Zorg

Pil geeft seintje bij ziekte. Online-gezondheidszorg neemt een hoge vlucht

Een ‘slimme’ pil kan een aantal dagen lang vanuit de maag van de patiënt de gezondheid bijhouden en bij problemen een seintje geven via de smartphone.

pil, pillen, aspirientje, paracetamol , medicijn,

Bron: ANP XTRA/ Koen Suyk

Deze uitvinding, een met de patiënt ‘pratende’ pil, komt er aan. Na het inslikken geeft maagsap de verfijnde elektronica energie. De pil registreert bijvoorbeeld de lichaamstemperatuur, het genuttigde eten, de slaap, maar ook of de medicijnen op tijd zijn ingenomen. Na een dag of zes verlaat de pil het lichaam op natuurlijke wijze.

Zelf je hartritme opmeten

Technische snufjes op het gebied van gezondheidszorg nemen een hoge vlucht. Over niet al te lange tijd kunnen mensen hun eigen bloeddruk en hartritme meten of risico’s op ziekten bijhouden door sensoren die aan smartphones gekoppeld zijn. De gebruiker hoeft alleen een sensor op het voorhoofd te plaatsen om even later op de telefoon te zien of hij een onregelmatige hartslag heeft.

Patiënt steeds meer een dokter

Directeur Cid Berger van Lentis, de Drents-Groningse instelling voor vooral geestelijke gezondheidszorg en verpleegzorg, schetste vrijdag op een congres van Academy Noord in het MCL in Leeuwarden een beeld van een snel veranderende wereld in de online-gezondheidszorg.

De vergrijzing, de stijging van het aantal chronisch zieken en de groeiende zorgkosten vragen om veranderingen. Die zijn ook mogelijk, volgens Berger. “De patiënt wordt steeds professioneler. Hij weet veel van zijn eigen ziekte. Hij zoekt online contact met lotgenoten en informatie over zijn ziekte en behandelingen.”

Pil helpt je gezond te leven

De zorgverlener gidst de patiënt voortaan door de zorg en bepaalt veel minder zelf. Dat kan, als patiënten tegelijk meer zelf kunnen doen. Zoals zelf onderzoeken over gezond leven, beweging of een ziekte die op de loer ligt. Een ‘slimme’ pil kan een seintje geven als iets fout dreigt te gaan. Dat komt binnen op de smartphone en bij de behandelend arts. Ook komen er kleine peddels die infecties of zwangerschappen kunnen bepalen als je erop plast. Zulke ehealth-toepassingen gaan onder de naam ‘quantified self’ de wereld over. De introductie ervan in Nederland laat niet lang meer op zich wachten, aldus Berger.

Eenzame mensen eerder naar de dokter

Veel zorgverleners bieden nu online-behandelingen aan als aanvulling op de reguliere zorg. Tweede Kamerlid van de VVD Arno Rutte, ook spreker op het congres, vindt dat een goede ontwikkeling. “Bijvoorbeeld eenzaamheid is een grote aanjager van de zorgkosten. Wie eenzaam is, gaat eerder naar de dokter.” Via bijvoorbeeld skype kan er contact zijn waardoor het gevoel van alleen zijn minder wordt.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht