Zorg

Diagnose epilepsie kind vaak onterecht

Terwijl al meer dan tien jaar bekend is dat veel patiënten onterecht het stempel ‘epilepsie’ krijgen, wordt nog steeds bijna eenderde van de diagnoses foutief gesteld. “Dat kan ingrijpende gevolgen hebben in iemands leven”, vindt kinderneuroloog Nynke Doornebal van het Martini Ziekenhuis Groningen.

AanvalsPoli Kinderen

AanvalsPoli Kinderen

Epilepsie komt het meest voor op jeugdige leeftijd en wordt jaarlijks bij vijf- tot achtduizend mensen vastgesteld.

Als kinderen een aanval hebben die lijkt op epilepsie, komen ze via een huisarts of rechtstreeks met de ambulance bij een neuroloog in het ziekenhuis terecht.

Zelfs na die ‘voorselectie’ is eenderde van de diagnoses onterecht. Dat blijkt als het kind onderzocht in gespecialiseerde epilepsiepoli’s.

Diagnose epilepsie kind vaak onterecht

“Een indrukwekkend hoog aantal voor zo’n heftige diagnose”, vindt Doornebal. “De medicijnen kunnen misschien weinig kwaad, al zijn er bijwerkingen. Maar het heeft grote impact om steeds bang te zijn dat je zomaar een aanval kunt krijgen. Mag je bijvoorbeeld wel zwemmen of sporten? Een rijbewijs halen is soms ook niet toegestaan.”

Een epileptische aanval gaat gepaard met schokken en bewusteloosheid, maar het kan bij kinderen ook subtieler zijn. “Ouders schrikken vaak enorm als ze voor het eerst zo’n aanval bij hun kind zien”, merkt Doornebal.

Maar een aanval die lijkt op epilepsie kan ook komen door migraine, flauwvallen of een hartritmestoornis. Een uitgebreide diagnose is daarom van belang. Het Martini Ziekenhuis Groningen is daarom met steun vanuit het UMCG en de Epilepsievereniging Nederland een ‘aanvalspoli’ begonnen, waar kinderen na een aanval snel uitgebreid onderzocht worden. Een epilepsieconsulent geeft na de diagnose adviezen over hoe om te gaan met de gevolgen.

Terughoudendheid neurologen bij diagnose epilepsie kind

Doornebal pleit ervoor dat ook andere neurologen terughoudender worden met de diagnose. “Ik zeg altijd: epilepsie loopt niet weg. Als iemand echt epilepsie heeft, blijkt dat vaak wel bij een volgende aanval. Dat is meestal minder erg dan jarenlang in angst en onder behandeling leven terwijl dat niet terecht is.”

http://youtu.be/CtNQ3S4vARI

In 1998 publiceerde een groep Nederlandse neurologen onder wie professor Oebo Brouwer van het UMCG een onderzoek onder 850 kinderen die na een aanval in het ziekenhuis kwamen. Van de 850 werd in eerste instantie gedacht dat 156 epilepsie hadden. Na onderzoek met ondermeer hersenfilmpjes bleken 45 daarvan toch geen epilepsie te hebben.

In 2006 bleek hetzelfde uit een Nederlands en een Deens onderzoek en stelde de British Paediatric Neurology Association dat 31,8 procent van de diagnoses epilepsie foutief is.

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht