Zorg

Prikken tegen heftig okselzweten. Wat kun je doen tegen zweten?

Grote natte kringen in overhemden onder de oksels zorgen vaak voor schaamte en ergernis, niet in de laatste plaats bij de drager zelf. Voor heftig zwetende mensen hebben de dermatologen in ziekenhuis Nij Smellinghe iets nieuws. Althans voor hun natte oksels: botuline toxine-injecties.Weg met de natte plekken.

zweet, oksel, zweterig

Bron: Flickr/ veganstraightedge

Elke maand komen er wel een paar patiënten met klachten over overmatig transpireren op het bezoekuur van de vier dermatologen van ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten, vertelt dermatoloog Chantal Theunissen. Jasjes aantrekken om de kringen te bedekken, donkere kleding dragen, omdat de plekken dan minder goed te zien zijn. Heftig zwetende mensen doen van alles om niet te laten merken dat ze erg transpireren. “Het is een sociaal isolerende aandoening, daar willen we graag wat aan doen”, aldus Theunissen.

Zweten bestrijden

Veel overmatige zwetende volwassenen gebruiken zware middelen om het zweet te bestrijden. Dat kan nogal eens tot uitslag of eczeem leiden. “We zien ook veel pubersmet dit probleem.” Waarom de één veel zweet en de ander nauwelijks, is vaak genetisch bepaald. “Bij de helft van de mensen zit het gewoon in de familie.” De natte plekken zijn nog tot daar aan toe, vaak ruikt het ook nog onwelriekend. Dat komt door de schimmels en bacteriën op de huid. Sommige mensen voelen zich zo ongemakkelijk door de overijverige zweetklieren, dat de spanning toeneemt en daardoor ook het transpireren.

In het ziekenhuiswerken de dermatologen al met zogeheten iontoforese: een bakje met water waarin stroomstootjes zweetkanaaltjes in handen en voeten afremmen. “Voor de handen en voeten werkt dat, alleen moet je het wel een paar keer per week doen, het effect duurt maar een paar dagen”, aldus de dermatoloog.

Botox behandeling tegen zweten

Nieuw in Nij Smellinghe is nu de botox-behandeling voor onder de oksels. “Daar kun je met iontoforese eigenlijk niets bereiken. Tot nu waren er zalven die je kon smeren.” De botox-behandeling voor onder de oksels lijkt op die tegen de rimpelvorming. “Eerst markeren we het zweetgebied onder de oksels met een speciale jodium-zetmeeltest.” In de holtes smeert de dermatoloog jodium. Daarna komt er zetmeel overheen. Daar waar de huid zweet, daar kleurt het donkerblauw. In dat gebied spuit de arts op tien tot vijftien plekken botox: het eiwit van de bacterie clostridium botulinum.

Dat legt de overdracht van de zenuwen naar zweetklieren plat, waardoor de werking daarvan (bijna) stil komt te liggen. “Het effect houdt zo’n drie tot zes maanden aan. Daarom doen we deze behandeling in samenspraak met de zorgverzekeraar gemiddeld zo’n twee keer per jaar.” Het stilleggen van de zweetproductie onder de oksel kan geen kwaad, ook al heeft transpireren een duidelijk doel.Het koelt het lichaam af bij warmte of inspanning. “Sommige mensen gaan op een andere plek dan wat meer zweten.’’

De botox is niet een genezende behandeling. “Het is alleen symptoombestrijding, het is niet een definitieve oplossing.”De prikjes in de oksel zijn niet prettig, weet Theunissen. “Maar de mensen hebben het er graag voor over.’’

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3348 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht