Zorg

Blue monday. Wat is het? En hoe ga ik er mee om?

Blue Monday (deprimaandag) is een naam, gegeven aan een datum voor de zogenaamd meest deprimerende dag van het jaar. De vader van ‘blauwe maandag’ is de Psycholoog Cliff Arnall. Hij bedacht in 2005 een, naar zijn zeggen, wetenschappelijk verantwoorde formule waaruit zou blijken dat de maandag van de laatste volle week van januari de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. 

Foto: Corne Sparidaens

Foto: Corne Sparidaens

Dit zou te maken hebben met het feit dat goede voornemens mislukt zijn en de vakanties ver weg lijken. Daarnaast zijn de dagen nog donker en is de maandag voor veel mensen de eerste dag van de werkweek.

Somber

Sombere gevoelens op deze dag moeten we niet verwarren met een echte depressie. Maar de feestdagen zijn voorbij, het is buiten koud en nat, het duurt nog even voordat het weer zomer is en het geld is op. Dit kan leiden tot somberheid. Fonds Psychische Gezondheid wil iedereen op Blue Monday een hart onder de riem steken en verzamelde meer dan 300 tips van Nederlanders om van een sombere bui af te komen. De beste tips staan op de website van het Fonds.

Niet té serieus nemen

Die Britse psycholoog Cliff Arnall, die Blue Monday ‘bedacht’ heeft, kreeg veel kritiek op zijn ‘wetenschappelijke formule’. De term Blue Monday is echter ook in Nederland de laatste jaren ‘trending topic’. Dit komt misschien omdat mensen zich op deze derde maandag van januari somberder voelen dan normaal en velen hun goede voornemens al hebben laten varen. Het weer werkt ook niet bevorderlijk: de dagen zijn nog steeds kort en het is donker en koud.

Niet verwarren met depressie

Als organisatie die zich inzet voor mensen met serieuze psychische aandoeningen vindt Fonds Psychische Gezondheid het belangrijk dat mensen het onbehagen van Blue Monday niet verwarren met het leed van een echte depressie. De organisatie besteedt aandacht aan Blue Monday, omdat somberheid een voorbode zou kunnen zijn van een depressie en omdat veel mensen het gevoel van somberheid wel kennen. Blue Monday moeten we niet té serieus nemen, de sombere gevoelens die mensen kunnen hebben wél. Langdurige sombere klachten hangen helaas niet af van één dag in het jaar en daarom is het belangrijk een depressie bijtijds te signaleren en te behandelen.

Kom uit die Blue Monday dip

Om Blue Monday positief te beginnen kunnen mensen via de website van Fonds Psychische Gezondheid een Opkikkerkaartje naar elkaar sturen, adviezen van het Fonds én tips van andere mensen lezen. Ga naar de site en ga aan de slag.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3341 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht