hometrainers. Want een goede conditie is van groot belang.”

Stamceltherapie

Als laatste behandeling na twee of drie chemokuren volgt vaak een stamceltransplantatie.
Bij een levende donor, liefst een broer of zus, worden stamcellen afgenomen. Door nieuwe technieken kunnen de stamcellen uit gewoon bloed worden gehaald. “Met één zakje bloed met verzamelde stamcellen, kan in één bloedtransfusie het hele beenmerg vernieuwd worden”, zegt Kluin.

Een stamceltransplantatie heeft ook nadelen. Het slikken van pillen tegen afstotingsverschijnselen. De nieuwe stamcellen kunnen zelfs de patiënt zelf gaan aanvallen. En bij bepaalde soorten leukemie is de kans groot dat het toch nog terugkomt. “Maar het kan ook dat de patiënt erna echt genezen is.”

Pil tegen CML

Leukemie is een ziekte die veruit het meest voorkomt bij ouderen. In de loop van het leven wordt de kans groter dat het beenmerg foutjes ontwikkelt bij de aanmaak van bloed. Toch is er een kleine maar zeer in het oog springende groep kinderen met een vorm van acute leukemie. Jaarlijks treft leukemie in Nederland rond de 50 kinderen en 1.600 volwassenen.

Een speciale vorm van chronische leukemie, CML (chronische myeloïde leukemie) is sinds enkele jaren uitstekend te bestrijden met een medicijn, imatinib, beter bekend onder de merknaam Glivec. Het werkt alleen voor deze speciale groep, jaarlijks zo’n 250 patiënten. “Het is voor ons een soort wonderpil”, zegt Kluin. “Waar eerst bijna iedereen uiteindelijk na jaren dood ging aan deze vorm van leukemie, overleeft nu meer dan 90 procent het.”

Wat is Glivec?

De ontwikkeling van Glivec is een bijzonder staaltje wetenschap. Eerst is voor deze specifieke vorm van leukemie de oorzaak van het aanmaken van kanker-bloedcellen gevonden. Dat bleek te maken te hebben met een afwijking op een chromosoom waardoor een eiwit aangemaakt wordt dat de cellen aanzet tot verkeerde deling.

Vervolgens is er een medicijn, Glivec, ontwikkeld dat dit eiwit bestrijdt. Celbioloog Gerald de Haan doet fundamenteel onderzoek naar het ontstaan van leukemie. “We zijn met nieuwe DNAtechnieken en met behulp van informatica en genetische analyse steeds beter in staat de oorzaken te vinden voor fouten bij de celdeling”, legt hij uit. “In het geval van CML bleek dat dé oorzaak te zijn, de aanmaak van dat ene eiwit. Maar bij de meeste vormen van leukemie, en kanker in het algemeen, zijn er tientallen verschillende oorzaken voor de fouten in de cel.”

Ontrafelen van leukemie

Ondanks al die verschillende leukemie-soorten, moet er volgens De Haan toch een zelfde principe achter zitten. “Het ontrafelen van alle duizenden oorzaken van de verschillende delingsfouten, om per oorzaak een geneesmiddel te zoeken, dat zou een nachtmerrie-scenario zijn. Bij de honderden oorzaken moeten er toch overeenkomsten zijn, daar zijn we naar op zoek. Pas sinds het jaar 2001 hebben we het menselijk genoom in kaart gebracht. Nu weten we hoe ons DNA eruit zou moeten zien, en kunnen we uitzoeken wat er misgaat in tumorcellen.”

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht