Voeding

We eten nog steeds te veel zout. Waar zit veel zout in?

De zoutconsumptie is nog alarmerend hoog. Nieuw onderzoek van het RIVM wijst uit dat 85 procent van de Nederlanders te zout eet.

zout

Bron: Flickr/ SoraZG

De richtlijn is maximaal 6 gram zout per dag, maar volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) eten volwassen mannen gemiddeld 9,9 gram en vrouwen 7,5 gram. “De uitkomsten van dit onderzoek zijn zorgwekkend”, zegt Hans Verhagen, hoofd van het Centrum voor Voeding en Gezondheid bij het RIVM. De hoge zoutconsumptie begint al op jonge leeftijd, aldus het RIVM. Jongens krijgen dagelijks gemiddeld 8,3 gram binnen, meisjes 6,8 gram. Het RIVM onderzocht ook in welk voedsel het meeste zout zit. Het meeste wordt gebruikt in de warme maaltijd en dan vooral in vleesproducten en sauzen. Verder zit er veel zout in brood en kaas. In een sneetje brood alleen al zit zo’n 250 milligram zout.

Waarom is zout slecht voor je?

Wie veel zout eet, drinkt en eet meer, zo blijkt. De smaakmaker is slecht voor de gezondheid, vooral in grote hoeveelheden. Zout kan hoge bloeddruk veroorzaken, waardoor het risico op hart- en vaatziekten en daardoor vroegtijdig overlijden toeneemt.

Uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen bleek eerder dat vooral dikke mensen te lijden hebben onder een te hoge zoutconsumptie. Vooral de druk in hun nieren wordt er groter door dan bij slanke mensen. Daardoor kan nierschade ontstaan. Bovendien houden dikke mensen meer vocht vast, waardoor ook de bloeddruk te hoog kan worden.

Zoutconsumptie omlaag brengen

Dat de zoutconsumptie te hoog is, is al jaren bekend. Aan minister Edith Schippers van volksgezondheid en haar voorganger Ab Klink is geregeld gevraagd in te grijpen in de voedingsindustrie.
Beide bewindvoerders wilden dat die uit zichzelf het natriumgebruik aan banden zouden leggen. De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) zegt in reactie op het rapport dat zij stappen maken in het verlagen van zoutgebruik in kaas, brood en groente in blik. Ze streeft naar een reductie van 25 tot 30 procent. De doelstelling moet eind 2015 zijn gehaald.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3341 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht