Zorg

Zegeningen tellen op ’blue monday’

Help anderen, koop een bloemetje voor iemand die je liefhebt en tel je zegeningen. Het zijn enkele tips van psycholoog Jean-Pierre van de Ven om vandaag blue monday door te komen. Volgens de Britse psycholoog Cliff Amall is de maandag in de laatste volle week van januari de meest deprimerende dag van het jaar.

 

depressie, depressief, somber, verdrietig,

Bron: Flickr/ Joepenna

Sombere gevoelens niet verwarren

“Sombere gevoelens op deze dag moeten niet worden verward met een echte depressie”, vindt Van de Ven, die wel merkt dat veel mensen het jaarlijks rond deze tijd zwaar hebben. “De feestdagen zijn voorbij, het geld is op en het duurt nogwel even voor het zomer is.” Wat volgens hem ook meespeelt, is dat veel mensen er niet in zijn geslaagd aan hun goede voornemens te voldoen.

Media speelt in op Blue Monday

De laatste jaren is blue monday ook in Nederland bij veel mensen bekend. Radiozenders spelen er op in, door bijvoorbeeld de muziek aan te passen. Q-music deelt buiten de studio ’geluksmomentjes’ uit en Radio 2 draait de hele dag op verzoek vrolijke nummers.

Stemmingswisselingen

Volgens Van de Ven, van het Fonds Psychische Gezondheid, heeft of krijgt een op de vier mensen te maken met stemmingswisselingen. Daarom is het volgens hem goed dat er aandacht voor het onderwerp is. Hij adviseert mensen elkaar op te zoeken. “Help elkaar. Geef een schouderklopje of een bloemetje.” Volgens Van de Ven is het ook goed als mensen naar zichzelf kijken die dag. “Verzorg jezelf goed en tel je zegeningen.” (ANP)

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht