Zorg

Waarom laten we boeren? En waar komt dat geluid vandaan?

Heerlijk toch, die tijd als zuigeling. Lekker je buikje vullen aan moeders borst of de fles met (opvolg)melk en dan een krachtige boer als besluit. Waarvoor je nog geprezen werd ook.
drinken, drank, cola, boeren, boer, frisdrank, suiker, kind, kinderen, sinas, cassis

Bron: Flickr/ barekim

De vreugde is echter van korte duur. Een paar jaar later al krijg je te horen dat zo’n luidruchtige afronding van je maaltijd niet langer meer op prijs wordt gesteld. Nette mensen laten geen boeren!
Tenzij je natuurlijk in China woont waar het laten van boeren tijdens en na het eten ook voor nietzuigelingen de gewoonste zaak van de wereld is.

Hoe komt het dat je boeren laat?

Dat boeren laten vooral voorkomt in combinatie met eten en drinken, wijst meteen op de belangrijkste oorzaak van het boeren. Bij iedere hap of slok glipt er stiekem een beetje lucht mee de slokdarm in. Met het voedsel of de drank mee belandt die lucht in de maag en kan daar vervolgens zo één, twee, drie niet meer uit.
Een krachtige kringspier sluit namelijk de doorgang af tussen maag en slokdarm. Van een terugtocht kan dus geen sprake zijn voor de ingeslikte lucht. De ingeslikte lucht wordt in de maag verder aangevuld met gassen die vrijkomen uit het voedsel of de drank. Bijvoorbeeld het in veel frisdranken opgeloste koolzuurgas dat onder invloed van de temperatuur en zuurgraad in de maag opborrelt.
Of voedingsbestanddelen die onder invloed van het zuur in de maag in gasvormige stoffen worden omgezet. Slik bijvoorbeeld maar eens wat bakpoeder in (of een Rennie).
Het zich ophopende gas drukt steeds harder op de maagwand. Zenuwen in de maagwand registreren dit en geven op zeker moment een seintje naar de hersenen dat de maat vol is.
Om beschadiging aan de maag door de toenemende druk te voorkomen, laten de hersenen tijdelijk de sluitspier tussen de maag en de slokdarm ontspannen waardoor (een deel van) het gas kan ontsnappen. Dat gas vult de slokdarm waardoor eveneens onder invloed van de druk ook de kringspier aan de bovenkant van de slokdarm even ontspant. Met als resultaat de bekende, bevrijdende boer.

Waarom maakt een boer geluid?

Het karakteristieke geluid daarvan ontstaat doordat het ontsnappende gas de kringspier boven in de slokdam in trilling brengt. De akoestiek van de mond- en keelholte doet de rest. De luidruchtigste boer die officieel is vastgelegd, ontsnapte op 24 september 2008 uit de keel van de Brit Paul Hunn: 107dB, vergelijkbaar met het geluid van een kettingzaag op 1 meter afstand.
Beperkt het laten van boeren zich bij de meeste mensen tot momenten tijdens of kort na het eten en/of drinken, bij sommige mensen is het (tegen hun zin) de hele dag raak. Mensen bij wie de maaginhoud gemakkelijk terugstroomt in de slokdarm (reflux), bijvoorbeeld, hebben voortdurend de neiging tot boeren. Evenals mensen met een maagzweer, een ontsteking van de maag, galstenen, of maagklachten van onbekende oorzaak (functionele dyspepsie).

Bestaat er een boer-ziekte?

Een aparte categorie vormen mensen met zogeheten aerofagie. Zij laten voortdurend boeren tot wel twintig per minuut -, zonder dat er sprake is van maagklachten. Die boeren ontstaan doordat er voortdurend lucht in de slokdarm wordt gezogen.
Die lucht dringt niet door tot in de maag, maar ontsnapt meteen weer naar boven in de keelholte.
Een verkeerde manier van ademhalen ligt hieraan waarschijnlijk ten grondslag. Logopedie kan in dat geval uitkomst bieden.
Overigens zijn er ook mensen die deze vorm van boeren laten juist krijgen aangeleerd. Dat zijn mensen die als gevolg van een behandeling voor keelkanker hun stembanden zijn kwijtgeraakt. Door intensief te oefenen kunnen zij het opboeren van ingeslikte lucht zodanig onder controle brengen dat er (enigszins) verstaanbare klanken ontstaan.
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3338 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht