Zorg

Eindeloos wachten op een donorhart. Deel 1

De tijd begint te dringen. Henk Storm (37) ligt ziek, moe en machteloos op het bed voor het raam van zijn huis in Twijzel.Wachtend op een donorhart, dat zijn leven kan redden.

henk storm, hartpatiënt, donor, orgaan, hart, donorhart

Bron: Hoge Noorden/ Jaap Schaaf

Het schiet maar niet op met nieuwe donoren. Ondertussen gaat het steeds slechter. Henk ligt en wacht. Maar hoelang nog?

Het is gewoon domme pech. Het is geen erfelijke ziekte, er is geen aanwijsbare oorzaak, maar het is gewoon domme pech. Henk Storm heeft letterlijk een groot hart, veroorzaakt door het zogeheten gedilateerde cardiomyopatie. De hartspier kan zijn werk, het rondpompen van bloed, niet meer aan. De hartkleppen sluiten niet meer goed. “Zeer ernstig”, verduidelijkt Henk koeltjes.

Leven in bed

Want nuchter is hij. Henk ligt op het bed dat voor het raam in zijn woonkamer in Twijzel staat. Daar slaapt hij ’s middags een aantal uren.

In het bed speelt het grootste deel van zijn huidige leven zich af. Zo nu en dan tuurt hij naar buiten. Lang praten is zwaar. Soms moet hij zoeken naar woorden. De vermoeidheid zorgt ervoor dat hij zich moeilijk kan concentreren.

Ook het eten lukt bijna niet meer, daarom krijgt hij nu sondevoeding. Dit had hij tweeëneenhalf jaar geleden niet kunnen bevroeden.

Van het ene op het andere moment ernstig ziek

Het begint in april 2008 met een grieperig gevoel en benauwdheid. Hij is al een tijd moe. Soms kan hij niet eten van vermoeidheid. De huisarts vertrouwt het niet. In ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum worden wat onderzoeken gedaan. “Op woensdag sta ik nog op een hoogwerker, op donderdag krijg ik een telefoontje dat ik met spoed naar het ziekenhuis moet.”

Als de cardioloog in de spreekkamer zegt dat hij moet gaan zitten, weet Henk dat het flink mis is. Drie minuten later is hij een ernstig zieke hartpatiënt. Na de onheilstijding wordt hij met een rolstoel naar een ziekenzaal gereden. Hij staart naar buiten, wel drie, vier uur lang. Het nieuws wil maar niet bij hem doordringen. Zo nu en dan knijpt hij in zijn arm. Uiteindelijk beseft hij dat zijn ernstige hartziekte de nieuwe werkelijkheid is. “Ik had het gevoel dat mijn leven op dat moment voorbij was.”

Rampjaar

En dat terwijl 2008 het jaar van de positieve verandering zou worden. Henk heeft dan net een nieuwe baan als constructiemonteur bij metaalconstructiebedrijf LHK in Stroobos. Zijn huis in DeWestereen heeft hij verkocht, tijdelijk woont hij in een caravan in Bakkeveen. Daar kan hij sparen voor een nieuw huis. Een nieuwe start, dat is het plan. “Ik was daarvoor, bij een vorige werkgever, een tijd overspannen geweest.” Nu denkt hij dat het zijn hart was die hem toen ook parten speelde. Achteraf is zo veel duidelijk geworden.

Het jaar 2008 blijkt een rampjaar. Drie dagen na de diagnose ligt hij op de intensive care. Hij is dan 35 jaar oud en moet maandenlang in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) blijven. In juli 2008 komt hij op de wachtlijst voor een harttransplantatie. Hij krijgt een defibrillator geïmplanteerd, die ook als pacemaker kan functioneren. Door een slangetje in zijn bovenste holle ader krijgt hij dobutamine toegediend, een medicijn dat de pompfunctie van het hart wat aanzet. Daardoor blijft zijn zieke hart zijn best doen om door te gaan. Het wrange is dat Henk ook het gevoel heeft dat hij topsport bedrijft. Hij is ontzettend moe.

Voor jezelf zorgen

Na het ziekenhuis trekt hij eerst bij zijn moeder in, maar hij wil haar niet tot last zijn. “Ze is natuurlijk bezorgd over mij, maar ze moet niet steeds voor mij zorgen. Dat is voor haar ook niet goed. Bovendien heb ik altijd op mezelf gewoond. Die zelfstandigheid voelt goed.” En daarom woont hij nu in een huis in Twijzel.

Voor het raam in de voorkamer staat zijn bed. Hij slaapt veel. ’s Nachts wel zo’n negen tot tien uur, ’s middags ook zo’n twee tot drie uur. Eigenlijk kan hij altijd wel slapen. Vanuit zijn bed ’ouwehoert’ hij wat op Hyves, surft hij op het internet en kijkt televisie. Tot ongeveer een jaar geleden wast hij zelf zijn vaat af en doucht hij zonder hulp. Eigenlijk kan hij dat niet aan, maar hij wil.

Hulp nodig

Eind 2009 is hij zo zwak dat hij op krachten moet komen in revalidatiecentrum Beatrixoord. De opname duurt maanden. Daar leert hij accepteren dat hij meer hulp nodig heeft. Zijn fysiotherapeut komt drie keer in de week.

Als het weer goed is, wandelt Henk tot aan het eind van de doodlopende straat, zo’n honderd meter verderop. “Het is een enkele reis.” De fysiotherapeut duwt hem vervolgens in een rolstoel terug naar huis. Soms praten ze over zijn ziekte. “Toen de fysiotherapeut voor het eerst hier kwam, zei ik tegen hem: ‘Je hebt niet veel aan mij, maar ik wel aan jou.’ De beste gesprekken voer ik eigenlijk met hem.”

Verder dan het einde van de straat komt hij niet. Eens per kwartaal gaat hij voor controle naar het UMCG. Niet vaker meer, dat kan hij fysiek niet aan. “Naar het UMCG gaan is voor mij een wereldreis.” De dames van de thuiszorg doen de rest van de controles: gewicht, bloeddruk en trombose. Elke twee weken controleert de UMCG-arts zijn bloedwaarden.

Blijven lachen

Hij krijgt geregeld bezoek van zijn familie en vrienden. Ook zijn nieuwe werkgever, bij wie hij nu uit dienst is, laat nog van zich horen. De steun vindt hij fantastisch, maar desondanks voelt zijn huis vaak net als een gevangenis. Hij is opgesloten in zijn eigen woning. “Terwijl ik bij steigers op hoor te vliegen.” Hij ligt en wacht maar. Trots toont hij zijn T-shirt. Daar staat op: I’m not totally useless. I can be used as a bad example. (Ik ben niet helemaal nutteloos. Ik kan gebruikt worden als een slecht voorbeeld, red.)

Henk grijnst. Hij is zijn gevoel voor humor niet kwijt. Maar hij heeft ook vreselijke rotdagen. “Dan pak ik een Asterix en Obelix, door dat te lezen begin ik te lachen. Het klinkt raar, maar het werkt. Het heeft ook geen zin om chagrijnig of boos te zijn, daar heb ik mijzelf alleen maar mee te pakken. Bovendien denk ik dan: morgen heb ik vast een betere dag.”

“Heb ik mijn straf nu eindelijk uitgezeten?”

Henk kijkt demonstratief door het raam naar boven. “Ik vraag God wel eens: heb ik mijn straf nu eindelijk eens uitgezeten?’’ Natuurlijk weet hij wel dat zijn ziekte niet een straf is, maar hij vindt het wel oneerlijk dat net hij getroffen moest worden. Zoals hij pech heeft met zijn hartkwaal, zo moet hij geluk hebben voor een nieuw hart. De kans erop is fifty-fifty. Een nieuwe start of een definitief einde. Hij houdt rekening met beide.

Boven zijn televisie hangt een zelfgemaakt bordje: ‘Verboden te denken’. Dat herinnert hem er aan niet te veel te piekeren. Denken over de dood of een leven met een nieuw hart heeft zo weinig zin. “En het kost heel veel energie, terwijl ik niets aan mijn situatie verander. Met piekeren over steeds dezelfde dingen schiet je niets op. Je hebt er alleen maar last van.”

Hij heeft alles wel op een rijtje, op papier en er vervolgens een punt achter gezet. “Niet dat ik veeleisend ben. Ik wil alleen in een echte Amerikaanse slee naar het graf gereden worden, dat is het belangrijkste.” En als het nieuwe hart er komt? Zijn gezicht klaart op, een brede grijns verschijnt. Reizen naar Cuba en Amerika, dat wil hij graag. In Amerika wil hij wel een jaar lang rondreizen.

Donorsysteem

Maar als hij een donorhart krijgt, dan fietst hij eerst van Dokkum, waar zijn ziek zijn in het ziekenhuis begon, naar België. De zuiderburen hebben namelijk wel een goede donorregistratie. Iedereen is daar donor, tenzij anders aangegeven.

Het systeem werkt, er zijn meer donoren en kortere wachtlijsten In Nederland zijn de donatiewachtlijsten lang, de discussie over een verplichte donorregistratie stokt. En dus komen er nauwelijks nieuwe donoren bij. Henk gaat rechtop zitten: “Het is belachelijk. In 2008 lag er al een advies voor een automatische registratie, maar dat heeft minister Ab Klink naast zich neergelegd. En nu gebeurt er dus niets.” Hij roept daarom twijfelaars op zich te laten registreren, om aan te geven of ze wel of niet donor willen zijn.

Sneller een hart in België

Een lotgenote die hij in Groningen heeft leren kennen, emigreerde naar België. Alleen vanwege het betere donorregistratiesysteem. “Binnen drie maanden was er een hart voor haar. Toen ik afgelopen winter in Beatrixoord lag, stond ze ineens naast mijn bed. Ik wist niet wat ik zag.
Vroeger liep ze achter een rollator, was ze net als ik. Nu stond ze wel een kwartier bij me. Moet je niet gaan zitten, vroeg ik haar. Nee, dat hoefde ze niet meer. Ongelofelijk, toch?’’

Voor zo’n registratiesysteem als in België wil Henk strijd leveren. Hij houdt een weblog bij, waarin hij vertelt over zijn ziekte en wijst op het nut van donorschap. “Als het zo mag zijn dat ik een nieuw hart krijg, dan fiets ik met mijn nieuwe hart van Dokkum naar Antwerpen en ga ik onderweg langs bij demissionair minister Ab Klink. Die pak ik bij zijn revers en zeg: “Wij moeten eens praten. Neem het besluit.”

Transplantatiemobieltje

Zijn transplantatiemobieltje ligt op het kastje naast zijn bed. Dat gaat af als er in Groningen een nieuw hart voor hem is gevonden. Het mobieltje ging twee keer af. De eerste keer belde het transplantatieteam van het UMCG hem daarop omdat hij zijn normale telefoon niet bereikbaar was. “Ik kreeg een hartverzakking’’, vertelt hij lachend. Nuchter: “Ik weet nu in elk geval dat niet elk telefoontje daarop hoeft te betekenen dat er ook echt een hart voor me is.’’ Het tweede telefoontje kwam van iemand die het verkeerde nummer had ingetoetst. “Dat kan dus ook!”

De tijd dringt

Hij staat ’ergens bovenaan’ de wachtlijst van patiënten die een nieuw hart nodig hebben. Maar als er een hart is, moet dat ook maar net passen. De tijd begint te dringen. Vorig jaar had hij nog wel wat sterke verhalen te vertellen, nu niet meer. “Medisch gezien ben ik stabiel. In theorie kan ik zo nog best een jaar leven, maar ik vind dat het niet zo goed gaat.” Hij wijst naar alle slangetjes en naar het zakje sondevoeding.

“En ik heb geen aansluiting meer met de werkelijkheid. Mijn wereld is zo klein geworden. Zelfs mijn auto, mijn grote trots, doet mij niets meer. Mijn auto was een stukje van mijn leven, maar staat nu te roesten achter het huis.Wat mij betreft mogen slopers hem halen.”

Geen energie steken in zaken die niet zeker zijn

Hij is in gedachten niet bezig met zijn mogelijk toekomstige donor, die moet overlijden om zijn leven te redden. Hij wijst naar het bordje boven zijn televisie. “Ik steek geen energie in zaken die misschien toch niet doorgaan. Ik heb de brief aan de nabestaanden van die donor nog niet geschreven. Het heeft nu toch geen nut.

Eerst maar afwachten.

Dit artikel is eerder verschenen in de Leeuwarder Courant

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht