Zorg

Ziek door het doorspoelen van het toilet. Voor zieke mensen levensbedreigend.

Wie het toilet doorspoelt, heeft het vaak niet in de gaten. Maar het water dat na het doortrekken de pot leegt, spettert ook omhoog buiten het toilet. Minuscule druppels dalen soms wel anderhalve meter verderop neer. Met bacteriën. Een gezonde wc-ganger wordt daar niet ziek van, maar voor iemand die zeer ernstig ziek of kwetsbaar is, kan het levensbedreigend zijn.

hygiëne, toilet, wc, wcpapier, ontlasting, plas, poep

Bron: Flickr/ Paul Holloway

Arts-microbioloog Jan van Zeijl van Izore, het Centrum voor Infectieziekten in Leeuwarden, is ook voorzitter van de infectiepreventiecommissie van het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL). Negen jaar lang doet hij al wetenschappelijk onderzoek naar de wc als besmettingshaard voor bacteriële infecties.

Als arts-microbioloog is hij betrokken bij de behandeling van ernstig zieke patiënten in het ziekenhuis, vooral als ze een bacteriële of virale infectie hebben. Ook is Van Zeijl bij de preventie van infectieziekten betrokken. Zo onderzoeken de analisten van Izore twee keer per week de ontlasting van zeer ernstig zieke patiënten op de Hematologische Intensive Care van het MCL.

Minimale weerstand beschermen tegen bactiëren

Deze patiënten liggen daar omdat ze zware chemokuren vanwege leukemie ondergaan of omdat ze bijvoorbeeld een stamceltransplantatie hebben gehad. Hun weerstand is minimaal. “Daarom wordt er alles aan gedaan om bacteriën, virussen en andere ziekmakers buiten de deur te houden.” Elke kamer heeft eigen sanitair, superstrenge hygiëneregels en luchtdrukverschillen die verspreiding van ziektekiemen tegengaan.

Net zo gevaarlijk als de bacteriën van buiten zijn de eigen bacteriën van de patiënt. Chemokuren doden niet alleen de kankercellen, maar ook eigen weefsel zoals darmslijmvlies, huid en andere snel delende stofjes. Besmetting via die kapotte weefsels met een ’huis-tuin-keukenbacterie’ kunnen de zeer verzwakte patiënten doodziek maken. Daarom krijgen deze patiënten antibiotica, die de meest ziekmakende bacteriën en gisten doden.

Moeilijk te bestrijden bacterie

In 2004 werd in een kweek van ontlasting van een patiënt een multiresistente, dus zeer moeilijk te bestrijden bacterie gevonden. Het bleek het begin van Van Zeijls onderzoek, dat hij samen doet met deskundigen van de afdeling Hygiëne en Infectiepreventie van het MCL en Izorecollega Bianca de Vries.

“Het was een bacterie uit de coli-groep. De patiënt was er niet ziek van. Maar het was onduidelijk hoe die bacterie in zijn darmen terecht was gekomen. Een paar maanden later was er nog een geval. Die patiënt bleek precies dezelfde bacterie, dus dezelfde stam, bij zich te hebben.”

Zoektocht naar bacterie

In anderhalf jaar tijd waren er uiteindelijk vier besmettingen. Van Zeijl en zijn team stonden voor een raadsel en gingen op onderzoek uit. De vier patiënten bleken in dezelfde kamer te hebben gelegen. Wat ook opviel was dat de patiënten de bacterie in de darmen hadden, en niet, wat logisch zou zijn geweest, in bijvoorbeeld de keel. Conclusie: “Mogelijk is het iets in het toilet.”

De badkamer van de bewuste kamer werd helemaal geïnspecteerd. Van alle oppervlakken werden monsters genomen. De bacterie bleek niet op de muren, deuren, deurkrukken te zitten. “De bacterie moest dus in de wc-pot zitten.” Dat was raar, vonden de onderzoekers. Want hoe kan die vanuit de pot in de darmen terechtkomen? Veel verzwakte patiënten blijken op het toilet te blijven zitten tijdens het doorspoelen. “Kan het zo zijn dat op die manier de bacterie, van onderaf, de patiënt heeft besmet?”

Vieze toilet

De wc-pot werd binnenste buiten gekeerd. En ja, onder de rand, op een plek waar schoonmaken bijna ondoenlijk was, bleek een slijmerige prop met de bacteriën te zitten. “De schoonmakers konden er met de borstel niet bij komen.” De bacteriën hadden zich aan een plastic buis onder de rand van de pot gehecht. “Water levert altijd een biofilm op. Een plastic buis is wat ruw en daardoor, in tegenstelling tot geglazuurd keramiek, niet helemaal schoon te krijgen.” De Duitse sanitairfabrikant Villeroy & Boch kreeg het verzoek vanuit Leeuwarden om mee te denken over een ander type wc. “Er waren drie voorname eisen: de pot moest helemaal voorzien zijn van een laag glazuur. Vaak is niet alles geglazuurd en op de niet-geglazuurde delen hecht vuil zich gemakkelijker. Een bredere spoelrand was een tweede eis, die is gemakkelijker schoon te maken. Derde voorwaarde was dat er geen plastic werd gebruikt.”

Op zoek naar de ideale toilet

Aanvankelijk hoorde Van Zeijl niets, maar een half jaar later stond Villeroy en Boch op de stoep bij het MCL met een aantal nieuwe modellen. Er kwam een proefopstelling met wc’s, waarmee Van Zeijl en zijn collega’s naar hartenlust testen konden uitvoeren. De onderzoekers deden een belangrijke ontdekking. Bij het doortrekken komt het water met zo’n vaart in de pot, dat minuscule waterdruppels eruit vliegen. “Soms belanden ze wel anderhalve meter verderop.”

Het aantal rondvliegende druppels stijgt naarmate er meer water door de pot spoelt. Ook met de aanpassingen in de nieuwe pot, met een brede rand en helemaal van geglazuurd keramiek, is spetteren niet te voorkomen. “Wij hebben er als gezonde mensen geen last van, maar op afdelingen zoals die in het MCL met zeer kwetsbare patiënten hou je altijd een risico op besmettingen.”

Schone wc

De gevreesde bacterie in de kamer op de afdeling oncologie-hematologie is na de vier gevallen gelukkig niet meer aangetroffen bij patiënten. “Dat kwam niet alleen door het nieuwe toilet, maar ook door betere schoonmaak. De wc-potten zijn nu ook beter schoon te krijgen.” Besmettingsgevaar staat of valt met voldoende hygiënemaatregelen.

Dit verhaal is eerder gepubliceerd in de Leeuwarder Courant

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht