Zorg

Landelijke hulp Q-koortspatiënten. Veel onbegrip voor ziekte

De stichting Q-support gaat patiënten met chronische Q-koorts uit het hele land helpen. Zij maakt gebruik van de €10 miljoen die Den Haag ter beschikking stelt na evaluatie van de epidemie van deze ziekte.

 

qkoorts, q-koorts, q-support

Bron: ANP/ Dick Vos

Patiënten worden vanaf volgende maand uitgenodigd voor een individueel gesprek met Q-support, opgericht na een debat in de Tweede Kamer. In het gesprek worden problemen en wensen geïnventariseerd.

Voorzitter Annemieke de Groot heeft dat maandag gezegd over het plan dat ze maakte voor de besteding van het Haagse geld. De doelgroep telt naar schatting 1100 zieken. Het gaat om patiënten met chronische Q-koorts en mensen met chronische vermoeidheidsklachten of concentratieproblemen na een Q-koortsbesmetting.

In het gesprek met Q-koortspatiënten

De Groot sprak de afgelopen maanden met veel patiënten. Haar werd bevestigd dat er nog heel veel pijn zit. “Het zijn schrijnende verhalen van sterke mensen, wier levens van de ene op de andere dag zijn veranderd. Patiënten willen gehoord worden”, concludeerde ze.

Alle patiënten zullen daarom worden benaderd voor een gesprek met een professional en een ervaringsdeskundige, een lotgenoot die hun situatie begrijpt. “We gaan ze niet beter maken maar kunnen wel hulp bieden”, aldus De Groot.

Q-support heeft lang op zich laten wachten

Het is inmiddels bijna twee jaar geleden dat tot oprichting van de stichting werd besloten. Er is veel onbegrip dat het zo lang heeft geduurd. “Het heeft lang geduurd maar daar kan ik niks aan doen. Ik wil nu alles proberen om snel aan de slag te gaan.”

“We zullen aandringen op vaart in het proces. Het kan wat ons betreft niet snel genoeg gaan”, bevestigde voorzitter Michel van den Berg van patiëntenorganisatie Q-uestion maandag.

Door de Q-koorts werden vooral in Brabant duizenden mensen ziek. Meer dan 25 patiënten overleden.

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) komt op 12 februari naar de Q-koortsbrandhaard Herpen om het werk van de stichting officieel in gang te zetten. Het plan van Q-support is bedoeld voor de komende vijf jaar maar als het geld eerder op is, zal de onafhankelijke stichting niet aarzelen om de minister om meer te vragen, kondigt de voorzitter aan.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht