Zorg

Henk is terug: Met een nieuw hart beginne aan een tweede leven. Deel 2

Hartpatiënt Henk Storm (38) uit Twijzel begint met een nieuw hart aan een tweede leven.
henk storm, hartpatiënt, donor, orgaan, hart

Bron: LC/ Niels Westra

Een mop over een Groninger. Dat is het laatste wat Henk Storm(38) uit Twijzel zich herinnert van de uren voor de transplantatie van een donorhart in zijn lijf op zondagavond 3 juli. Verteld door een verpleegkundige van het UMCG in Groningen. Henk kan er nog om lachen. Meer om de situatie dan de grap. De rest is hij grotendeels kwijt.

Wachten op een hart of de dood

Met een vol gezicht en een brede glimlach zit Storm op de bank in zijn woonkamer. Het bed voor het raam is weg. Daar heeft hij drie jaar in gelegen. Moe, broodmager en letterlijk doodziek. Een jaar geleden gaf hij aan deze krant een interview, liggend in bed en door zijn vermoeidheid zoekend naar woorden. Hij vertelde over hoe hij er op 24 april 2008 achter was gekomen dat hij een zeer ernstige hartkwaal had: gedilateerde cardiomyopathie. Een vergroot hart dat het bloed niet meer kan rondpompen.
Op 10 juli 2008 kwam hij op de wachtlijst voor een donorhart te staan. Het lange wachten begon, op een nieuw hart of de dood. Met zijn verhaal wilde hij mensen wijzen op een donorschap. Er zijn zo veel wachtende zieken en te weinig donoren. Het Nederlandse donatiesysteem deugt niet, vindt hij.
Er moet een donorregistratie komen: iedereen maakt zijn of haar keuze bekend. Zijn verhaal moest mensen aan het denken zetten.

Nét op tijd een nieuw hart

“Ik dacht echt dat het mijn laatste interview was”, geeft hij nu toe.
Maar nee, hij heeft weer een verhaal: hij is er nog. Maar het donorhart had niet veel later moeten komen.
In de weken voor de transplantatie ging het niet meer. Hij was op. Het ging steeds slechter, vooral toen hij moest minderen met de doputamine, het pepmiddel dat hem op de been hield. Hij kreeg er hartritmestoornissen van. Maar door te minderen, werkten zijn nieren ook weer slechter en werd de al immense vermoeidheid nog groter.
Zijn wereld werd steeds donkerder.
“Ik leefde steeds meer op mijn eigen postzegel. Mijn psycholoog zei nog voor de zomer: accepteer het. Ik had geen grip meer op mijn leven, geen interesse meer. Mijn levensenergie was op.”
Zijn zus Cornelia, die gedurende zijn ziekte veel voor hem regelde: “Als je wat aan Henk vertelde reageerde hij met ‘Oh’ of ‘Ja’, maar het drong niet tot hem door. Dan vertelde ik het nog eens. Maar je zag aan hem dat hij geen beleving meer had, geen beeld.”
“Ik was er wel, maar ook weer niet”, beseft Henk nu. Hij leefde op sondevoeding, maar liet die soms dagenlang staan. Totdat de thuiszorg hem weer tot de orde riep. “Ik was alleen nog maar bezig met denken hoe mijn eigen begrafenis eruit zou zien. Ik wist wel dat er in theorie nog altijd een kans was op een donorhart, maar gevoelsmatig had ik dat idee niet.”

“Er is een hart beschikbaar”

Op zondagmiddag 3 juli lag hij te slapen toen zijn speciale transplantatietelefoon afging. Hij dacht dat er weer iemand belde die een verkeerd nummer had gekozen.
Zo’n loos alarm had hij eerder.
Hij nam te laat op, maar werd nog een keer gebeld.

Het was een cardioloog van het UMCG, die vertelde dat er een hart voor hem was, maar dat het nog onzeker was of het hart geschikt was. Henk moest rekening houden met een teleurstelling, maar zijn hersenen hadden zijn interne beschermingsmechanisme al aangezet. “Ik liet niet meer bij me binnenkomen dan wat nodig

was.” Toen de ambulance een half uur na het telefoontje arriveerde, deed hij zijn schoenen bij de voordeur uit en ging op de brancard liggen.
Toegesnelde buurtgenoten keken toe.

Harttransplantatie

In Groningen volgde een uitgebreid onderzoek, terwijl elders het hart van de onbekende donor werd verworven. Het bleek geschikt te zijn, net als Henk. Hij werd operatieklaar gemaakt en nam rond negen uur ’s avonds afscheid van zijn moeder en zussen.
In een aparte kamer, met moppen over Groningers, wachtte hij op het nieuwe hart.
Om elf uur begon de vijf uur durende operatie. Dagen na de transplantatie werd hij slapende gehouden en beademd. Pas woensdagmorgen werd hij wakker.
Zijn lijf reageerde goed op het nieuwe hart. Na het UMCG ging hij voor de revalidatie naar Beatrixoord in Haren. Fysiotherapie, fietsen, alles deed hij om weer kracht in de spieren te krijgen.
In augustus mocht hij in de weekeinden naar huis. “Zes weken na de operatie heb ik weer buiten gefietst, eerst kleine blokjes om in Twijzel.” Inmiddels heeft hij de eerste tocht van 6 kilometer, naar Kootstertille, weer in de benen.

Revalideren van harttransplantatie

Op donderdag 1 september ging hij definitief naar huis. Het leven komt sindsdien in stukjes terug.
“Iedere dag gebeurt er iets nieuws. Zaterdag heb ik gehaktballen gedraaid en gebakken. Klinkt onnozel misschien, maar ik had er zin in. En toen ik de ballen maakte, had ik ook zin in aardappelen.”
Henk is weer terug, zegt Cornelia. Haar broer lacht. “Ik ben nu een gezonde vent met een slechte conditie.” Maar dat lost hij op met het fietsen. De medische spullen en medicijnen van vóór de operatie stelt hij tentoon in de kamer, in een vitrinekast. “Mijn eigen museumpje. Kijk, daar ligt ook de transplantatietelefoon.”

Medicijnen voor hartacceptatie

Hij staat onder strenge controle.
Slikt 24 pillen per dag, de meeste om afstoting van het hart door zijn lijf te voorkomen. “Maar het kan zomaar gebeuren dat ze vanuit Groningen bellen dat ik er weer een stuk of tien kan laten staan.” De medische wetenschap ontdekt steeds meer. Misschien kan hij dankzij gentechnologie over een jaar of tien wel zonder de zware medicijnen.
Zeker het eerste jaar zullen er met enige regelmaat biopten van zijn hart worden genomen om te kijken of het lijf het nog steeds accepteert.
Blijft het goed, dan kan hij er best lang mee leven en fysiek weer redelijk de oude worden.

De donor

Met de donor is hij tot nu toe nog niet erg bezig geweest. Henk weet niet wie het is geweest, de identiteit blijft geheim. “Ik heb vlak na de operatie wel aan de familie en nabestaanden gedacht, hun verdriet. Later wil ik ze een brief schrijven. Ik ben er nu vooral rationeel mee bezig.” Dat komt door zijn beschermingsmechanisme.
Henk bouwt eerst zijn leven weer op. “Ik heb voor het eerst in jaren weer in een auto gereden.”  Bijna een half jaar na de transplantatie gaat het hartstikke goed met Henk Storm. Zijn lichaam reageert “goed tot perfect” op het donorhart. Henk wordt steeds fitter en heeft weinig last van bijwerkingen van de zware medicijnen.
Dit artikel is eerder gepubliceerd in de Leeuwarder Courant
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht