Zorg

Samen spreken om afasie te verminderen. Wat is Afasie?

Waar mannen bijeenkomen wordt over voetbal gepraat. Dat is tijdens de wekelijkse bijeenkomst van het Afasiecentrum in activiteitencentrum Oosterpoort niet anders. Ook al kunnen ze na een hersenbeschadiging minder goed praten of schrijven, alle mannen begrijpen voetbal.

afasie, spreke, praten

Bron: NDC Mediagroep/ Tine van Knijff van Hijum

Het Afasiecentrum is in november gestart door de stichting Noorderbrug in samenwerking met Revalidatie Friesland en bestaat momenteel uit vijf mannen. Zij worden begeleid door afasietherapeute Annick Siemonsma, begeleidster Anita Tolsma en een vrijwilligster. Zij laten de mannen elke maandag bezig zijn met taal.

De vraag wie de voetbalwedstrijd Manchester United tegen Barcelona heeft gezien, was vorige week een schot in de roos. Tjisse, Metske, Haye en Klaas maakten op hun eigen manier duidelijk wat zij ervan vonden. Lukte dat niet mondeling, dan wel met gebaren, hulp van de buurman of door het op te schrijven. Even niet de frustratie voelen van een wereld om je heen die sneller gaat dan jij je kunt uiten. In het lokaal in de Oosterpoort staat de tijd even stil.

“Ja” zeggen, “nee” bedoelen

Klaas wil niet op de foto. Dat heeft hij van tevoren duidelijk gemaakt. In de groep is hij degene die de meeste moeite heeft met praten. Voordat een woord zijn mond uitkomt, heeft een ander het al gezegd. “Ja, ja!”, roept hij dan glunderend, blij dat hij weer een struikelblok heeft weten te omzeilen. Hij geniet van de gesprekken in de groep, kijkt belangstellend naar de foto’s die hem worden aangereikt. Als hem iets wordt gevraagd knikt hij. “Ja ja”, zegt hij meestal. Maar dat kan net zo goed nee betekenen.

Wat is afasie?

“Afasie is een taalstoornis”, vertelt therapeute Annick Siemonsma. “Mensen die een hersenbeschadiging hebben opgelopen, kunnen nadien soms minder goed omgaan met taal. Afhankelijk van het gebied in de hersenen waar de beschadiging is opgetreden, kunnen cliënten minder goed praten, lezen of schrijven. De één heeft moeite om zinnen te maken, een ander juist om dingen te begrijpen.” “De hulpvraag van de meeste cliënten is zich beter verstaanbaar kunnen maken”, vult begeleidster Anita Tolsma aan.

Het Afasiecentrum werkt daaraan door het nieuws te bespreken, te vertellen wat ze het afgelopen weekend hebben gedaan of uit te leggen wat er op foto’s staat die ze zelf hebben meegebracht. “De mensen die bij ons komen hebben al een revalidatietraject achter de rug waarin is geprobeerd zoveel mogelijk schade in de hersenen te herstellen. Deze groep werkt vooral aan het onderhouden van de spraak en indien mogelijk, zelfs een beetje verbeteren. Cliënten kunnen zo lang ze willen meedoen”, legt Tolsma uit. “En vrouwen zijn uiteraard ook van harte welkom.”

Moeite met vertellen

Tjisse praat honderduit. Maar wie naar hem luistert moet zelf zinnen maken. Tjisse geeft je een paar woorden en je mag zelf de rest verzinnen. Het wordt een soort raadsel waar Tjisse en zijn gesprekspartners de grootste lol mee hebben. “Een kalfje dat bij een geit drinkt? Waarom dan Tjisse?” Tjisse gooit zijn handen in de lucht. Dat is toch logisch! Met zijn handen geeft hij de grootte van het kalfje aan.”Zo klein?”, vraagt de therapeute. “Te vroeg! Te vroeg!”, roept Tjisse. De groep begrijpt dat het te vroeg geboren kalfje te klein was om bij de moederkoe te drinken. Tjisse zocht daarom een moedergeit. De foto waarop het tafereel staat afgebeeld is in de jaren zeventig gemaakt, is op de achterkant te lezen. Lang geleden, toen Tjisse nog geen afasie had en geen moeite had om anderen te vertellen wat zo duidelijk in zijn hoofd zit.

Knokken tegen afasie

In het lokaal liggen schriften waarin de cliënten zaken opschrijven die ze niet onder woorden kunnen brengen. Ook nemen sommigen een schrift mee van thuis, waarin ze zelf of hun partner dingen hebben opgeschreven. “Soms kunnen we dat als aanknopingspunt gebruiken voor een gesprek”, vertelt Siemonsma. Deze keer heeft Tjisse oude foto’s van thuis meegebracht. Hij toont ze meteen aan vrijwilligster Jorien Klein. Samen proberen ze onder woorden te brengen wat er op de foto’s staat. Iedereen gaat er eens rustig voor zitten. De begeleiders stellen vragen, Tjisse antwoordt en de rest vult aan. Er staan zwanen op één van de foto’s. Een moeilijk woord, maar als Siemonsma het op het witte bord schrijft wijst en knikt Tjisse geestdriftig. Even later tekent hij zelf een zwaan op het bord. Siemonsma schrijft de woorden wit en zwart op het bord. “Welke zwanen zijn agressiever?”, vraagt ze. Tjisse wijst de witte aan. Bij elke foto heeft hij een verhaal. “Bist in moaie ferteller!”, vindt Tolsma.

Machteloosheid bij spreken

Manchester voetbalde tegen Barcelona. De mannen bespreken de wedstrijd en Metske probeert de naam van de Engelse club te spellen terwijl de therapeute met hem meeschrijft. ,,M-A-N-C-HE- R.” Metske ziet dat het fout is, maar weet niet hoe het verder moet. Zijn handen trommelen op de tafel, steeds harder. Kwamen die letters nu maar onder zijn vingers vandaan rollen. Maar er komt niets en Metske schudt zijn hoofd. Een wegwerpgebaar volgt. Laat maar, ik weet het niet. Als het woord voor hem wordt afgemaakt, haalt hij zijn schouders op. Tsjah, dat wist hij eigenlijk ook wel.

“Het is heel moeilijk en frustrerend als je jezelf niet verstaanbaar kunt maken”, zeggen Siemonsma en Tolsma. “De mannen zijn lotgenoten en zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Ze vinden het prachtig dat er zo’n groep is.” Siemonsma heeft van andere begeleiders gehoord en komt zelf tegen dat er soms vooruitgang wordt geboekt in een groep. “Kleine successen, dat iemand zichzelf op wat voor manier dan ook duidelijk kan maken. Dat maakt een wereld van verschil.”

Spelletjes om spraak te verbeteren

“Welke club is gepromoveerd?”, wil de therapeute weten. Haye weet het wel, maar kan het niet zeggen. Zijn mond gaat open maar er komt even niets uit. Metske ziet zijn buurman zoeken naar woorden en reikt hem een hulpmiddel aan: de kaart van Nederland. Haye schenkt Metske opgelucht een glimlach. Ja, dat is de oplossing! Zijn wijsvinger gaat zoekend over de kaart en staat stil bij Den Haag. Metske kijkt mee en knikt: Den Haag. “Klopt”, zegt de therapeute. “ADO Den Haag is gepromoveerd.”

Met behulp van speciaal voor afasie ontwikkelde computerprogramma’s, spelletjes als scrabble, woordzoekers en hulpmiddelen zoals landkaarten en letterkaarten, zijn de mannen ruim twee uren geconcentreerd bezig met taal. Vermoeiend, merkt ook het thuisfront. Vaak zijn de heren te moe om thuis te vertellen wat ze allemaal hebben gedaan. “Twee weken geleden hebben we een meekijkmiddag gehouden voor de partners. Dat was een groot succes, daarom gaan we het nu elk halfjaar doen. De partners konden zien wat hier gebeurt en gaven aan dat ze graag willen dat wij in de schriften schrijven wat we doen. Als partner wil je natuurlijk weten hoe het met je man gaat.” De cliënten zelf zijn ook enthousiast over ‘hun’ groep. “Ze hebben tijd en aandacht nodig. Die krijg je niet in de supermarkt als je bij de kassa staat en de volgende ongeduldig achter je staat te wachten. Die aandacht is hier wel.” “Mooi toch?”, vindt Metske.

Samen fan

Van welke voetbalclub ben je fan? Haye begint te lachen. Hij kan de naam van zijn cluppie niet uitspreken maar daarvoor heeft hij zijn schrift. SC HEEREN staat er al gauw te lezen. De letters schommelen over de pagina en zijn pen stopt bij de N. Het woord is nog niet af, maar wat kwam er nu ook alweer achteraan? Buurman Metske leest over zijn schouder mee. Hij knikt, hij weet wel wat er moet staan. En dan ontdekken de vier mannen dat ze eigenlijk allemaal wel van sc Heerenveen houden. En daar zijn ze blij om. Al was het alleen maar omdat dan afasie niet meer het enige is dat ze delen.

Dit artikel is eerder verschenen Nieuwsblad van Noordoost-Friesland onder de naam van redacteur Tine van Knijff-van Hijum

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht