Well-being

2014: Ondeugende voornemens

2014 heeft zich aangediend, wellicht toch sneller dan u dacht. Opeens was het er. Tijd is een vreemde dimensie, die zich soms versnelt en bij de tandarts de neiging heeft te verlangzamen.

joke land

Joke Land

2014 dus. Hoe heet uw jaar? Welke titel krijgt dit jaar van u? Ook u hebt vast even nagedacht over voornemens. Het gebruikelijke patroon is dat dit goede voornemens moeten zijn. Voornemens die eigenlijk het tegengestelde zijn van uw slechte gewoonten. Chips eten en dan net te veel eten en ach dan de hele zak maar leeg maken. Wijn drinken en daar ook wat te veel van drinken. En elke keer als u dat doet, denkt u: Ik zou het eigenlijk niet moeten doen.

Wensen voor 2014

Ieder mens heeft verborgen wensen. Wellicht wordt 2014 het jaar van deze wensen.
Niet te grote wensen, gewoon de dingen die u eigenlijk al heel graag wilt doen, maar ja, ze voelen te groot, te duur, te anders, te ver buiten uw eigen patronen. Misschien zou u voelen dat het ondeugende zaken zijn.
Misschien wilde u altijd al graag een keer uw auto laten overspuiten in een ongebruikelijke kleur. U denkt daar wel eens over, maar ja, welk normaal mens doet van die dingen?

Ondeugende wensen

Ik vraag u om een lijstje te maken met voor uzelf ondeugende dingen. Want ondeugend is gezond voor de mens. Ondeugend betekent even niet deugen. Niets is zo gezond voor de mens om even uit de kaders te stappen van het deugen. Het is een oude calvinistische traditie in het leven om alsmaar te willen deugen. Deugdzaamheid wordt ons verkocht als hoe het hoort. Ik raad u aan om in 2014 een aantal dingen te doen die helemaal niet horen. Waarbij u dan kunt voelen of u saai aan het worden bent of dat u ook nog dingen kunt doen die buiten de gebruikelijke kaders vallen.

Ondeugende dingen brengen weer adrenaline in uw bloed, laten u weer voelen dat de wereld ruimer is dan die geworden is. 2014: een jaar waarin u even ook een paar keer buiten de kaders gaat. Deugniet!

Joke Land is psycholoog

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3344 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht