Zorg

Babyhelm tegen scheefgegroeide hoofdjes weer uit de mode

Het dragen van de babyhelm tegen scheefgegroeide hoofdjes is een paar jaar flink in de mode geweest in Nederland. Maar nu is de hype weer voorbij want de zogeheten redressiehelmpjes worden sinds 1 januari niet meer vergoed uit de basisverzekering. Het is een cosmetische ingreep dus medisch niet noodzakelijk, redeneert het College voor Zorgverzekeringen.

Sinds eind jaren tachtig krijgen jonge ouders het advies hun kindje op de rug te laten slapen. Dat heeft tot een spectaculaire daling van het aantal gevallen van wiegendood geleid: jaarlijks 150 sterfgevallen minder. Maar een onbedoeld gevolg is wel dat veel baby’s een afgeplat achterhoofd krijgen of een scheve schedel.

babyhelm

Babyhelm is weer uit de mode ( afbeelding: Youtube)

Babyhelm tegen scheefgroei weer uit de mode

Sinds 2007 zijn daardoor de babyhelmpjes in zwang geraakt. Enkele duizenden kinderen kregen een halfjaar lang het grootste deel van de dag zo’n helmpje op. Met mooie ronde koppies tot gevolg.

Het Martini Ziekenhuis Groningen hield er in 2009 een symposium over en richtte een kenniscentrum in voor de babyhelm. “We zagen dat ze steeds meer gebruikt werden terwijl medisch-wetenschappelijk de effcitiviteit nog onvoldoende was aangetoond”, zegt kinderarts Jan Peter Rake. “Sindsdien worden veel kinderen uit de wijde regio naar ons doorgestuurd. We zagen er tot vorig jaar tweehonderd per jaar, zeker acht tot tien per maand. Dat is nu helemaal opgedroogd, we zien er nog een of twee per maand.”

Effectiviteit helmpjes

Een helmpje kost al snel enkele honderden euro’s. Een enkele zorgverzekeraar vergoedt het nog in de aanvullende polis maar de meeste ouders houden het vanwege de kosten voor gezien. Vanuit medisch oogpunt is dat niet erg, vindt Rake. “Het gaat om een cosmetische behandeling waarbij nog steeds de vraag is of de helmpjes op lange termijn echt een verschil maken. De eerste maanden werkt het goed en krijgt een kind een mooi rond hoofd. Maar na een paar jaar groeien de meeste hoofdjes ook vanzelf wel weer rond.”

Er zijn daarom altijd kinderartsen geweest die de helmpjes weigeren voor te schrijven. “Wij hebben het wel gedaan omdat er nu eenmaal vraag naar was en het dan beter onder goede medische begeleiding kan”, vervolgt Rake. “Bovendien zijn er een enkele keer ernstiger oorzaken voor een afwijkende schedelvorm zoals een te snel dichtgegroeide schedelnaad. Die konden we zo opsporen.”

Promovenda Renske van Wijk doet aan de Universiteit Twente onderzoek naar het effect van de helmpjes. Ze vergelijkt babyhoofdjes van kinderen met en zonder helmpje, ook op tweejarige leeftijd. “Het is opmerkelijk dat de helmpjes wel veel zijn voorgeschreven terwijl er nog geen goed wetenschappelijk onderzoek was naar het effect ervan”, vindt Van Wijk.

11334_10200177365809749_608981475_n

Meestal werken adviezen van kraamhulpen en kinderfysiotherapeuten ook goed tegen scheefgroei. Jonge ouders moeten hun kindje regelmatig van de andere kant van het bed benaderen en de fles ook in de niet-voorkeurshouding geven. Fysiotherapeuten kunnen het kindje ook behandelen zodat de nekspieren wat soepeler worden.

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht