Zorg

Met tape je ogen open houden. Wat is Myasthenia Gravis?

Myasthenia Gravis is een zeldzame en ernstige ziekte. Janny Haven uit Menaam heeft het. Haar oogleden zijn verlamd.
Myasthenia Gravis, MG, zonnebril, vakantie, ogen, bescherming, bril

Bron: Flickr/ epSos.de

Zonder zonnebril gaat Janny Haven (56) uit Menaam de deur niet uit. ’s Zomers, ’s winters, donker, licht: de bril blijft op. Haar oogleden hangen, de ogen puilen uit. Voor de rest ziet Janny er heel normaal uit. Toch heeft ze een ernstige, zeldzame neurologische ziekte.

Wat is Myasthenia Gravis?

Myasthenia Gravis (MG) is Latijn voor ernstige spierzwakte. De auto-immuunziekte zegt het al: het afweersysteem richt zich tegen het eigen lichaam. In het geval van MG: tegen de stoffen die zorgen voor de prikkeloverdracht van zenuwen naar spieren. De prikkel is er niet of nauwelijks en de spieren worden zwakker.
Janny Haven heeft nog eens een zeldzame variant van Myasthenia Gravis. Bij haar treft de ziekte vooral de oogspieren, wellicht mede door de combinatie met de Ziekte van Graves. Dat is een schildklieraandoening, die ook oogklachten kan veroorzaken.

Met tape je ogen open houden

Haar oogleden willen niet meer omhoog. Met een onopvallend stukje tape plakt ze daarom elke dag haar linkeroog open. Zo kan ze toch zien.
Het begon zes jaar geleden. ,,Ik zag ineens alles dubbel. Twee boerderijen,twee molens. Het klopte niet .’’ Vervolgens kreeg ze een raar en koud gevoel rondom de ogen. Eerst raadpleegde ze enkele opticiëns. Bij testen bleek ze zich niet goed te kunnen oriënteren.
De oogarts stuurde haar door naar de neuroloog en uiteindelijk kwam ze bij specialist Jan Kuks in het UMCG in Groningen terecht.
Van Myasthenia Gravis had ze nog nooit gehoord. Sommigen krijgen de zeldzame ziekte na een operatie of infectie. Ook zijn er aanwijzingen voor erfelijkheid, maar de Menaamse lijkt domme pech te hebben gehad. ,,Ik weet niet waarom ik deze ziekte gekregen heb.’’

Vermoeidheid

MG is niet te genezen, maar doorgaans wel te behandelen. Maar medicijnen sloegen bij Janny niet aan. In anderhalf jaar tijd ontwikkelde de ziekte zich tot wat het nu is: een nare handicap van haar ogen en een ernstige vermoeidheid.
Want de spieren in haar ogen zijn dusdanig verzwakt dat ze niets meer doen, andere spieren in haar lijf zijn ook zwakjes.
Elke inspanning moet ze bekopen met vermoeidheid. Het sociale leven van haar en man Hans heeft er onder te lijden. Fietsen, winkelen, feestjes bezoeken, het kan, maar met lichte mate.
Het ergste vindt ze wat er met haar ogen is gebeurd. Ze kan met beide goed zien, maar de oogleden laten het afweten. De oogbollen zijn naar voren gedrukt en draaien niet synchroon. Als ze oogleden optilt, is dat te zien. Met één oog kijken is heel vermoeiend.

Nagekeken

Lichtinval is vaak te sterk. Daarom draagt ze altijd een zonnebril. En die gebruikt ze ook om haar bolle ogen te verbergen.
Door de ziekte is de mimiek uit haar gezicht verdwenen. Mensen kijken soms eens extra naar haar. ,,Dat vind ik verschrikkelijk,maar ik snap het wel. Het ziet er niet uit,maar ik kan er niets aan doen.” Ze sluit zich niet op in haar eigen huis en trekt er toch – zij het kort – op uit. Soms stuit ze op onbegrip. ,,Want vaak denken ze dat er alleen iets aan mijn ogen makeert.Vermoeidheid kun je niet zien.”  Eigenlijk kan ze ondanks haar positieve instelling haar ziekte nog niet accepteren. Lotgenoten kent ze niet. ,,Ik ben nog nooit iemand tegengekomen die het ook had. Dat maakt het ook zwaar.” Het verloop van de ziekte is onduidelijk.
Soms slikt ze wat moeilijk. ,,Dan schrik ik en denk ik dat het erger wordt.’’ Echtgenoot Hans houdt veranderingen bij haar angstvallig in de gaten. Janny: ,,Ik ben nu stabiel en ik hoop echt dat het niet slechter wordt.’’
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3339 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht