Zorg

Extreme lichtallergie: Altijd in het donker.

Jan Bosch (63) uit De Westereen verdraagt geen daglicht. Als hij overdag naar buiten gaat, verbrandt zijn huid. De oud-chauffeur leeft in het donker. In Nederland zijn er maar zo’n twintig mensen met zo’n extreme lichtallergie.

donker, licht, lichtallergie, nacht,

Bron: Flickr/ NeoGaboX

Hooguit tien minuten, langer was hij niet van huis geweest. Ingesmeerd en ingepakt was hij voor een boodschap naar de winkel geweest. Maar hij was niet beschermd genoeg.Nu zit hij met de gebakken peren. Delen van zijn gezicht en hals kleuren rood. Er zitten blaasjes op.
Het lijkt mee te vallen, maar Jan Bosch uit De Westereen weet dat dit alleen al vreselijk uit de hand kan lopen. Met pijn, gebarsten huid en schilfers. Hij is er dan ziek van. Hij huivert alleen al bij de gedachte dat hij een terugval krijgt.

Speciaal licht

Het ging net weer een tijdje goed. Zelfs een boodschapje doen is een hachelijke onderneming. Eigenlijk kan hij geen stap buiten de deur doen. En ook daar is het leven beperkt, want behalve daglicht kan Bosch ook niet tegen het licht van tl-, spaar en led-lampen. Alleen gloeilampen verdraagt hij. Alle ruiten in zijn huis en de meeste van zijn auto zijn beplakt met speciale folie. Hij kan wel naar buiten kijken, maar van buitenaf lijkt het binnen donker.

Nachtmens

Maar de folie helpt niet genoeg. Als de zon schijnt in de voorkamer zoekt hij achter, in de keuken, een donker heenkomen. Ook nu is het rolgordijn dichtgetrokken. ,,Ik zit opgesloten in mijn eigen huis.’’ Hij heeft afgelopen zomer zelf de ramen en kozijnen van het huis geschilderd.
Om elf uur ’s avonds klom hij op de ladder. Op dat tijdstip maaide hij het gras ook. De buren kijken er niet meer op van Bosch’ nachtelijke activiteiten. Ze hebben er alle begrip voor. Ritten naar het ziekenhuis maakt hij ’s nachts. Als het aan het einde van de middag donker wordt, maakt Bosch een wandeling buiten. Dat gaat goed, zolang hij niet te lang onder een lantaarnpaal blijft staan. Op visite gaan, is lastig. ,,Laatst kwam ik onverwacht bij familie. Gelijk werden alle lampen verwisseld.”
Zijn kleindochter – nog een kleuter – komt geregeld langs. Dan roept ze buiten al dat pake (opa) niet naar de deuropening moet komen. Bosch glimlacht om zijn kleinkind. Iedereen houdt er rekening mee, maar toch. Het blijft verschrikkelijk moeilijk.
Er klinkt een diepe zucht. Het valt niet mee om zo binnen te leven, om nooit spontaan het huis te kunnen verlaten. Overdag kijkt Bosch televisie en zit hij te computeren. Gelukkig kan hij wel tegen lcd-schermen. Nog wel. De nieuwe caravan is na een paar uitstapjes van de hand gedaan, op vakantie gaan zit er niet meer in.

Van de één op de andere dag lichtallergie

Het is in het voorjaar van 2008 begonnen. Hij was al anderhalf jaar met de vut. Als vrachtwagenchauffeur had hij veel gezien van Europa, nu hadden hij en zijn vrouw Gerrie een nieuwe auto en caravan en genoeg tijd om er langer op uit te trekken. Maar Bosch z’n handen begonnen rood te worden. Jeuk en pijn plaagden hem, alsof de zon zijn huid had verbrand. Die knapte uiteindelijk. Het gebeurde ook met zijn hoofd en armen. De huisarts verwees hem door naar het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL). ,,Ik heb een paar keer gezegd: als het maar niet het licht is.”

Behandeling lichtallergie

Zijn vermoeden klopte. De dermatoloog in het MCL stuurde hem door naar de specialistische afdeling van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU). Daar weten ze de oorzaak nog steeds niet. Vorig jaar heeft Bosch vijf maanden in het ziekenhuis gelegen, in een apart kamertje met speciaal licht. Alle behandelingen zijn min of meer experimenteel, omdat de artsen niet goed weten wat de juiste behandeling is. Bosch heeft veel soorten medicijnen gehad.
Nu slikt hij pillen die kankerpatiënten ook krijgen. Zij tijdelijk, hij voortdurend. De pillen zijn schadelijk voor organen als nieren en lever. Ook daarover maakt hij zich zorgen.
Twee keer in de week ligt hij in een speciaal lichtapparaat, vergelijkbaar met een zonnebank. Twee uren van te voren moet hij vijf capsules slikken, waar hij hondsberoerd van wordt. Het apparaat voert de blootstelling aan het licht op, beetje bij beetje. ,,Om mijn huid te prikkelen.’’
Op zo’n manier wordt de allergie niet erger en kan hij wellicht later iets meer daglicht verdragen dan nu. Twee dagen per week is hij dus beroerd van de lichttherapie. Twee keer daags smeert hij zich van top tot teen in: ’s morgens met een medicinale zalf, ’s avonds met een vette zalf. ,,Ik plak altijd.’’

Ondraaglijke zeldzame ziekte

Maar twintig mensen in heel Nederland hebben zo’n ernstige vorm van lichtallergie als hij, weet Bosch inmiddels. ,,Ik ben een van de mensen die er het meeste last van heeft.’’ Bosch weet niet hoe zijn ziekte verder zal verlopen. Als schrikbeeld haalt hij de vrouw van de vroegere Westduitse bondskanselier Helmut Kohl aan. Zij pleegde in 2001 zelfmoord. Haar lichtallergie was haar te veel geworden.
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht