Zorg

Vaginale afscheiding. Wat is het en wat als het een andere kleur heeft?

Het is voor miljoenen vrouwen een dagelijks ochtendritueel. Douchen, een schone slip of string uit de kast pakken en deze, alvorens helemaal op zijn plaats te hijsen, voorzien van een inlegkruisje.
afscheiding, vaginale afscheiding

Foto:Huisarts.nl

De afgelopen twintig jaar heeft het inlegkruisje een ware opmars gemaakt. Waarschijnlijk mede onder invloed van de reclame vindt menige vrouw tegenwoordig dat haar slip of string ’s avond bijna net zo schoon in de was moet gaan als hij ’s morgens uit de kast is gekomen.

Vaginale afscheiding

Bij vrouwen, mits niet incontinent of met diarree, is de belangrijkste bron van ‘vervuiling’ van de slip het vocht dat in meer of mindere mate in een gestage stroom uit de vagina sijpelt: de vaginale afscheiding. Ofschoon in de praktijk vooral als lastig, vies of zelfs gênant ervaren en daardoor een letterlijk onuitputtelijke bron van inkomsten voor de fabrikanten van inlegkruisjes, is deze vaginale afscheiding in feite een waardevol verdedigingsmechanisme van het vrouwelijk lichaam. Het vocht beschermt door zijn samenstelling en constante, eenzijdige stroomrichting de vagina en hoger gelegen organen (baarmoeder, eierstokken) tegen aantasting door schadelijke stoffen of ziekte verwekkende micro-organismen uit de boze buitenwereld. Daarnaast draagt het vocht eraan bij dat het vrijen letterlijk en figuurlijk gesmeerd kan verlopen.

Hoe ontstaat vaginaal vocht?

Het vaginale vocht wordt aangemaakt door het slijmvlies waarmee de vagina en de baarmoedermond zijn bedekt. Het vocht bestaat voornamelijk uit water, met daaraan toegevoegd een mix van stoffen waaronder pyridine (een visachtig ruikende stof), squaleen (een vetachtige stof), azijnzuur, melkzuur, ureum, alcoholen en glycerol.
Deze stoffen, vooral het door de melkzuurbacteriën in de vagina uitgescheiden melkzuur, zorgen voor een ‘zuur milieu’ in de vagina dat het binnendringende ziekteverwekkende micro-organismen (bacteriën en gisten) moeilijk maakt te overleven.

Hoe ziet vaginale afscheiding eruit?

Vaginale afscheiding is normaal gesproken doorzichtig en witachtig. Als het opdroogt, kleurt het gelig. Zowel de hoeveelheid vaginale afscheiding als de samenstelling kunnen nogal variëren. Niet alleen tussen vrouwen onderling, maar ook bij iedere vrouw in de loop van de tijd. Zo neemt de hoeveelheid afscheiding onder andere toe rond de eisprong, tijdens seksuele opwinding en gedurende zwangerschap. Ook het gebruik van medicijnen als de anticonceptiepil of antihistaminica (bij allergie) of een aandoening als diabetes kunnen de hoeveelheid vaginale afscheiding beïnvloeden.

Afscheiding heeft andere kleur en geur

Soms neemt de hoeveelheid afscheiding ineens sterk toe (‘witte vloed’) en veranderen ook de kleur en geur ervan flink. Er kunnen zelfs witte brokjes in voorkomen. Meestal is dat het gevolg van een verstoring van de normale omstandigheden in de vagina. Bijvoorbeeld door de groei van ‘foute’ bacteriën en/of schimmels in de vagina. Die kunnen hun kans grijpen als de ‘goede’ bacteriën (onder andere melkzuurbacteriën) als gevolg van een kuur met antibiotica het loodje hebben gelegd.
Of als de vagina minder zuur is geworden door overdreven hygiëne, oftewel te hevig wassen van de schaamstreek met zeep. Een forse toename van de hoeveelheid vaginale afscheiding kan, ten slotte, ook een teken zijn van een opgelopen geslachtsziekte. Neemt de hoeveelheid afscheiding plotseling fors toe, dan is het dus raadzaam om onderzoek te laten doen naar de oorzaak.

Smegma

Enigszins verwant met de vaginale afscheiding is smegma. Dit (eveneens) witte goedje komt echter niet uit de vagina, maar ontstaat aan de buitenkant ervan. Om precies te zijn in de plooien van de schaamlippen. Daar vermengt talg uit de talgklieren zich met afgeschilferde huidcellen, wat samen een wit plakkerig tot korrelig goedje vormt.
Smegma komt overigens bij mannen veel nadrukkelijker voor. Bij hen ontstaat het onder de voorhuid van de penis en hoopt het zich op achter de rand van de eikel. Wie het smegma niet regelmatig wegwast, wordt na enige tijd geconfronteerd met een behoorlijk ranzige geur. Iets dat bij een vrijpartij waarschijnlijk gênanter is dan een inlegkruisje met wat vaginale afscheiding.
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3352 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht