Zorg

Overgeven. Waarom doe je dat? En wat is kotsen?

Ofschoon niet een van de smakelijkste bezigheden, is kotsen (overgeven, braken, vomeren) toch zo belangrijk dat er in onze hersenen een speciale onderafdeling voor is ingericht. Het zogeheten braakcentrum.
ziek, griep, overgeven, dronken, kater, kots, kotsen

Bron: Flickr/ rafael-castillo

Dit stukje van de hersenen ontvangt uit allerlei delen van het lichaam zenuwprikkels. Uit de maag, de darmen, de ogen en het evenwichtsorgaan, om er een paar te noemen. Doordat het braakcentrum buiten de zogeheten bloed-hersenbarrière ligt, kunnen ook allerlei stoffen in het bloed, zoals gifstoffen of stoffen die vrij komen tijdens schade aan het lichaam, het braakcentrum prikkelen.
Maar ook de delen van de hersenen die betrokken zijn bij het ontstaan van (sterke) emoties, zijn verbonden met het braakcentrum.

Overgeven verschillende oorzaken

Dit alles maakt dat overgeven tal van oorzaken kan hebben: een te volle maag, een ontsteking van de maag of darmen, een verstopping van de darmen, heen en weer geschommeld worden in een auto, vliegtuig of boot, allerlei ziekten, het eten van voedsel waarin (bijvoorbeeld door bederf) gifstoffen zitten, medicijnen in het bloed, hersenbeschadigingen of sterke (onaangename) emoties. Ja, zelfs het zien ervan bij anderen kan het bekende ‘omkeren van de maag’ op gang brengen.

Waarom geef je over als je zwanger bent?

Moeilijk te verklaren blijft overigens het overgeven dat soms voorkomt bij zwangere vrouwen. Hiervoor circuleren tal van (tot op heden onbewezen) verklaringen. Van hormoonwisselingen tot een verhoogde gevoeligheid voor gifstoffen en onaangename geuren.
De meest bizarre verklaring stamt overigens van Sigmund Freud. Hij stelde dat een onbewuste afkeer jegens de vader van het kind bij de zwangere vrouw de wens oproept het kind via dagelijks overgeven kwijt te raken.

Wat gebeurt er als je overgeeft?

Hoe soepeltjes overgeven in de praktijk ook gaat, uit biologisch oogpunt is overgeven best een ingewikkelde manoeuvre. Het begint met de aanmaak van extra speeksel in de mond.
Dit is een voorzorgsmaatregel. De zure kots is namelijk niet erg bevorderlijk voor het tandglazuur. Speeksel beschermt de tanden hier een beetje tegen.
Dan volgt nog een voorzorgsmaatregel: een diepe inademing. Die voorkomt dat tijdens het overgeven adem wordt gehaald, waarbij kots in de longen kan belanden. Gebeurt dit laatste, dan is de kans groot dat er longontsteking ontstaat.
Vervolgens draait de normale peristaltiek (het ritmisch voortduwen van het voedsel in één richting door het spijsverteringskanaal) om. Deze omkering vindt plaats vanaf het eerste deel van de dunne darm.
Doordat de kringspier die de overgang tussen maag en dunne darm afsluit zich hierbij ontspant, perst de omgekeerde peristaltiek een deel van de inhoud van de dunne darm weer terug in de maag.
Dan spannen de buikspieren en de spieren in het middenrif zich hevig samen. Zo hevig dat overgeven pijnlijke buikspieren kan opleveren. Hierdoor wordt de maag als het ware geplet tussen de buikorganen en het middenrif, wat de druk in de maag verder doet oplopen.
Ten slotte ontspant ook de spier die de verbinding tussen de maag en de slokdarm afsluit en spuit de maag/darminhoud met kracht naar buiten. Het geluid dat dit maakt, vinden mensen – blijkens een enquête die hoogleraar Trevor Cox van de Universiteit van Salford in 2007 onder meer dan een miljoen mensen hield – “het meest vreselijke geluid om te horen”. Erger nog dat het geluid van de tandartsboor of dat van een flinke scheet.
Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht