Zorg

Hoofdpijn. Verschillende soorten hoofdpijn op een rij.

Bijna iedereen heeft wel eens hoofdpijn. Soms duurt het heel kort, maar er zijn ook mensen die bijna altijd hoofdpijn hebben. Er zijn verschillende soorten hoofdpijn. U kunt last hebben van  één of meer soorten hoofdpijn. Hier kunt u bezorgd of onzeker van raken. Alles op een rijtje:

denken, problemen, stress, hoofdpijn, verdrietig, jongeren, pesten

Bron: Flickr/ Patrick Denker

Om meer inzicht te krijgen in uw hoofdpijn kunt u de hoofdpijnzelftest invullen. Uit de hoofdpijnzelftest volgt welk soort hoofdpijn u waarschijnlijk heeft. Om hier meer zicht op te krijgen, kunt u het hoofdpijndagboek invullen. Beide kunt u meenemen naar de huisarts.

Oorzaken van hoofdpijn

Bij hoofdpijn kunnen verschillende oorzaken (tegelijk) een rol spelen. Vaak blijft de oorzaak onduidelijk. Veelvoorkomende oorzaken die vervelend zijn, maar geen ernstige gevolgen hebben voor uw gezondheid, staan hieronder:

 • De oorzaak van spanningshoofdpijn is niet duidelijk en kan per persoon verschillen. Soms zijn de spieren van schedel, nek en schouders gespannen. Bijvoorbeeld door spanningen thuis, op school of op het werk. Spanningshoofdpijn kan ook komen door een verkeerde houding of door te weinig wisselen van houding. Als u bijvoorbeeld de hele dag in één houding zit te typen, kan dat spierspanning in uw nek en schouders geven. Ook een in elkaar gezakte houding of slapen op een slecht kussen kunnen spierspanning en hoofdpijn geven.
 • De oorzaak van migraine is niet bekend. Het lijkt dat sommige mensen aanleg hebben voor migraine. Migraine kan door spanning en vermoeidheid worden uitgelokt. Sommige migrainepatiënten noemen een verband met rode wijn, kaas, chocolade, citrusvruchten, vleesproducten en Chinese gerechten. Vrouwelijke hormonen spelen een rol: de menstruatiecyclus en ‘de pil’ kun­nen invloed hebben op het ontstaan van migraine-aanvallen.
 • Clusterhoofdpijn heeft mogelijk met een hersenzenuw (nervus trigenimus) te maken. Ook hier is de oorzaak onduidelijk.
 • Te vaak hoofdpijnmiddelen gebruiken: Als u lange tijd heel vaak pijnstillers voor de hoofdpijn gebruikt, kan dat de hoofdpijn gek genoeg juist versterken. Bijvoorbeeld als u 15 dagen per maand paracetamol gebruikt of een NSAID. Of als u 10 dagen per maand een triptaan voor de hoofdpijn gebruikt. De hoofdpijn kan ook ontstaan als u per keer maar een kleine hoeveelheid pijnstiller heeft ingenomen. Het gaat er dus om hoe vaak u een middel tegen de hoofdpijn gebruikt en hoe lang u dat al doet.
 • Bijwerking van medicijnen: Hoofdpijn kan ontstaan door een bijwerking van medicijnen, zoals bètablokkers, nitraten, calciumantagonisten en sommige middelen tegen depressie.
 • Ontspanning: Hoofdpijn ontstaat soms juist tijdens ontspanning; u krijgt bijvoorbeeld na een drukke werkweek in het weekend opeens hoofdpijn.
 • Minder cafeïne: Als u op uw werk veel koffie drinkt, kunt u in het weekend hoofdpijn krijgen als u ineens veel minder koffie drinkt. Dat geldt ook voor andere dranken met cafeïne, zoals thee, ice-tea, chocola, cola en energiedranken met cafeïne.
 • Een slecht geventileerde ruimte: wonen, slapen of werken in een slecht geventileerde ruimte kan hoofdpijn geven.
 • Slecht slapen.
 • Slecht zien.
 • Gebitsproblemen.
 • Een verstopte neus, veel hoesten, verkoudheid en griep kunnen hoofdpijn geven.
 • Te weinig drinken (uitdroging) kan een oorzaak van hoofdpijn zijn.
 • Na een klap op het hoofd kunt u hoofdpijn hebben.

Andere verschijnselen bij hoofdpijn

Ernstige oorzaken van hoofdpijn komen zelden voor. Het gaat dan vaak om een soort hoofdpijn die u niet eerder had. Meestal heeft u dan ook andere verschijnselen. Bijvoorbeeld:

Hoofdpijn..

 • Die ergens na de zesde maand zwangerschap ontstaat (kan te maken hebben met een te hoge bloeddruk)
 • Die na de leeftijd van 50 jaar voor het eerst ontstaat (kan bijvoorbeeld ontstaan door een te hoge bloeddruk)
 • Met ineens slechter zien (kan komen door een ernstig verhoogde oogdruk)
 • Na een klap op het hoofd met sufheid of overgeven (kan komen door een ernstige hersenschudding en eventueel prikkeling van de hersenvliezen)
 • Met pijn in de nek of een stijve nek, en/of koorts en u heel ziek voelen (kan bijvoorbeeld komen door een hersenvliesontsteking)
 • Met plotseling ontstaan van uitvalverschijnselen, bijvoorbeeld een verlamde arm, moeilijk kunnen praten of niet volledig kunnen zien (kan bijvoorbeeld komen door een beroerte).

Neem bij een van deze situaties direct contact op met uw huisarts.

Wat zijn de verschijnselen bij hoofdpijn?

Hoofdpijn is voor iedereen verschillend. U kunt meer dan een soort hoofdpijn hebben. Wanneer u op de verschijnselen let, kunt u vaak al herkennen welk soort hoofdpijn u heeft. Bijvoorbeeld spanningshoofdpijn, migraine, hoofdpijn door regelmatig gebruik van pijnstillers, of clusterhoofdpijn.

 •  Spanningshoofdpijn geeft meestal een gevoel alsof er een strakke band drukkend of knellend om het (voor)hoofd zit. Het begint geleidelijk en gaat ook geleidelijk weer weg. Het kan minuten tot dagen duren. Nek en schouders zijn vaak ook pijnlijk en gespannen. Bij inspanning wordt de pijn niet erger. Licht of geluid kunnen de pijn wel verergeren. De pijn is vervelend, maar meestal lukt het u wel om door te gaan met uw dagelijkse bezigheden.
 •  Migraine is een matige of heftige, bonzende hoofdpijn meestal aan één kant van het hoofd. Een migraineaanval duurt 4 uur tot 3 dagen. De hoofdpijn wordt erger bij inspanning en gaat vaak samen met misselijkheid of braken. Tijdens de aanval kunt u licht en geluid dikwijls slecht verdragen. U blijft dan het liefst rustig zitten of liggen. Het lukt bij migraine vaak niet goed om door te gaan met uw bezigheden. Vaak kondigt een migraine-aanval zich kort van tevoren aan. U ziet dan bijvoorbeeld schitteringen of bepaalde lichtfiguren. Sommige mensen ruiken typische geuren vlak voor een aanval.
 • Hoofdpijn doordat u te vaak hoofdpijnmiddelen gebruikt: Elke vorm van hoofdpijn kan erger worden wanneer u maandenlang regelmatig pijnstillers gebruikt. Bijvoorbeeld als u al vaker dan 15 keer per maand paracetamol of een NSAID gebruikt. Of als u vaker dan 10 keer per maand triptanen gebruikt.
 • Clusterhoofdpijn komt in aanvallen van zeer heftige hoofdpijn aan één kant van uw gezicht of hoofd. Een aanval duurt 15 minuten tot 3 uur en kan 1 tot 8 keer per dag optreden. Clusteraanvallen kunnen binnen een periode van weken of maanden regelmatig terugkomen. De pijn gaat vaak samen met aan één kant van uw gezicht: een rood en/of tranend oog, een gezwollen of hangend ooglid, een verstopte neus of een loopneus, en meer zweten. Tijdens een aanval kunt u zich onrustig voelen. Het lukt dan haast niet om stil te zitten.

Zemanta Related Posts Thumbnail

Kan hoofdpijn kwaad?

Hoofdpijn kan zeer hinderlijk zijn. Het kan uw dagelijks leven ernstig beïnvloeden. Bij hoofdpijn zijn mensen nogal eens bang voor een hoge bloeddruk, een beroerte of een zeldzame aandoening, zoals een hersengezwel. Het komt zelden voor dat een van deze aandoeningen de oorzaak is van hoofdpijn.

Wat kan ik zelf doen bij hoofdpijn?

Het is moeilijk om een advies te geven dat voor alle soorten hoofdpijn geldt. Frisse lucht, een goede nachtrust en voldoende ontspanning zijn voor iedereen goed.

Verder hangen de adviezen af van de hoofdpijn die u heeft. Als u regelmatig hoofdpijn heeft, is het belangrijk te achterhalen wat bij u de hoofdpijn uitlokt. De beste manier om daarachter te ko­men, is het bijhouden van een hoofdpijndagboek. Daarin schrijft u elke dag op of u hoofdpijn had en hoe erg de hoofdpijn was. U kunt dit doen door een cijfer van 0 tot 10 te geven: 0 is geen hoofdpijn, 10 is de ergste hoofdpijn. Ook schrijft u op wat u die dag deed, hoe u geslapen heeft, en bijvoorbeeld of u gespannen was. Op deze manier kunt u achterhalen of bij u stress, koffie, lang in één houding werken of iets anders de hoofdpijn uitlokt. Zo wordt vaak duidelijker wat u kunt doen om de hoofdpijn te verminderen of te voorkomen.

Voor alle soorten hoofdpijn kunt u een pijnstiller (zoals paracetamol) gebruiken. Maar doe dit niet te vaak en lang achter elkaar. Als u 3 maanden lang regelmatig pijnstillers (heeft) gebruikt, kunt u daardoor juist weer hoofdpijn krijgen. Stop in dat geval eerst met de pijnstillers. Zo wordt pas duidelijk of u eventueel ook nog een ander soort hoofdpijn heeft.

Wanneer moet ik contact opnemen met de huisarts?

Neem contact op met uw huisarts:

 • Als u de informatie uit de hoofdpijnzelftest of uit het hoofdpijndagboek met uw huisarts wilt bespreken
 • Als de hoofdpijn ondanks ­genomen maatregelen niet ­verdwijnt
 • Als u een zware hoofdpijn krijgt die u niet eerder heeft gehad.

Bel met spoed uw huisarts of de huisartsenpost:

 • Als u zonder aanleiding een snel opkomende, heftige hoofdpijn krijgt, waarbij u zich erg ziek voelt
 • Als u heftige hoofdpijn krijgt, met koorts, een pijnlijke of stijve nek, sufheid of overgeven
 • Als u heftige hoofdpijn krijgt na een ongeval
 • Als u ineens uitvalverschijnselen krijgt, zoals een verlamde arm, een scheve mond, onduidelijk praten of minder zien
 • Als u in de laatste 3 maanden van een zwangerschap ineens hoofdpijn krijgt.
 • Zijn er andere verschijnselen waarover u zich zorgen maakt? Overleg dan met uw huisarts.
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3346 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht