Zorg

Altruïstische donor. Steeds meer mensen doneren vrijwillig orgaan

Steeds meer Nederlanders besluiten vrijwillig een orgaan af te staan. Het aantal zogenoemde altruïstische donoren steeg volgens de Nederlandse Transplantatiestichting naar 41 dit jaar terwijl het er in 2007 nog maar 7 waren.

handen, hand, samen, helpen, doneren, donatie

Bron: Flickr/ _LisaMarie_

Een van die altruïstische donoren is Martijn de Wijk uit Emmen. Hij blaakt anderhalf jaar na de operatie van gezondheid.
“Ik voel me eigenlijk beter dan voor ik de operatie in ging”, zegt de 61-jarige Martijn de Wijk. “Waarschijnlijk heeft het iets te maken met dat ik echt het gevoel heb dat ik iets goeds heb gedaan. Dat geeft toch wel een enorme kick. Maar het komt ook doordat ik nu veel bewuster met mijn gezondheid omga. Doordat je zo onderzocht wordt en in aanraking komt met de ziekenhuiswereld, ga je toch wat meer letten op wat je eet en hoeveel je beweegt. Ik ben nu tien kilo lichter dan voor de operatie.”

Revalideren na orgaandonatie

De operatie, in het voorjaar van 2012, viel hem alleszins mee. Een beetje pijn na het wakker worden maar dat mocht geen naam hebben. “Na zes dagen mocht ik weer naar huis, na twee weken ging ik weer

fietsen en na een week of vier was ik in grote lijnen weer hersteld.” Zes weken na de operatie kon hij gewoon weer aan het werk.
Het enige wat hij er aan heeft overgehouden is een litteken onder op zijn buik. “Net zoals vrouwen die een keizersnede hebben gehad, een heel keurig lijntje.”
Het goede gevoel overheerst, dat een doodziek medemens weer op de been is dankzij zijn nier.

Weten aan wie je doneert

Eigenlijk mag niet bekend worden welke patiënt geholpen is met zijn nier. Maar via-via is hij er toch achter gekomen. “Ik heb wel eens de neiging gehad contact op te nemen, maar dat heb ik toch niet gedaan. Het gaat niet om die ene mevrouw, het gaat om het hele proces dat met mijn nier in gang is gezet. Er zijn meerdere mensen geholpen want die mevrouw zou eigenlijk een orgaan van een andere levende donor krijgen en dat is nu naar een ander gegaan.”
De Wijk hoefde zelf niet zo nodig in de publiciteit. “Maar als het kan helpen andere mensen ook over de streep te trekken, dan heeft het wel nut.” Hij kreeg wel leuke reacties van onbekenden. “Er stonden zelfs mensen op de stoep met een bos bloemen.”

Levend doneren

Vanwege het tekort aan orgaandonoren besluiten steeds meer mensen bij leven een orgaan te doneren. Meestal gaat het om een nier, soms om een stuk van de lever. Een mens heeft twee nieren en kan er normaal gesproken moeiteloos een missen.
Veruit de meeste levende donoren zijn familieleden, partners of vrienden van een patiënt. In 2012 waren er zo’n 850 levende nierdonoren en minder dan 10 leverdonoren. Omdat een orgaan net als een bloedgroep niet altijd geschikt is voor de bedoelde donor, is er een zogeheten cross-over donatieprogramma. Daarbij gaat de nier van het familielid van de patiënt naar een andere patiënt ergens in het land en krijgt het familielid weer een nier van elders.

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht