Well-being

Een volle JA! Welk doel zet jij in de koelkast?

We leven in een wereld waar haast een onderdeel van is geworden. Haast hoort erbij.

joke land, ja, haast

Joke Land

Haast

Wie niet haastig is, die hoeft nergens heen. Waarschijnlijk een loser, denken veel mensen dan. Als je haast hebt, heb je ergens anders een betekenis en daar ben je dan op weg naartoe. En als je daar dan bent aangekomen, heb je weer haast om ergens anders te komen.

Mindfulness

We vragen ons te weinig af of we wel ja zeggen tegen de dingen die we moeten of willen doen. Hoe is het gesteld met uw volle ja? Hoe vaak bent u zich bewust van het feit of u wel een volle ja hebt voor de dingen die u in het leven doet? Er is veel aandacht voor mindfulness op dit moment.

Uitgangspunt daarbij is met bewuste aandacht de dingen doen in het leven. Bewust zijn van het feit of je het wilt doen en met hoeveel ja je de dingen doet.

Een volle ja

Een volle ja, is een uitreikende beweging, een uitreiken naar datgene wat je werkelijk wilt. Een volle ja is helemaal, gevuld, zonder terugtrekkende beweging.
Zonder twijfel, zonder afvragen of je het wel kunt of mag doen.

Een volle ja is gezond omdat er geen twijfel is. Twijfel is verdeeldheid, interne verdeeldheid. Door de verdeeldheid in onszelf, ontstaat er een vaak eeuwigdurende interne dialoog in onszelf. Deze dialoog houdt ons uit de slaap, maakt ons onrustig, maakt ons ook soms ziek.

Rust

Een volle ja is zonder verdeeldheid. Een volle ja is gezond. Een volle ja geeft ons heel veel rust. Vraag een moeder of ze van haar kind houdt en je krijgt een volle ja! Geen twijfel mogelijk.
Hoe kom je aan een volle ja? Ja, dat is natuurlijk een ingewikkelde vraag. Door verschillende doelen na te streven op hetzelfde moment, ontstaat er vaak een verdeeldheid.

Belangrijkste doel

Vraagt u zich eens af: welk doel staat bij u bovenaan in uw leven? Welk verlangen wilt u vervullen? En zou u daar met een volle ja voor kunnen gaan?
Welke andere doelen moet u dan nu voorlopig even in de koelkast zetten?

Joke Land is psycholoog

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht