Zorg

Partner van kankerpatiënt gaat vaker naar de huisarts

Partners van patiënten met kanker bezoeken in de periode na de diagnose vaker hun huisarts dan daarvoor. Zij komen vooral vanwege lichamelijke of psychosociale klachten, zo blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het NIVEL in het Scandinavian Journal of Primary Health Care.

besparen, huisarts

Kanker raakt niet alleen patiënten maar ook familie en vrienden. De onderzoekers keken naar het huisartsbezoek van de partners van patiënten in de periode van zes maanden voor tot twee jaar na de diagnose kanker. In die periode bezochten de partners frequenter hun huisarts dan daarvoor. Bij borst-, prostaat- en darmkanker ging de partner respectievelijk 31, 26 en 19% vaker naar de huisarts.

Klachten door de ziekte van je partner

Een belangrijke reden van het bezoek was dat hij of zij problemen heeft met de ziekte van de partner, maar ook lichamelijke klachten kunnen de reden zijn, zoals slaapproblemen, pijn, of zorg voor al bestaande chronische aandoeningen zoals diabetes. Uit ander onderzoek is bekend dat partners van patiënten met darm- en longkanker vaker worden opgenomen in het ziekenhuis, vooral vanwege psychiatrische problemen.

Uitgesteld probleem

Opmerkelijk is dat partners pas een half jaar na de diagnose vaker bij de huisarts komen. In de periode rondom de diagnose is die toename niet te zien. NIVEL-programmaleider Joke Korevaar: “Het is daarom belangrijk dat huisartsen in de periode vlak na de diagnose kanker ook aandacht hebben voor de partner. Wanneer de huisarts uitlegt dat de diagnose kanker ook consequenties kan hebben voor de gezondheid van de partner, maakt dit het voor de partner makkelijker om problemen aan de huisarts voor te leggen.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht