Zorg

Wat is bof en hoe kun je het oplopen?

Bof is een infectieziekte, veroorzaakt door een virus. Een op de drie infecties verloopt zonder klachten. Bij kinderen heeft de ziekte geen blijvende gevolgen, complicaties doen zich voor als het virus op latere leeftijd toeslaat.

bof, inenting, inenten, prik, prikken, mazelen, griep, spuit, gevaccineerd, vaccinatie

Bron: ANP/ Robin van Lonkhuijsen

Welke complicaties kunnen zich dan voordoen bij bof?

Bij volwassen vrouwen kunnen de eierstokken ontstoken raken, bij volwassen mannen een teelbal. Dat kan de vruchtbaarheid aantasten, maar dat gebeurt niet altijd. Soms blijft een patiënt doof aan een oor. Zeldzamer zijn hersenvlies-,  hersenweefsel-, schildklier- en alvleesklierontsteking. Ontstekingen van gewrichten en de hartspier worden soms ook gediagnosticeerd.

Bij zwangerschap tot de derde maand is er verhoogd risico op een miskraam. Er is geen risico op geboorteafwijkingen.

Hoe weet je of je de bof hebt?

Verdikte wangen als gevolg van ontstoken oorspeekselklieren, flink gezwollen boven- en onderkaak, oorpijn en pijn als je de mond opendoet, zijn kenmerkende symptomen. De bof uit zich daarnaast in griepachtige malaisegevoelens zoals koorts, hoofdpijn, oorpijn en spierpijn. De behandeling bestaat uit veel rusten, veel drinken en eventueel pijnbestrijding. Binnen twee weken zijn de klachten dan meestal verdwenen.

Hoeveel tijd zit er tussen besmetting en ziek worden?

Het duurt tussen de twaalf en vijftien dagen voordat je er iets van merkt. Je raakt besmet door druppelinfectie uit de neus- en keelholte, meestal overgebracht via hoesten, niezen, praten en handcontact. Je bent zelf een week lang besmettelijk voor anderen: vanaf twee dagen vóór de zwelling van de wang(en) tot zo’n vijf dagen na het opzetten ervan.

Sommige mensen boffen. Ze zijn wel besmet, maar hebben geen klachten. Zij kunnen het virus wel overdragen. Besmetting wordt vastgesteld via laboratoriumtesten uit speeksel, urine en bloedmonsters.

Kun je de bof krijgen als je als kind ertegen gevaccineerd bent?

Als je de bof ooit hebt gehad, of als kind gevaccineerd bent tegen BMR (bof, mazelen, rode hond), ben je in principe beschermd, maar soms daalt de immuniteit sneller dan gewenst, bijvoorbeeld als groepen jongeren hecht contact onderhouden of samenwonen in studentenhuizen.

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3341 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht