Voeding

Dioxine in eieren. Ei uit eigen ren: verstandig?

Argeloos een paar kippen houden in de achtertuin is niet zo gezond als menig kippenhouder wellicht denkt. Hoe erg is het?

eieren, ei, voeding, eten, natuur, b12, eitwitten

Bron: Flickr/ UnitedSoybeanBoard

Kun je nog een ei eten van je tuinscharrelkip?

Niet veel, meldde de GGD maandag in het persbericht over het Harlinger onderzoek. Een ei per dag is te veel en een per week is weinig. Kinderen zouden minder moeten eten en dit geldt ook voor zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en mensen die nog kinderen willen.

Geldt dit alleen voor Harlingen of ook voor de rest van het land?

Ook voor de rest van het land. Volgens de GGD worden op meerdere plekken in het land dezelfde dioxinewaarden aangetroffen. Medischmilieukundige Frans Duijm van de GGD probeert via een landelijk platform strengere normen op te leggen aan hobbyboeren. Maatregelen kunnen zorgen voor een daling van het gehalte.

Welke maatregelen moet je nemen voor een gezond eitje?

Verhard een deel van de uitloop, zodat de kip pikt op een schone ondergrond. Breng indien nodig schone grond aan in de tuin. Zorg voor genoeg schoon voer en voldoende mineralen. Kippen die te weinig binnenkrijgen, gaan grond eten. Voer de kippen niet met vismeel en zeker niet met visolie.

Hoe komen dioxinen in de grond?

Dioxinen komen onder meer vrij na verbranding. Zo kan ook een barbecue in de tuin tot verhoging van dioxinen leiden. Maar ook verbrandingen in een (ver) verleden kunnen sporen achterlaten. De stof laat zich lastig wegspoelen, want dioxinen lossen bijna niet op in water.

Zijn eieren in de supermarkt veilig?

Die zijn veilig. Professionele pluimveehouders moeten onder meer zorgen voor schone vloeren en uitloop waar de kippen pikken. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit ziet hierop toe.

Wat krijg je als je te veel dioxinen binnenkrijgt?

Dioxinen verhogen de kans op kanker. Mannen kunnen te maken krijgen met een slechtere kwaliteit van hun zaad. Vrouwen lopen gevaar op een verminderde werking van hun schildklierfunctie.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht