Zorg

Verwaarlozing van een kind. Kijkje achter de schermen bij het AMK.

Verwaarlozing van kinderen komt veel voor, maar de problemen worden ernstig onderschat. Een kijkje achter de schermen bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK), onderdeel van Bureau Jeugdzorg in Amsterdam.

verwaarloosd, kind, verwaarlozing

Bron: GPD/ Herman Wouter

Een oude, Marokkaanse man opent de voordeur. Zomers gekleed, overhemd met korte mouwen en zwarte broek. In het portiek stelt Jos (45) zich voor als maatschappelijk werker van het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) en zegt dat er zorgen zijn over de kinderen. Hij wil met de ouders praten.

De man aarzelt. “Kinderen niet thuis, moeder ziek.” Hij sluit de deur en overlegt met zijn vrouw. Even later is de maatschappelijk werker van harte welkom. Binnen is het schoon, opgeruimd en vooral stil; niets verraadt dat hier zeven kinderen wonen, vijf meisjes en twee jongens in de leeftijd van twee tot tien jaar.

“Kinderen naar bibliotheek”, zegt vader. Moeder komt in nachtjapon de kamer binnen en schenkt thee. Geduldig legt de maatschappelijk werker uit dat er bij het AMK een melding is gekomen van de politie. Die zegt dat de kleintjes van twee en vier jaar zonder toezicht van de ouders bij het water spelen. Vader zegt dat hij hen van achter het raam in de gaten houdt en dat zijn zoon van tien er altijd bij is. Jos, resoluut: “Ouders moeten op straat toezicht houden. In Nederland mogen kleine kinderen niet zonder vader of moeder buiten spelen.”

“Kinderen bang voor vader, niet voor moeder”

Er zijn meer zorgen. De oudste kinderen zijn regelmatig ‘s avonds laat nog buiten. Op school doen ze het redelijk, al zijn ze wel wat teruggetrokken, vaak vermoeid en soms komen ze ziek naar school. Moeder: “Als ze ziek zijn, willen ze toch naar school. Ik kan ze niet tegenhouden.” Vader: “Kinderen bang voor vader, niet voor moeder.” Dan komen de emoties los. Met tranen in haar ogen vertelt moeder dat ze er helemaal alleen voor staat. Haar man is al zeventig en bemoeit zich nauwelijks met de opvoeding. “Ik ken hier niemand. Mijn ouders, mijn familie, iedereen is in Marokko. Ik maak me zorgen over mijn gezondheid. Wie zorgt er voor de kinderen als ik er niet meer ben?”

Jos legt uit dat hij met de huisarts, de school, het consultatiebureau en de kinderen gaat praten. Zijn onderzoek spitst zich toe op de vraag of de kinderen veilig zijn en of ze goed worden verzorgd. Daarna komt hij weer bij de ouders op bezoek. “Prima”, zegt vader, “maar ik ga eerst drie maanden naar Marokko.” De afspraak wordt verzet tot na de zomervakantie.

Overleg bij AMK

Een dag eerder, tijdens het dagelijkse overleg op het AMK in Amsterdam, bespreekt een team van vertrouwensartsen en maatschappelijk werkers de nieuwste zaken. Onder leiding van praktijkleider Jelis van Leeuwen wordt beoordeeld of het AMK een onderzoek instelt of dat de zaak meteen wordt overgedragen aan de Raad voor de Kinderbescherming.

“Soms is de situatie zo ernstig dat de veiligheid en bescherming van het kind belangrijker zijn dan hulpverlening”, licht Van Leeuwen toe. Bij een crisis kunnen kinderen direct uit huis worden geplaatst, maar in de meeste gevallen geeft het AMK advies voor hulpverlening in het gezin.

Verschillende soorten verwaarlozing

Opvallend veel meldingen van verwaarlozing komen er vandaag ter tafel. Een baby die in het ziekenhuis ligt, heeft bloedtransfusie nodig, maar de ouders komen niet opdagen bij de kinderarts. “Ook het onthouden van medische zorg is een vorm van verwaarlozing”, zegt Van Leeuwen.

Dan zijn er ouders die twee weken op vakantie gaan en hun kinderen van tien en twaalf alleen thuis laten. Of het echtpaar dat de scheiding uitvecht over de hoofden van hun dochters. Beide kinderen hebben last van posttraumatische stressstoornis, maar de ouders nemen geen enkele verantwoordelijkheid voor de gezondheid van hun kroost. “Vormen van pedagogische verwaarlozing”, oordeelt Van Leeuwen.

Schrijnend is de zaak van de zevenjarige jongen die onder dwang van zijn vader twee uur per dag viool moet spelen. De ouders zijn gescheiden, en volgens vader mag zijn zoon, als hij bij moeder is, géén viool spelen. Een groot talent gaat verloren, meent vader, en hij dwingt zijn zoon te bellen met het AMK om zijn moeder aan te klagen.”Psychisch geweld”, vindt Van Leeuwen.”Dit is buitengewoon ziekmakend voor het kind.”

Blijvende schade bij verwaarlozing kinderen

Verwaarlozing als vorm van kindermishandeling wordt ernstig onderschat, zegt vertrouwensarts Jolande Schoonenberg. Van de ruim 40.000 meldingen van kindermishandeling die jaarlijks bij alle AMK’s in Nederland binnenkomen, gaat meer dan de helft over verwaarlozing.

Vooral kleine kinderen, die nog volledig afhankelijk zijn van hun ouders, kunnen behoorlijke schade oplopen.”Ouders die nauwelijks met hun baby’s knuffelen en bijna niet tegen ze praten, maken zo weinig contact met hun kind, dat dit leidt tot emotionele verwaarlozing. Deze kinderen worden nauwelijks gestimuleerd met als gevolg dat het hersenweefsel onvoldoende groeit en ontwikkelt”, aldus Schoonenberg.

Als verwaarlozing beperkt blijft tot het eerste levensjaar, kunnen kinderen zich volledig herstellen. Als het langer doorgaat, kunnen ze blijvende schade oplopen.

“Kinderen die chronisch worden verwaarloosd, krijgen last van stress. Ze voelen zich onveilig, zijn angstig en nerveus. Ze kennen geen grenzen en verliezen hun vertrouwen in volwassenen. Op latere leeftijd kan dat tot depressies en agressief en crimineel gedrag leiden.”

Moeilijk te bepalen wanneer een kind verwaarloosd wordt

Het probleem bij verwaarlozing is dat ook hulpverleners het moeilijk vinden de vinger op de zere plek te leggen. Bij een kind dat regelmatig onder de blauwe plekken zit, gaat er wel een belletje rinkelen, maar bij een peuter met een bleek gezicht en holle ogen, komen lang niet alle hulpverleners in actie.

Op het eerste gezicht lijkt er soms weinig aan de hand. Zo ook bij de familie Van Dam, waar Ilse (37), maatschappelijk werker van het AMK, op bezoek gaat. Op de bank in een keurig opgeruimd appartement zit de hoogzwangere Tanja (27). Haar zoontje scharrelt met speelgoed door de kamer; het jochie ziet er verzorgd uit. Hij kruipt regelmatig bij vader op schoot om te knuffelen. De maatschappelijk werker laat zich niet afleiden door het huiselijke tafereeltje.

Ilse zegt dat er bij het AMK een melding is binnengekomen dat ouders tegen hun zoontje schreeuwen, hem knijpen en onvoldoende medische zorg geven. “Lichamelijke mishandeling én pedagogische verwaarlozing”, luidt de voorlopige conclusie in het dossier.

Schreeuwen tegen zoontje

Aanvankelijk vertelt moeder rustig wat er aan de hand is. Hun zoontje is vlak na de geboorte aan zijn slokdarm geopereerd en heeft veel eetproblemen. Moeder vindt dat het kind drie keer per dag moet eten en propt alles gepureerd naar binnen. Als zij naar school is, moeder studeert parttime aan de universiteit, moet vader het kind eten geven en dan weigert het jochie zijn mond open te doen.

Vader: “Op het consultatiebureau zeggen ze dat wij hem niet moeten dwingen om te eten. Als hij honger heeft, gaat hij vanzelf eten. Dat kan ik niet aanzien, ik ben bang dat hij dood gaat.” Chips en chocola zijn het alternatief. Dat eet hij wel, zegt vader.

Er komt een duidelijk beeld naar boven: moeder is te hard, vader te zacht. Hij geeft geen grenzen aan, zij te veel. Beide ouders geven toe dat ze schreeuwen als hun zoontje niet luistert.

Stokslagen

Moeder knijpt hem als ze boos is en vindt dat normaal, ,,ik ben vroeger zelf met een stok geslagen’’. Ze sluit niet uit dat zij dat ooit zelf ook zal doen. “Als hij later aan de drugs gaat en niet naar mij luistert, pak ik misschien ook wel een stok.” Ilse vertelt dat slaan in Nederland wettelijk is verboden. Zij legt uit dat haar onderzoek zich toespitst op de vraag of de zorgen over hun zoontje terecht zijn. Zij wil daarom met de peuterspeelzaal bellen.

Vader, woedend: “Als u dat doet, haal ik hem van school af.” Ook moeder begint te huilen. Ze is beledigd dat ze wordt beschuldigd van kindermishandeling. “Kleed hem maar uit, dan kun je zien dat hij geen blauwe plekken heeft.” Ilse rondt het gesprek af en zegt dat ze binnenkort weer contact opneemt.

Ook hoger opgeleiden schuldig aan kindermishandeling

Van alle ouders die zich schuldig maken aan kindermishandeling of verwaarlozing, is ongeveer een derde goed opgeleid, schat Jelis van Leeuwen, praktijkleider bij het AMK in Amsterdam. Dat alleen families Flodder te keer gaan tegen hun kinderen, is een mythe. Bij goed opgeleide ouders gaat het meestal om emotionele en pedagogische verwaarlozing.

Een greep uit de dossiers: een stel tweeverdieners gaat dagelijks naar de kroeg en laat hun kleuter voor het café in de auto slapen. Of het echtpaar, beiden hoogleraar, dat ontkent dat één van hun kinderen mogelijk ADHD heeft. Op school is hij agressief, luistert slecht, vraagt veel aandacht en is erg druk. De juf maakt zich zorgen over zijn ontwikkeling, maar volgens ouders is er niets mis met zoonlief.

Volgens vertrouwensarts Jolande Schoonenberg geven hoogopgeleiden de buitenwereld vaak de schuld en schuiven zij daarmee hun eigen verantwoordelijkheid af. “De school deugt niet, de dokter deugt niet, zelf weten ze alles beter. Ze zijn voortdurend in gevecht met de buitenwereld en dat is voor kinderen heel bedreigend. Zij zitten immers op die school en moeten zich daar handhaven. Als je vader of moeder daar voortdurend ruzie maakt, geeft dat een onveilig gevoel.”

Chronische verwaarlozing

Dat verwaarlozing lang niet altijd wordt gesignaleerd, heeft volgens Schooneberg ook te maken met normvervaging. “Een huisarts die jarenlang een praktijk heeft in een achterstandswijk, raakt er aan gewend dat kinderen tot tien uur ‘s avonds buiten spelen. Het rode lampje gaat niet meer branden.”

Chronische verwaarlozing kan ernstiger zijn dan fysieke mishandeling, stelt psycholoog Sietske Dijkstra. Zij is lector op de Avans Hogeschool en heeft onder meer onderzocht wat verwaarlozing en mishandeling in de kindertijd kan betekenen op latere leeftijd. Dijkstra: “Voor sommige kinderen is mishandeling voorspelbaar. Zij weten dat als pappa boos is, zij een klap in hun gezicht krijgen. Daarna is het over. Chronisch verwaarloosde kinderen, die nauwelijks aandacht en zorg krijgen, weten bijna niet wat liefde is.”

Hoe kun je helpen bij verwaarlozing?

Niet alleen hulpverleners, maar ook burgers moeten scherper reageren op verwaarlozing, vindt Dijkstra. “We hebben het tegenwoordig allemaal te druk met onze eigen sores. Als een kind uit school altijd alleen op straat hangt, en jij weet dat er twee meter verderop een buitenschoolse opvang is, dan is het toch een kleine moeite om die even in te seinen? We moeten met elkaar alert zijn en onze kinderen beschermen. Verwaarlozing is een gemene sluipmoordenaar.”

omreden van privacy zijn de namen van de maatschappelijk werkers en de gezinnen veranderd

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3352 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht