Zorg

Steeds jonger een kunstknie. Hoe lang gaat een prothese mee?

Steeds meer mensen laten hun versleten knie vervangen door een prothese. Orthopeden Pax Willemse en Paul Rijk en hun collega’s van het Medisch Centrum Leeuwarden maken zich op voor een drukke toekomst. “En daar maken we ons ook wel wat zorgen over en dan met name over slijtage bij jonge patiënten.”
kunstknie, prothese

Bron: Flickr/ Sescoi CAD/CAM

Want het gaat snel met de kunstknieën, sneller dan met de heupprotheses. “De laatste zijn de afgelopen twintig jaar verdubbeld, maar het aantal knieprotheses is acht keer zo veel als twintig jaar geleden”, aldus Rijk.
Nog een cijfer: per jaar worden er 20.000 knieoperaties gedaan. Over twintig jaar zullen dat er naar verwachting meer dan 50.000 zijn. De toename laat zich redelijk goed verklaren, vertellen de artsen.
Ten eerste speelt de vergrijzing een grote rol. Bovendien bewegen jongeren en ouderen zich meer dan vroeger, waardoor gewrichtsslijtage eerder tot beperkingen leidt. Een derde verklaring is het stijgende aantal mensen met obesitas. Hun zware gewicht eist z’n tol, vooral van de knieën.

Korte levensduur kunstknie

Slijtage van het kraakbeen in de kniegewrichten is vaak pijnlijk. Toch wachten medici liever met het vervangen van de knie.Rijk: “Vroeger kreeg je onder de zeventig jaar geen prothese, daar was je te jong voor. Die leeftijdsgrens schuift nu naar voren.” Het lastige is dat de gemiddelde levensduur van de prothese zo’n vijftien jaar bedraagt. Daarom wachten artsen het liefst zo lang mogelijk met het vervangen en hebben ze het liefst niet al te jonge patiënten. “Want je wilt ook over vijftien jaar wat te bieden hebben”, legt Rijk uit. Wie geen pijn heeft van de versleten knie, wordt niet geopereerd. Willemse vult aan: “En je wilt eigenlijk het liefst in één keer klaar zijn.”

Zonder snelle slijtage knie buigen

Maar er is goed nieuws. Sinds kort gebruiken de orthopeden in het MCL na een lange en intensieve zoektocht langs producenten en internationale congressen een nieuwe type prothese. Willemse: “De zwakste schakel in de kunstknie was en is een polyethyleen plaatje, waarover de metalen scharnieren draaien. Dat plaatje slijt na verloop van tijd.” Een mens buigt nu eenmaal verschrikkelijk vaak zijn knieën. Maar nu is er een plaatje van een nieuwe, veel hardere soort polyethyleen.

Betere pasvorm kunstknie

Een andere ontwikkeling is die van de introductie van een speciale knieprothese voor vrouwen.
Rijk: “Vroeger had je wel verschillende maten, maar vrouwen kregen in principe dezelfde prothese als mannen. Terwijl vrouwen doorgaans slankere knieën en een andere pasvorm hebben.”
Door de juiste pasvorm is er minder frictie en dus een langere levensduur van de prothese.

Halve knievervanging

Rijk heeft zich gespecialiseerd in het met behulp van computernavigatie zo goed mogelijk plaatsen plaatsen van een deel van de protheses. Niet elke patiënt hoeft een volledige nieuwe knie, maar vaak kan volstaan worden met het vervangen van de binnenkant. “Een halve knie vervangen is een kleinere operatie, die bovendien een kortere revalidatie vraagt”, legt Willemse uit.
Rijk: “Halve knieën zijn lastiger te plaatsen, maar met computernavigatie kun je dat wel nauwkeuriger doen, waardoor de patiënt op termijn minder last houdt.” Het MCL doet momenteel 250 ‘grote’ knieoperaties per jaar, het aantal ‘halve’ knievervangingen zit tussen de 50 en 100 per jaar. Willemse heeft zich bovendien bekwaamd in correcties in de stand van benen, als behandeling van slijtage bij jonge patiënten.
Ook kruisbandreconstructies worden steeds vaker gedaan. “Tien jaar geleden ongeveer een keer per maand, straks zitten we op zo’n 100 per jaar.”
Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht