Well-being

Gezondheidstrends van 2014. Wat is hip in 2014?

Het begin van het nieuwe jaar is traditiegetrouw de tijd van de goede voornemens. Wat zijn in 2014 de zeven trends op het gebied van stoppen met roken, alcohol drinken, sporten en gezonder eten?

gezond, groente, snack, snack, eten, voeding, vitamine

Gezonde snacks. Bron: Flickr/ havankevin

Roken verder in verdomhoekje

Als er één ding zeker is, is het wel dat roken slecht is voor de gezondheid. Niet alleen voor je longen maar voor je hele lichaam en geest. Rokers worden in 2014 dus nog verder in het verdomhoekje gedrongen. Het rookverbod in de horeca wordt nog serieuzer genomen, scholen verbieden steeds vaker het roken op het schoolplein. Veel bedrijven en instellingen verbieden ook het roken in het zicht van klanten, kinderen of patiënten, om maar het goede voorbeeld te geven.

De e-sigaret maakt een verdere, voorzichtige opmars. Het is voor verstokte rokers wel een alternatief, hoewel ook is aangetoond dat de dampen uit de elektronische sigaret toch schadelijk kunnen zijn. Te verwachten is dus dat de minister van Volksgezondheid met maatregelen gaat komen om de e-sigaret niet overal toe te staan.

Alcohol blijft zorgenkind

Alcohol is ongezond en de verhalen over de heilzame werking van één glas rode wijn per dag blijken vooral ingestoken door de drankenindustrie. Een glas rode wijn is alleen gezond voor mensen van boven de 65 jaar met een hartprobleem. Hét advies van Voedingscentrum, RIVM en andere instanties blijft: niet drinken is beter. Vandaar ook de wetswijziging die drinken beneden de 18 jaar verbiedt.

De praktijk is alleen weerbarstig. De reclame voor alcohol wordt in 2014 verder aan banden gelegd en drinken wordt onder de jeugd verder ontmoedigd. Maar in praktijk wordt er niet echt minder gedronken thuis en op veel feestjes blijven niet-drinkers in de minderheid.

Minder eten blijft het devies

De gemiddelde inwoner van (Noord-)Nederland is een beetje te dik en steeds meer mensen lijden aan fors overgewicht. Dat leidt tot allerlei ziektes en mensen worden er moe en chagrijnig van. Hét devies blijft daarom: minder eten. Per maaltijd wat minder opscheppen, minder snoepen, minder chips eten, minder zout en meer groenten en fruit. Dat geeft meer kans op succes dat het telkens maar weer aan een nieuw dieet beginnen.

Het is nog afwachten of de ’obesitasepidemie’ in 2014 verder toeneemt. Er zijn voorzichtige signalen dat er een soort verzadigingspunt is bereikt en de mensen niet nog dikker worden. Maar dat kan ook een statistische vertekening zijn. We zullen in 2014 dus steeds vaker aangemoedigd worden om minder te eten.

Gezond, lekker, gemakkelijk eten

Fastfood, kant-en-klaar maaltijden en voorgesneden groente en fruit blijven in populariteit toenemen. We kunnen steeds gemakkelijker eten online bestellen en laten bezorgen, via internet hebben we een steeds uitgebreidere keuze. Er komen daardoor meer nieuwe en relatief gezonde producten op de markt. Zoals avocadosalade, bietencarpaccio, makreelsalade met appel.

Fastfoodketens, restaurants, supermarkten spelen daar op in. De plaatselijke middenstand anticipeert er ook op door gezonde kant-en-klare maaltijden aan te bieden. Het adverteren met gezonde producten levert ze een positief imago op.

Oervoedsel versus Schijf van Vijf

De discussie tussen de aanhangers van ’oervoedsel’ en de adviezen van het Voedingscentrum met zijn Schijf van Vijf zal in 2014 verder verhevigen. De oervoedseltheorie is populairder geworden door het boek De Voedselzandloper van Kris Verburgh en gaat er grofweg van uit dat de mens niet geschikt is voor granen, aardappelen en andere ’snelle koolhydraten’. We zouden dus zo min mogelijk brood, pasta, rijst en aardappelen moeten eten en onze buik moeten vullen met veel vis, vlees, groente, fruit(sap) en noten.

Daar tegenover staan het Voedingscentrum en de officiële richtlijnen die door artsen en veel diëtisten aangeprezen worden. Die stellen dat brood, pasta en rijst wel degelijk gezond zijn en zelfs nodig om bepaalde noodzakelijke voedingsstoffen binnen te krijgen. Melk, yoghurt en andere melkproducten zijn ook noodzakelijk, stellen zij. Enkele keren vis per week is gezond maar te vaak is gevaarlijk vanwege de vele gifstoffen in vis. En te veel vruchtensap is ook niet goed omdat dat vol met suikers zit.

Meer dagelijkse beweging

We moeten veel meer bewegen nu de meeste mensen een zittend beroep hebben. Maar de sportschool is te duur, te ver en te veel gedoe. Bovendien blijkt een paar uurtjes per week zeer intensief sporten niet genoeg. Het gaat er juist om minder te zitten en hangen en meer dagelijkse beweging in je leefpatroon in te bouwen. We zullen in 2014 dus veel vaker aangemoedigd worden de trap te nemen in plaats van de lift, de fiets in plaats van de bus of de auto, een stukje te wandelen tijdens de middagpauze. Op kantoren wordt meer staand vergaderd aan statafels, tv kijken kan ook lopend op een loopband. Simpele huishoudelijke klusjes zoals stofzuigen, de was doen en de vloer dweilen zijn niet alleen prettig voor in huis maar ook erg gezond.

Samen sportfeestjes houden

Het aantal hardloopevenementen, beachvolleybaltoernooitjes en buurt-straatvoetbalfestijnen neemt toe. Steeds vaker wordt aan de buurtbarbecue ook een sportwedstrijdje of rondwandeling gekoppeld. Voorzichtig, en met kleine stapjes. Maar de trend is gezet. Alleen maar vreten, drinken en kletsen hebben we wel gehad, we willen ook samen wat leuks beleven. Met de sociale media is het ook veel gemakkelijker snel een activiteit met familie, buurt of vrienden te organiseren.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in Dagblad van het Noorden

Lees het volgende artikel:

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht