Zorg

Migraine. Wat is het en hoe kom ik er af?

Migraine is een aandoening van de zenuwbanen in de hersenen. De samenwerking met de bloedvaten is tijdelijk verstoord.

migraine, hoofdpijn, kater, slapen, slaapprobleem,

Bron: Flickr/ Mislav-m

In bepaalde families komt het meer voor. Heeft u een vader, moeder, broer of zus met migraine aura (de aanval begint met schitteringen, tintelingen of een verlamd gevoel)? Dan heeft u een vergrote kans op deze vorm van migraine.

Waarom de een zelden een aanval heeft en de ander heel vaak is niet bekend. Meestal is er geen duidelijke aanleiding. Soms ontstaat een aanval door een onregelmatig leven, na lang slapen, uitslapen of juist te kort slapen, na een nachtdienst, na vasten of na stress.

Vrouwelijke hormonen

Vrouwelijke hormonen hebben invloed op de migraine. Sommige vrouwen krijgen steeds migraine rond de menstruatie. Bij gebruik van de anticonceptiepil kan de migraine verergeren of juist verminderen. Tijdens de zwangerschap kunnen de klachten verminderen. Na de overgang blijkt de migraine bij een kwart van de vrouwen te verminderen; bij de helft verandert er niets; bij een kwart neemt de migraine toe.

Bepaalde stoffen in voedingsmiddelen kunnen de aanvallen uitlokken, bijvoorbeeld smaakversterker (in chinese en kant- en klaargerechten), sulfiet (in wijn), nitraat (in bleekselderij, andijvie, spinazie, sla, venkel, koolrabi, spitskool, chinese kool en rode bieten) en aspartaam (kunstmatige zoetstof).

Wat zijn de verschijnselen van migraine?

Migraine is hoofdpijn die in aanvallen komt. De hoofdpijn komt plotseling op, soms midden in de nacht zodat u er wakker van wordt.

 • De pijn zit meestal aan één kant van uw hoofd.
 • De pijn is matig tot heftig, stekend of bonzend.
 • Door inspanning wordt de pijn erger.
 • Vaak bent u ook misselijk en moet u overgeven.
 • Fel licht en hard geluid kunt u vaak slecht verdragen.
 • U kruipt het liefst in bed.

Bij sommige mensen kondigt de aanval zich aan met een aura: Een halfuur tot een uur voor de aanval kunt u schitteringen, flitsen of golvende beelden zien. Misschien heeft u tijdelijk een doof gevoel, tintelingen, of minder kracht aan één kant van uw gezicht of lichaam. Ook spreken kan even moeite kosten.

Soms voelt u al enige uren tot een dag van tevoren dat er een migraineaanval aankomt. Uw stemming verandert, u bent heel actief of juist sloom, opgewekt of juist somber, u gaapt of u heeft zin in lekker eten. Dit herkent u als voortekenen, maar dit zijn geen aura’s.

Een aanval kan 4 uur tot 3 dagen duren, maar is meestal binnen 1 dag over. Sommige mensen hebben slechts af en toe een migraineaanval, anderen hebben er regelmatig last van.

Wat kan ik zelf doen bij migraine?

 • Stop bij de eerste verschijnselen van migraine uw bezigheden, neem rust en neem uw medicijnen. Het helpt niet om ‘flink’ te zijn en gewoon door te werken. De klachten kunnen dan zelfs verergeren.
 • Leg aan anderen uit dat u migraine heeft en vertel duidelijk wanneer u een migraineaanval heeft. Dan begrijpen de mensen om u heen het als u uw werk wilt onderbreken of op bed wilt gaan liggen.
 • Schrijf eventueel op wanneer u migraine heeft. Bijvoorbeeld in een hoofdpijndagboek. Zo wordt misschien duidelijk waardoor de hoofdpijn wordt uitgelokt en wat u er aan kunt doen.
 • Als u denkt dat een bepaald voedingsmiddel de aanval kan uitlokken, kunt u dit een tijdje vermijden. Noteer dan of het helpt of niet. Vaak blijft de oorzaak echter onduidelijk. Bedenk dat als u veel voedingsmiddelen gaat vermijden, u ook een tekort aan voedingsstoffen kunt krijgen.
 • Soms helpen ontspanningsoefeningen om het aantal aanvallen en/of de klachten te verminderen.
 • Heeft u last van migraine met aura? Dan heeft u een licht verhoogde kans op een beroerte (een bloedstolsel in de hersenen). Het is daarom extra belangrijk dat u niet rookt, omdat roken de kans op een beroerte vergroot. Van de 1000 mensen met migraine met aura krijgen 2 mensen een beroerte. Van de 1000 mensen zonder migraine met aura krijgt 1 persoon een beroerte.

Medicijnen bij migraine (vrouw)

Zodra u een aanval voelt opkomen, kunt u medicijnen nemen tegen pijn en tegen misselijkheid en overgeven. Neem ze bij de eerste hoofdpijn of bij voortekenen van een aanval.

Middelen tegen misselijkheid

Middelen tegen misselijkheid zijn bijvoorbeeld: metoclopramide (tablet 10 mg of zetpil 10 mg) en domperidon (tablet 10 mg of zetpil 60 mg).

Pijnstillers

Voorbeelden van pijnstillers zijn paracetamol (1000 mg) en NSAID’s: naproxen (500 mg) en ibuprofen (600 mg).
Neem pijnstillers al direct bij begin van de hoofdpijn. De genoemde pijnstillers zijn even werkzaam. Paracetamol heeft de minste bijwerkingen. Het is belangrijk te kijken welk medicijn het beste bij u werkt. Dat kan per persoon verschillen.

 • NSAID’s kunnen als bijwerking maagklachten geven. Mensen die een verhoogde kans hebben op maagklachten, krijgen daarom een ander middel of een extra medicijn voorgeschreven om de maag te beschermen. NSAID’s kunnen de werking van andere medicijnen beïnvloeden.
 • Mensen met hart-, vaat- en nierproblemen en mensen boven de 70 jaar moeten extra voorzichtig zijn met het gebruik van NSAID’s.
 • Wanneer u pijnstillers zoals paracetamol of NSAID’s langdurig en vaak blijft gebruiken dan kunt u daardoor juist weer hoofdpijn krijgen. Bijvoorbeeld als u 3 maanden lang gemiddeld om de dag een pijnstiller gebruikt (of op 15 of meer dagen in de maand).

Triptaan

Als geen van de bovenstaande pijnstillers helpt, bespreekt u met uw huisarts of een speciaal middel tegen migraine (triptaan) geschikt is voor u. Voorbeelden van triptanen zijn: sumatriptan, zolmitriptan, naratriptan, rizatriptan, almotriptan, eletriptan en frovatriptan.
Deze tabletten gebruikt u aan het begin van een migraineaanval. U kunt deze middelen ook als injectie, zetpil of, neusspray gebruiken (bijvoorbeeld als u misselijk bent). Smelttabletten werken niet sneller dan andere middelen.

Bijwerkingen van triptanen kunnen zijn: misselijkheid, braken, moeheid, duizeligheid en een drukkend gevoel op de borst. Triptanen kunnen ook de werking van andere medicijnen beïnvloeden. Bij hart- en vaatziekten mag u geen triptanen gebruiken.

Gebruik triptanen niet vaker dan 10 keer in een maand. Vaker kan gek genoeg juist weer hoofdpijn geven.

Bètablokker om aanvallen te voorkomen

Als u een of twee aanvallen per maand heeft, kunt u ervoor kiezen dagelijks medicijnen te gebruiken om het aantal aanvallen te verminderen. U krijgt in dat geval een bètablokker. Bijvoorbeeld één- tot tweemaal daags 100 mg metoprolol of een- tot tweemaal daags 80 mg propranolol. Na een aantal maanden kijkt u hoe het middel heeft gewerkt.

Er zijn ook andere medicijnen om aanvallen te voorkomen, zoals topiramaat, valproïnezuur en amitriptyline. Bespreek dit met uw huisarts.

Let op:

Wilt u zwanger worden, bent u zwanger of geeft u borstvoeding? Bespreek dan tijdig uw medicijngebruik met uw huisarts en/of apotheker.

Krijgt u steeds migraine rond de menstruatie? Dan kunt u 2 of 3 dagen voor begin van de menstruatie met een NSAID of triptaan starten om een migraineaanval te voorkomen. Gebruik dit medicijn tot het einde van de menstruatie.

Heeft u migraine zonder aura en slikt u de anticonceptiepil? Overweeg dan de stopweek over te slaan en direct met de volgende pilstrip te beginnen om een aanval te voorkomen.

Heeft u migraine met aura? Dan heeft u een licht verhoogde kans op een beroerte (bloedstolsel in de hersenen). Als u rookt en middelen met het vrouwelijk hormoon oestrogeen gebruikt (zoals de anticonceptiepil, -ring of -pleister) dan is de kans op een beroerte verder vergroot. Stop dus met roken. Overweeg ook een ander anticonceptiemiddel dan de pil.

Meer informatie over medicijnen vindt u op apotheek.nl. Bespreek uw medicijngebruik met uw huisarts en/of apotheker.

Hoe gaat het verder bij de migraine?

Migraine is een aandoening die terug blijft komen. Het kan enige tijd kosten om uit te zoeken welke medicijnen bij u helpen. Na twee tot drie aanvallen komt u voor controle om te bespreken of de behandeling werkt. Extra onderzoek is bij migraine zelden nodig.

Wanneer u vaak last van hoofdpijn heeft, kunnen verschillende soorten hoofdpijn aanwezig zijn, zoals migraine of spanningshoofdpijn. Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen migraine en spanningshoofdpijn, omdat u hiervoor andere medicijnen nodig zijn. Met een hoofdpijndagboek kunt u het verschil uitzoeken. Vaak blijkt dan dat u naast migraine ook perioden met spanningshoofdpijn heeft.

Spreek met uw huisarts af hoe vaak u de pijnstillers of migrainemiddelen mag gebruiken. Als u deze middelen te vaak gebruikt, kan de hoofdpijn juist verergeren. In dat geval kan het nodig zijn deze hoofdpijnmiddelen tijdelijk te stoppen. Bespreek dit eerst met uw huisarts.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht